• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par pazudušu bērnu palīdzības dienesta numuru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2009., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188130

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par Eiropas Savienības ārējo, drošības un aizsardzības politiku

Vēl šajā numurā

24.02.2009., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par pazudušu bērnu palīdzības dienesta numuru

 

Pirms diviem gadiem Eiropas Komisija rezervēja tālruņa numuru 116000 kā pazudušu bērnu palīdzības dienesta numuru, kas būtu kopīgs visai ES, un aicināja dalībvalstis to ieviest un izmantot. Pagājušajā gadā numurs 116000 darbojās vienīgi Ungārijā, tomēr pēc vairākkārtējiem Komisijas aicinājumiem visas ES dalībvalstis šobrīd ir nodrošinājušas, ka šis numurs ir publiski pieejams palīdzības dienestu operatoriem. Numurs ir arī piešķirts pakalpojuma sniedzējiem deviņās dalībvalstīs salīdzinājumā ar septiņām dalībvalstīm pagājušajā gadā. Palīdzības dienesta numurs 116000 šobrīd darbojas piecās valstīs (Grieķijā, Nīderlandē, Portugālē, Rumānijā un Ungārijā). Drīz tā darbība tiks sākta vēl divās valstīs (Beļģijā un Slovākijā). Komisija ir rūpīgi uzraudzījusi, lai ES valstis rezervētu numuru 116000, kā tas prasīts ES tiesību aktos, un tagad vēlreiz aicina dalībvalstis atbalstīt un ievirzīt operatorus, kuri vēlētos nodrošināt palīdzības dienesta 116000 pakalpojumus, lai vecāki un bērni varētu zvanīt uz šo numuru, kad vien tas ir vajadzīgs un no jebkuras vietas Eiropā.

“Tās ir labas ziņas, ka pazudušu bērnu palīdzības dienesta numurs 116000 tagad darbojas Grieķijā, Nīderlandē, Portugālē, Rumānijā un Ungārijā. Tomēr no citām dalībvalstīm tika gaidīta vērienīgāka pieeja. Kad runa ir par mūsu bērnu drošību, nav vietas un laika bezrūpībai,” sacīja ES telekomunikāciju komisāre Viviena Redinga. “Vēlos aicināt dalībvalstis pildīt savu pienākumu un informēt pakalpojuma sniedzējus par numuru 116 pieejamību, lai palīdzības dienestu darbība ātri tiktu sākta visā ES. Tās nav tikai juridiskas saistības, kuru izpilde aizvien tiks stingri prasīta, tas ir arī morāls pienākums pret vecākiem un bērniem Eiropā.”

Šobrīd pazudušu bērnu palīdzības dienesta numurs 116000 darbojas piecās ES dalībvalstīs (Grieķijā, Nīderlandē, Portugālē, Rumānijā un Ungārijā). Šajās valstīs šis numurs ir piešķirts pakalpojuma sniedzējiem, kuriem jāspēj pienācīgi apstrādāt zvanus – bez maksas, 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā, visā valstī. Kopš numura 116000 ieviešanas Ungārijā katru mēnesi uz šo numuru ir mēģināts zvanīt aptuveni 40 000 reižu, un Ungārijas palīdzības dienests “Kék Bonal” katru mēnesi var atbildēt uz 6000–7000 šādu zvanu.

Pagājušajā gadā palīdzības dienests 116000 ir pierādījis savu noderību gadījumos, kad vecāki nolaupa bērnus un aizved pāri robežai. Beļģijā kāds tēvs nolaupīja savas 7, 10 un 14 gadus vecās meitas un deviņarpus mēnešus turēja viņas slēptuvē ļoti sliktos un bīstamos apstākļos. 2008.gada septembrī pēc Beļģijas un Portugāles pazudušu bērnu palīdzības dienestu 116000 lūguma Portugāles TV kanāla RTP-TV vakara ziņas sākās ar aicinājumu sniegt informāciju par pazudušajiem bērniem, un raidījuma beigās ekrānā tika parādīts numurs 116000. Dažas minūtes pēc raidījuma beigām lieta tika atrisināta. Ieviešot numuru 116000 it visur Eiropā, meklēšanas kampaņas un starptautiskā sadarbība kļūtu vienkāršāka un efektīvāka. Uzlabotos arī koordinācija starp palīdzības dienestiem, meklējot pazudušos bērnus ārvalstīs.

Sekmīgi tiek ieviesti arī divi citi 2007.gada oktobrī rezervēti tālruņa numuri – 116111 (numurs, uz kuru bērni var zvanīt, lai lūgtu palīdzību) un 116123 (emocionālā atbalsta numurs).

Sešpadsmit dalībvalstis (Bulgārija, Čehija, Dānija, Grieķija, Igaunija, Īrija, Latvija, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Somija, Ungārija, Vācija un Zviedrija) ir piešķīrušas numuru 116111 salīdzinājumā ar desmit dalībvalstīm pagājušajā gadā. Numura piešķiršana turpinās divās valstīs (Kiprā un Spānijā). Lai gan pagājušajā gadā numurs 116111 darbojās vienīgi Ungārijā, šobrīd tas ir pieejams deviņās dalībvalstīs (Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Ungārijā un Vācijā) un drīz tiks ieviests vēl piecās valstīs (Grieķijā, Īrijā, Latvijā, Somijā un Zviedrijā).

Emocionālā atbalsta numurs 116123 ir piešķirts palīdzības dienestu operatoriem septiņās dalībvalstīs (Austrijā, Īrijā, Nīderlandē, Slovēnijā, Somijā, Vācijā un Zviedrijā). Numura piešķiršana turpinās Kiprā. Numurs 116123 jau darbojas Austrijā un drīz būs pieejams vēl trīs valstīs (Slovēnijā, Vācijā un Zviedrijā).

Pagājušā gada jūlijā sagatavotais Komisijas progresa ziņojums liecināja, ka dalībvalstis līdz šim nav pielikušas pienācīgas pūles, lai informētu potenciālos pakalpojuma sniedzējus par numuriem 116, un ziņojumā dalībvalstis tika aicinātas rīkoties aktīvāk. It sevišķi dalībvalstis var potenciālos pakalpojuma sniedzējus, kuriem parasti ir nepietiekamas zināšanas par telekomunikācijām, labāk informēt par to, kā saņemams numurs, un nodrošināt tiem vienotu kontaktpunktu ministrijā vai valsts regulatīvajā iestādē.

 

Vispārēja informācija

Eiropas Komisija 2006.gada jūlijā ierosināja rezervēt vienotu tālruņa numuru ziņošanai par pazudušiem bērniem (116000) un citu tālruņa numuru, uz kuru zvanot bērni var saņemt palīdzību (116111). Šādu priekšlikumu izstrādāja pēc tam, kad tika pieņemta ES stratēģija bērnu tiesību jomā. Attiecīgi 2007.gada 15.februārī un 2007.gada 30.oktobrī Komisija nolēma visās dalībvalstīs rezervēt tālruņa numuru 116000 un 116111. Ar šo lēmumu ES dalībvalstīm tiek uzlikts pienākums darīt publiski pieejamus “tālruņa numurus 116”, bet neliek tām šos numurus piešķirt pakalpojumu sniedzējam vai nodrošināt pakalpojumu sniegšanu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!