• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par pāreju no analogās uz digitālo televīziju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2009., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

17.02.2009., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par pāreju no analogās uz digitālo televīziju

 

Eiropa ir pasaules līdere pārejā no analogās uz digitālo televīziju. Eiropas Komisija vēlas nodrošināt, ka Eiropas Savienības iedzīvotāji var izmantot digitālās televīzijas dotās iespējas, tostarp arvien augošo interaktīvu TV pakalpojumu klāstu (piemēram, augstas izšķirtspējas televīzija vai video pēc pieprasījuma), kas ir pieejams dažādās pārraides platformās, tai skaitā arī zemes, kabeļu, satelītu, interneta TV un mobilajos TV tīklos.

Tāpēc Eiropas Komisija īsteno saskaņotu pieeju radiofrekvenču spektra atbrīvošanai un izmantošanai nākotnē. Lai to panāktu, dalībvalstis pakāpeniski atsakās no lielu spektra daļu aizņemošajām analogajām pārraidēm un pāriet uz digitālo apraidi. Kopumā atteikšanās no analogās zemes televīzijas pārraidēm Eiropā noris sekmīgi. Piecas dalībvalstis jau pārgājušas uz digitālo televīziju (Vācija, Somija, Luksemburga, Zviedrija un Nīderlande), un 2010.gadā šim procesam visā Eiropas Savienības teritorijā būtu jāatrodas krietni tuvāk mērķim. Domājams, gandrīz visas dalībvalstis sasniegs Eiropas Savienības nosprausto mērķi līdz 2012.gadam panākt pilnīgu pāreju no analogās uz digitālo televīziju.

Arvien vairāk eiropiešu izmanto digitālās televīzijas pavērtās priekšrocības. Vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis šajā jomā, proti, pārejā no analogās zemes televīzijas uz digitālo televīziju, nepārprotami ir izvirzījušās pasaules vadībā,” sacīja Viviena Redinga, Eiropas Savienības komisāre, kas atbild par telekomunikāciju un plašsaziņas līdzekļiem. “Eiropas pāreja rit saskaņā ar plānu un gūst labus panākumus, it īpaši salīdzinājumā ar valstīm citur pasaulē. Esmu pārliecināta, ka nākamajos divos gados pirmajai digitālajā laikmetā iegājušo valstu grupai pievienosies arī citas ES dalībvalstis. Tas nozīmē, ka ievērojams radiofrekvenču spektra apjoms kļūs pieejams jauniem televīzijas un bezvadu pakalpojumiem – ja Eiropa ātri pieņems pareizos lēmumus. Saskaņoti lēmumi par digitālās dividendes izmantojumu ir izšķirīgs aspekts ceļā uz strauju Eiropas ekonomikas atlabšanu.”

Digitālā apraide nodrošina labāku attēla kvalitāti un skaņu, kvalitatīvāku mobilo uztveri, vairāk televīzijas kanālu un radio staciju, kā arī labākus informācijas piegādes pakalpojumus (piemēram, uz ekrāna attēlojamas raidījumu programmas). Tā kā digitālā apraides tehnoloģija radiofrekvenču spektru izmanto pilnvērtīgāk, tā atbrīvos radiofrekvenču spektru citām tehnoloģijām, piemēram, augstas izšķirtspējas televīzijai, mobilajiem sakariem un bezvadu pakalpojumiem lauku reģionos. Tas veicinātu inovācijas un iespēju panākt izaugsmi telekomunikāciju un plašsaziņas līdzekļu nozarē, vienlaikus ieguldot savu artavu Eiropas pūliņos sekmēt ekonomikas atlabšanu. Komisija patlaban izstrādā vienotu pieeju tā radiofrekvenču spektra izmantojumam, kas atbrīvojies, pārejot uz digitālo televīziju, – lai panāktu, ka starptautiskais tirgus un 500 miljoni iedzīvotāju varētu maksimāli izmantot pārejas potenciālu.

Digitālās zemes televīzijas pārraide jau ir ievesta 21 dalībvalstī (Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Vācijā, Igaunijā, Grieķijā, Spānijā, Francijā, Ungārijā, Itālijā, Lietuvā, Luksemburgā, Latvijā, Maltā, Nīderlandē, Somijā, Zviedrijā, Slovēnijā un Apvienotajā Karalistē); šajās valstīs digitālā televīzija pārklāj daļu valsts teritorijas. Piecas dalībvalstis (Kipra, Īrija, Polija, Portugāle un Slovākija) ir paziņojušas, ka digitālos pakalpojumus sniegs, vēlākais, 2010.gadā. Rumānija vēl nav izpaudusi savus plānus.

Luksemburga, Nīderlande, Somija, Zviedrija, Vācija, Beļģija (Flandrija) un lielākā daļa Austrijas jau ir atteikusies no analogās zemes televīzijas. Visā Austrijas teritorijā, Igaunijā, Dānijā, Spānijā, Maltā un Slovēnijā pilnīga pāreja uz digitālo televīziju notiks līdz 2010.gada beigām. Laikā no 2010.gada beigām līdz 2012.gada beigām no analogās zemes televīzijas atteiksies Beļģija (Valonija un Briseles apgabals), Bulgārija, Kipra, Čehija, Grieķija, Francija, Ungārija, Itālija, Lietuva, Latvija, Portugāle, Rumānija, Slovākija un Apvienotā Karaliste. Polija no analogās televīzijas atteiksies, vēlākais, 2015.gadā.

Amerikas Savienotās Valstis pāreju uz digitālo televīziju ir atlikusi līdz 2009.gada 12.jūnijam. Japāna to plāno paveikt 2011.gada jūlijā, Dienvidkoreja – 2012.gada beigās, Austrālija – 2013.gadā, bet Indija un Krievija – 2015.gadā.

Eiropā digitālās zemes televīzijas pārraidei izmanto tehnoloģiju “DVB-T”. Eiropas Komisija rosina ES un pasaulē izmantot DVB saimes standartus.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!