• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu Latvijā ražotai pārtikai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2009., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187805

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mazo slimnīcu pārveidi

Vēl šajā numurā

17.02.2009., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu Latvijā ražotai pārtikai

 

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti 11.februārī, pārrunājot konkurences uzraudzību mazumtirdzniecībā, norādīja uz nepieciešamību veicināt vietējo pārtikas produktu noietu.

 “Esam bijuši pārāk likumpaklausīgi Eiropas Savienības normu ievērošanā. Pienācis laiks pieņemt nacionālus lēmumus un neradīt nevajadzīgas barjeras vietējam ražotājam,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Guntis Blumbergs.

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards informēja, ka ministrija izstrādā grozījumus Pārtikas aprites un uzraudzības likumā, lai, izmantojot Eiropas Savienības nostāju par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, noteiktu labvēlīgākus nosacījumus Latvijas pārtikas produktu tirdzniecībai veikalos.

Kopīgi ar Zemkopības ministriju ir definētas četras pārtikas produktu grupas, kuras uzskatīs par prioritārām, – tie ir Latvijā ražoti piena un gaļas izstrādājumi, kā arī zivis un maize. Attiecībā uz šīm precēm varētu tikt mainīti tirdzniecības nosacījumi, paskaidroja Konkurences padomes vadītāja vietas izpildītājs Raimonds Jonītis.

“Vietējo ražotāju atbalstīšana Rietum­eiropas valstīs ir normāla prakse, un tas jādara arī mums. Ne visu iespējams atrunāt likumā, ir jāizsaka arī augsta līmeņa aicinājums tirgotājiem paplašināt vietējās produkcijas klāstu veikalu plauktos,” norādīja komisijas deputāts Vents Armands Krauklis.

Deputāti rosināja atbildīgās iestādes noteikt prasības pārtikas produktu marķējumā skaidrāk un patērētājiem pamanāmāk norādīt izcelsmes valsti.

Komisijas deputāte Anna Seile rosināja lielveikalos veidot reģionā ražotās pārtikas stendus, jo ekoloģisko veikalu darbība liecina, ka pieprasījums pēc tādas produkcijas ir pietiekams. Šādi stendi pircējiem ļautu vieglāk orientēties preču klāstā un atvieglotu Pārtikas un veterinārā dienesta darbu, papildināja R.Jonītis.

Lai arī Konkurences likums aizliedz lielveikaliem uzspiest netaisnīgus līguma nosacījumus ražotājiem, Konkurences padome turpina saņemt netiešas sūdzības, un uzņēmēji ir uzrunājuši arī Saeimas deputātus. Mazajiem Latvijas ražotājiem joprojām ir problēmas vienoties par produkcijas realizāciju lielveikalos. Lielveikalu nosacījumi nelieliem uzņēmumiem bieži vien nav izpildāmi, vēl biežāk mazie ražotāji nelielā apjoma dēļ nemaz netiek līdz sarunai par iespējamajiem sadarbības nosacījumiem, norādīja R.Jonītis.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!