• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 10. februāra noteikumi Nr. 112 "Bankas akcionāriem vai bankai piešķiramās taisnīgās atlīdzības apmēra noteikšanas, piedāvāšanas un samaksas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2009., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.97

Par atteikumu nodot privatizācijai valsts īpašuma objektu Rīgā, Augšielā 1

Vēl šajā numurā

12.02.2009., Nr. 24

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 112

Pieņemts: 10.02.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.112

Rīgā 2009.gada 10.februārī (prot. Nr.11 64.§)
Bankas akcionāriem vai bankai piešķiramās taisnīgās atlīdzības apmēra noteikšanas, piedāvāšanas un samaksas kārtība
Izdoti saskaņā ar Banku pārņemšanas likuma 8.panta pirmo daļu
1. Noteikumi nosaka bankas akcionāriem vai bankai piešķiramās taisnīgās atlīdzības apmēra noteikšanas, piedāvāšanas un samaksas kārtību.
2. Bankas akcionāriem vai bankai piešķiramās taisnīgās atlīdzības apmēru nosaka ar pārņemamā objekta novērtējumu.
3. Pārņemamā objekta novērtējumu finanšu ministra uzdevumā veic pārņemamā objekta novērtēšanas komisija (turpmāk – komisija).
4. Ar novērtējumu tiek noteikta pārņemamā objekta (bankas mantas, tiesī­bu vai saistību) kopējā vērtība, kāda tā bija dienā, kad Finanšu ministrijā tika iesniegts ierosinājums par bankas pārņemšanu. Komisija pārņemamā objekta vērtību nosaka:

4.1. pamatojoties uz bankas patieso finansiālo stāvokli, kāds tas bija dienā, kad Finanšu ministrijā tika iesniegts ierosinājums par bankas pārņemšanu, un ņemot vērā bankas kapitāla un rezervju lielumu, kas koriģēts par starpību starp bankas aktīvu bilances vērtību un to likvidācijas vērtību, izmantojot šādu formulu:

AB - AL = K , kur


AB – bankas aktīvu bilances vērtība;

AL – bankas aktīvu likvidācijas vērtība;

K – bankas kapitāla un rezervju korekcijas apmērs.

Ja K ≥ KR, pārņemamā objekta vērtība ir 0.

Ja K < KR, pārņemamā objekta vērtība ir KR - K, kur

KR – bankas kapitāls un rezerves;

4.2. ņemot vērā šādu bankas aktīvu dalījumu pa grupām:

4.2.1. prasības pret kredītiestādēm;

4.2.2. kredīti;

4.2.3. ieguldījumi finanšu instrumentos;

4.2.4. līdzdalība kapitālā;

4.2.5. nemateriālie aktīvi;

4.2.6. pamatlīdzekļi;

4.2.7. pārējie aktīvi;

4.3. izdarot pieņēmumu, ka banka nākotnē nesaņems valsts atbalstu un finansējumu no Latvijas Bankas, un pamatojoties uz Banku pārņemšanas likuma 8.panta pirmajā daļā iekļauto normu par to, ka saņemtais valsts atbalsts un Latvijas Bankas piešķirtais finansējums, ko banka saņēmusi līdz ierosinājumam par bankas pārņemšanu, izslēdzams no pārņemamā objekta vērtības noteikšanas aprēķiniem;

4.4. ņemot vērā jebkādu informāciju par bankas komercdarbību;

4.5. ņemot vērā bankas faktiskās iespējas turpināt komercdarbību nākotnē atbilstoši stāvoklim, kāds tas bija dienā, kad Finanšu ministrijā tika iesniegts ierosinājums par bankas pārņemšanu;

4.6. ņemot vērā bankas kapitāla pietiekamības rādītājus un maksātspējas stāvokli, kāds tas bija dienā, kad Finanšu ministrijā tika iesniegts ierosinājums par bankas pārņemšanu;

4.7. ņemot vērā bankas likviditātes rādītājus.
5. Bankai vai tās akcionāriem piešķiramās taisnīgās atlīdzības kopējais apmērs ir vienāds ar komisijas noteikto pārņemamā objekta kopējo vērtību.
6. Atlīdzības apmēru par vienu bankas emitēto akciju nosaka, dalot pārņemamā objekta kopējo vērtību ar kopējo bankas emitēto akciju skaitu, no kura atskaitītas bankas īpašumā esošas pašas akcijas:

AA = (KR - K) : (ASK - ASKp) , kur


AA – atlīdzības apmērs par vienu bankas emitēto akciju;

ASK – bankas emitēto akciju skaits;

ASKp – bankas īpašumā esošas pašas akcijas.
7. Ja bankas akcionāriem pieder pārņemamās bankas emitētās akcijas ar dažādu nominālvērtību, tad, aprēķinot taisnīgās atlīdzības apmēru katrai akcijai, pārņemamā objekta kopējo vērtību sadala proporcionāli katras nominālvērtības akciju īpatsvaram pamatkapitālā.
8. Uzsākot sarunas, finanšu ministrs iepazīstina banku vai tās akcionārus ar pārņemamā objekta novērtējumu un noteikto taisnīgās atlīdzības kopējo apmēru, kā arī izsaka piedāvājumu pārņemt banku.
9. Finanšu ministrija 10 dienu laikā pēc Banku pārņemšanas likuma 3.panta otrajā daļā minētā atsevišķā likuma stāšanās spēkā publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” un nosūta bankai vai tās akcionāriem paziņojumu ar uzaicinājumu saņemt taisnīgo atlīdzību.
10. Taisnīgo atlīdzību bankai vai tās akcionāriem, vai personām, kam par labu nostiprināta ķīla uz bankas emitētajām akcijām, ja šīs ķīlas tiesības bankas pārņēmējs nav pārņēmis uz sevi, izmaksā, pamatojoties uz Finanšu ministrijai adresētu iesniegumu. Iesniegumā norāda norēķinu kontu, uz kuru taisnīgā atlīdzība pārskaitāma.
11. Taisnīgo atlīdzību izmaksā no valsts budžeta līdzekļiem un pārskaita uz norādīto norēķinu kontu 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 10.punktā minētā iesnieguma saņemšanas.
Ministru prezidents I.Godmanis

Finanšu ministra vietā – tieslietu ministrs G.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!