• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par piena ražotāju kvotām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2009., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par taupības nepieļaujamību sociālajā jomā

Vēl šajā numurā

12.02.2009., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par piena ražotāju kvotām

 

Piena kvotu sistēma Latvijā darbojas jau ceturto gadu. Latvijas kopējā piena kvota 2008./2009. kvotas gadam ir noteikta 743 221 tonnu apmērā, no kurām 731 915 tonnas veido valsts piegādes piena kvota un 11 306 tonnas – tiešās tirdzniecības piena kvota.

Piena kvotu sistēma paredz vairākus darījumus ar piena kvotu. No tiem svarīgākie ir kvotas pirkšana/pārdošana, noma, kā arī kvotu pārveidošana. Šobrīd ekonomiskā situācija valstī daudziem ražotājiem radījusi būtiskas problēmas piena pārdošanā pārstrādes uzņēmumiem. Tālab ievērojami palielinājies tieši kvotu pārveidošanas darījumu skaits – piegādes kvotas īpašnieki, cenšoties saglabāt piena ražošanu un iegūt augstāku cenu par saražoto pienu, pārveido visu vai daļu savas piegādes kvotas tiešās tirdzniecības kvotā, lai pārdotu svaigpienu un piena produktus tieši patērētājam.

Zemkopības ministrija (ZM) aicina lauksaimniekus pievērst uzmanību tam, ka ir divu veidu pārveidošanas darījumi ar piena kvotām, kurus vajadzētu savstarpēji nošķirt, – pastāvīgā pārveidošana, tas ir pārveidošana, kad darījums ir spēkā uz nenoteiktu laiku no reģistrēšanas brīža, un pagaidu pārveidošana, kad darījums ir spēkā tikai no reģistrēšanas brīža līdz kārtējā kvotas gada beigām. Tāpat jāņem vērā, ka katrs pagaidu pārveidotās kvotas ietvaros pārdotais piena kilograms reāli samazina konkrētā kvotas veida pieejamību “pastāvīgajiem” ražotājiem. Tas nozīmē, ja pēc Lauksaimniecības datu centra (LDC) informācijas uz 2009.gada 3.februāri pagaidu pārveidotais tiešās tirdzniecības kvotas apjoms sasniedza 1222 tonnas, tad par šādu apjomu tiešās tirdzniecības kvotas īpašniekiem šogad samazināsies valsts kopējās tiešās tirdzniecības kvotas pieejamais daudzums.

Pārsniedzot valsts piena kvotu, ražotājiem, kuru darbības rezultātā būs izveidojies kvotas pārsniegums, ir jāmaksā soda nauda 195,6 lati par katru pārsniegto kvotas tonnu (tas ir, par 28,6 latiem par tonnu vairāk nekā, piemēram, vidējā piena iepirkuma cena Latvijā 2008.gada decembrī).

Tāpēc katram piena ražotājam ir jāseko līdzi savas kvotas izpildei, jāveic kvotas izpildes uzskaite un plānošana savā saimniecībā, bet nepieciešamības gadījumā jāmeklē iespēja savu kvotu samazināt vai attiecīgi palielināt. Turklāt piena ražotājiem jāseko līdzi ne tikai savai, bet arī valsts kvotas izpildei un rūpīgi jāapsver šī kvotas pārveidošanas nepieciešamība.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!