• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre: Par sadarbības turpināšanu ar Latvijas Studentu apvienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2009., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187705

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vadot mācību stundu Mežciema pamatskolā

Vēl šajā numurā

12.02.2009., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre: Par sadarbības turpināšanu ar Latvijas Studentu apvienību

 

11.februārī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvjiem. Sarunas laikā apspriestas iespējas un priekšlikumi augstākās izglītības nozares stabilizācijai, kā arī puses vienojās par kopīgu turpmāko sadarbību.

T.Koķe pateicās LSA un tās vadībai par līdzšinējo konstruktīvo sadarbību un kopīgu risinājumu meklēšanu dialoga ceļā augstākajā izglītībā, īpaši – ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kā arī pauda pārliecību par iesākto darbu sekmīgu turpināšanu.

Sarunas gaitā tika pārrunāta iespēja samazināt t.s. 10% rezerves fondu augstākajā izglītībā, no kā daļu, iespējams, varētu izmantot nozarei, konkrēti, studentu stipendijām.

Valdības pārstāvji aicināja studentus aktīvāk izmantot valsts garantēto atbalsta sistēmu studentiem – studiju un studējošo kredītus. Sarunā secināts, ka pagājušajā gadā šie kredīti netika izmantoti pilnīgi. Turklāt 2009.gadā IZM nodrošinājusi, ka pieaudzis valsts izsniedzamā galvojuma apjoms studiju un studējošo kredītiem. Studiju kredītiem piešķirti 18,95 miljoni latu (5,8 miljoni jeb 40% vairāk nekā 2008.gadā), bet studējošo kredītiem piešķirti 10,69 miljoni latu (saglabāts 2008.gada līmenis). 2008.gadā tika noslēgts 4291 studiju kredīta līgums par 11,72 miljoniem latu un 1728 studējošo kredīta līgumi par 6,05 miljoniem latu.

Ministru prezidents un ministre uzsvēra nepieciešamību pašām augstskolām optimizēt administratīvos izdevumus, kā arī racionālāk un efektīvāk izmantot to rīcībā esošos resursus, piemēram, nekustamos īpašumus.

Lai detalizēti iepazītos ar augstākās izglītības iestāžu budžetu pozīcijām un to ietvaros meklētu iespējas papildu finansējumam stipendijām pilna laika bakalaura studentiem, I.Godmanis un T.Koķe aicināja nākamajā sarunā kopā ar Latvijas Studentu apvienības pārstāvjiem piedalīties arī abu lielāko augstskolu – Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes – rektorus un kanclerus.

Tikšanās laikā panākta vienošanās par nepieciešamību paātrināt Eiropas Savienības struktūrfondu aktivitātes “Boloņas procesa principu ieviešana augstākajā izglītībā” īstenošanu, jo tā patlaban iekļauta Finanšu ministrijas t.s. atlikto aktivitāšu sarakstā. Šāds solis veicinās Latvijas augstākās izglītības attīstību un eksportspēju un palielinās Latvijā īstenoto studiju programmu konkurenci starptautiskajā augstākās izglītības telpā, tajā skaitā piesaistot ārvalstu studentus.

 

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!