• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi pēc 2009. gada 29. janvāra sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2009. gada 29. janvāra sēdes stenogramma (nobeigums)

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi pēc 2009. gada 29. janvāra sēdes

 

I.Valers
(Tautas partijas frakcija):

Šodien bija ļoti spraiga sēde ar daudzām debatēm, bet es gribētu pakavēties tikai pie dažiem jautājumiem, pie svarīgākajiem, kā mēs
uzskatām, – pie Satversmes grozījumu projekta.

Šodien izskatīšanai visām Saeimas komisijām tika nodoti Satversmes grozījumi, ko iesniedza Valsts prezidents Valdis Zatlers. Valsts prezidents rosina grozīt Satversmi, nosakot tautas tiesības atsaukt Saeimu. Turklāt Valsts prezidents iesaka grozīt Satversmi, paredzot Valsts prezidentam tiesības pie atsevišķiem nosacījumiem atlaist Saeimu. Valsts prezidenta iesniegto Satversmes grozījumu projektu nodeva izskatīšanai visās Saeimas pastāvīgajās komisijās un atzinumu sniegšanai līdz 4.februārim, un par atbildīgo komisiju noteica Saeimas Juridisko komisiju.

Bez tam šodien izskatīšanai visām Saeimas komisijām tika nodoti arī Satversmes grozījumi, ko iesniedza Tautas partijas frakcija. Šie ir grozījumi par tiesībām Saeimai pašai sevi atlaist.

Tautas partijas frakcijas sagatavotie grozījumi paredz Saeimai pašai ar ne mazāk kā divām trešdaļām visu Saeimas deputātu balsu vairākumu pieņemt lēmumu par Saeimas atlaišanu un pirms­termiņa vēlēšanu organizēšanu.

Tautas partija uzskata, ka laikā, kad Latvijā un pasaulē valda ekonomiskā krīze, ir nepieciešama valdība un parlaments, kas krīzes apstākļos var pieņemt lēmumus ar tautas mandātu.

Patlaban gan Saeimai, gan valdībai ir tik zems uzticības reitings, ka tās nav spējīgas pieņemt sabiedrībai nepatīkamus, bet valsts attīstībai vitāli svarīgus lēmumus. Visi līdz šim izskanējušie piedāvājumi situāciju risināt, piemēram, grozot Satversmi, reorganizējot valdību vai visu koalīciju, organizējot jaunus referendumus un veicot nebūtiskas izmaiņas Vēlēšanu likumā, nav adekvāti pašreizējai situācijai.

Uzskatām, ka valsts nevar pārvarēt ekonomisko krīzi, ja valstī pastāv arī tik dziļa politiskā krīze. Tikai vienota gan Saeimas, gan valdības, gan sabiedrības sapratne un rīcība var būt efektīva ekonomiskās krīzes pārvarēšanai.

Bez tam Tautas partija ierosina daudz īsākā laikā ievēlēt jaunu, darbotiesspējīgu Saeimu, tad nevajadzētu rīkot referendumu par Saeimas atlaišanu, un tas ļautu daudz ātrāk un ar mazākiem izdevumiem sarīkot Saeimas ārkārtas vēlēšanas. Krīzes apstākļos ir ļoti būtiski rīkoties ātri.

 

V.Agešins
(frakcija “Saskaņas Centrs”):

Politiskā un ekonomiskā situācija valstī strauji pasliktinās. Iedzīvotāju neuzticēšanās valsts varai jau ir vienkārši katastrofāla. Pretēji solītajam Saeima jau ilgāk nekā pusgadu nespēj pieņemt Satversmes grozījumus, kas ļautu tautai pirms termiņa atlaist Saeimu. Pretēji solītajam Saeima neuzņemas atbildību par krīzes situāciju, bet mehāniski akceptē valdības lēmumus, to skaitā krīzes pārvarēšanas plānu, kas, izrādās, ir vienīgi premjera galvā.

Pretēji solītajam, ka būtiski samazinās valsts pārvaldes aparātu un tā uzturēšanas līdzekļus, šis uzdevums grimst valdošo partiju savtīgajos ķīviņos. Valdībai nav atklāta un konkrēta plāna krīzes pārvarēšanai un tautsaimniecības atveseļošanai, Starptautiskā valūtas fonda piešķirtā aizdevuma izlietošanai valsts interesēs. Tas noskaidrojās pēc tam, kad mēs šodien saņēmām no valdības atbildi uz deputātu pieprasījumu.

Politiskā un ekonomiskā krīze valstī izraisa arvien lielāku tautas neapmierinātību, kas pāraug vardarbīgās akcijās, kādas nav bijušas atjaunotās Latvijas valsts vēsturē.

Līdz ar to “Saskaņas Centra” frakcija uzskata, ka esošajā krīzes situācijā ir nepieciešami radikāli risinājumi. Mums nepieciešama gan jauna valdība, gan jauns parlaments, kas būtu spējīgs to izveidot. Mums vairs nav tiesību gaidīt rudeni, kad pakāpeniskā parlamentārā procedūrā varētu sarīkot jaunas Saeimas vēlēšanas un iecelt jaunu valdību.

Mēs aicinām visas politiskās partijas veikt visu no tām atkarīgo, lai pēc iespējas ātrāk pārvarētu krīzi valstī un atjaunotu iedzīvotāju uzticību valsts varai.

Esošās Saeimas atlaišanai un jaunas Saeimas vēlēšanām jāizvēlas maksimāli ātra, lēta un efektīva procedūra. Valstī ir nepieciešamas ārkārtas Saeimas vēlēšanas 6.jūnijā, reizē ar pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

 

J.Dobelis
(TB/LNNK frakcija):

Viss šodienas sēdē redzētais un dzirdētais kārtējo reizi nostiprināja manu pārliecību, ka 9.Saeimas deputātiem vienkārši ir jānomierinās, nav jānodarbojas ar visādu grābstīšanos gar likumiem, no kuriem daudzi diemžēl neko nesaprata, kā tas izskanēja arī šīsdienas runās, bet jāatrod sava pieeja darbam šeit, 9.Saeimā, un jāpadomā par to, kas ir izdarīts līdz šim. Nav jāspēlējas ar dažādām jaunām koncepcijām. Te zili brīnumi skan no Saeimas tribīnes. Nav jāspēlējas ar Satversmi, un ir jāciena mūsu senču ieguldītais darbs Satversmē, un visa sava enerģija un prasme jāiegulda tajā rīcībā, kas nosaka turpmāko valsts likteni.

Un vēl piebildīšu, ka pilnīgi ir aizmirsies nacionālais jautājums; latviešu tautas intereses pilnīgi ir pazudušas no redzesloka. Mans ierosinājums visiem latviešu deputātiem, kas sastāda vairāk nekā trīs ceturtdaļas no Saeimas sastāva, – pulcēties un apspriesties, kā tālāk kopīgi rīkoties. Nav nekādas atbildes, izņemot to, ka kāds “Saskaņas Centra” deputāts šādu manu rīcību vienkārši nosauca par rasismu.

 

A.Kampars
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien tiešām viens no galvenajiem diskusiju punktiem ir Satversmes grozījumi. Saeima izskatīja divus grozījumus.

Vienu no tiem bija iesniedzis Valsts prezidents, un tas paredzēja, līdzīgi kā “Jaunais laiks” to bija ierosinājis jau novembrī, tautas tiesības gadījumā, ja tautu neapmierina Saeimas darbs, to atlaist.

Otrs paredzēja Saeimai pašai īpašos gadījumos sevi atlaist, un to bija iesniegusi Tautas partija.

Protams, “Jaunais laiks” aktīvi iestājas par tautas tiesībām atlaist parlamentu, ja tas nav strādājis apmierinoši, un mēs kategoriski iebilstam pret Tautas partijas tiesībām atlaist Saeimu, ja Tautas partiju kaut kas Saeimas darbā neapmierina.

Otra lieta, kas, mūsuprāt, ir svarīga: beidzot pēc gandrīz gadu ilgas gulēšanas Saeimas komisijas atvilktnēs tika otrajā lasījumā diezgan vienprātīgi atbalstīts “Jaunā laika” iesniegtais “lokomotīvju” principa aizliegums Saeimas vēlēšanās. Mūsuprāt, tas ir viens liels solis pretī vēlēšanu sistēmas uzlabošanai, un ļoti ceram, ka šo ideju atbalstīs Saeima arī trešajā lasījumā tuvākajās nedēļās.

Pēdējā lieta, par ko es gribētu informēt, ir tā, ka partijas “Jaunais laiks” frakcija kopā ar vēl 34 deputātiem ierosinājusi trešdien sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā aicina izskatīt jautājumu par demisijas izteikšanu Ivara Godmaņa vadītajam Ministru kabinetam. Tie iemesli ir vispārzināmi: valstī šobrīd, šajā grūtajā situācijā, diemžēl – pat ar visu enerģisko rīkošanos – Ministru kabinetam un valdībai nav tautas atbalsta. Un šie grūtie lēmumi, kuri būs jāpieņem, nevar tikt pieņemti ar tik haotisku rīcību un bez sabiedrības atbalsta. Tāpēc, mūsuprāt, pirmais, kas būtu jāizdara, – jāizveido tāda rīcībspējīga valdība, ar ļoti plašu koalīciju, kuras vadībā būtu cilvēks, kas šobrīd bauda sabiedrības uzticību.

Un nākamais. Politiskajām partijām jāvienojas par iespējami tuvu datumu, kurā notiktu Saeimas ārkārtas vēlēšanas.

 

K.Šadurskis
(partijas “Pilsoniskā Savienība” frakcija):

Par dažiem būtiskākajiem jautājumiem jau tika runāts. Gribu arī no savas puses pieminēt divus iesniegtos Satversmes grozījumu projektus. Viens ir no Valsts prezidenta; tas paredz tautas tiesības atlaist Saeimu. Tas ir izsvērts un pieņemams likumprojekts. Tas, ka to bez debatēm un vienprātīgi nodeva Saeimas komisijām, man rada zināmas bažas, vai tas nav nolikts plauktā “iemarinēšanai”.

Savukārt otrs, Tautas partijas virzītais projekts, kas paredz Saeimas tiesības pašai saīsināt savu pilnvaru laiku, ir juridiski pilnīgs brāķis, jo neparedz procedūras risinājumu. Pirmkārt, nav skaidrs, vai tas būs atsevišķs likums vai lēmums, ar ko Saeima sevi atlaidīs. Otrkārt, nav skaidrs, kas notiks līdz nākamās Saeimas sanākšanai. Treškārt, nav skaidrs, kāda var būt mijiedarbība ar citiem iespējamiem Saeimas atlaišanas mehānismiem, ja, piemēram, to ierosina Valsts prezidents. Un patiesībā tas ir tīri situatīvs risinājums, ar ko Tautas partija grib izvairīties no iespējas, ka šogad 6.jūnijā vienlaikus ar Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām notiktu referendums par Saeimas atlaišanu. Acīmredzot Tautas partija baidās, ka tādā gadījumā var iestāties politiska atbildība, proti, politisks krahs, par Latvijā paveikto.

Pievienojos sava kolēģa Arta Kampara optimismam par “lokomotīvju” principa atcelšanu. Vismaz šobrīd – otrajā lasījumā. Ceru, ka tā tas būs arī galīgajā Saeimas vēlēšanu likuma redakcijā.

Bet gribu atzīmēt, manuprāt, šodien vissvarīgāko notikumu, kas gan nav tieši saistīts ar Saeimas sēdi. Proti, sēdes pārtraukumā trīs partijas – “Pilsoniskā Savienība”, “Jaunais laiks” un “Sabiedrība citai politikai” – parakstīja vienošanos par politisku sadarbību gan Saeimā, gan ārpus tās. Mēs saskaņosim savas likumdošanas iniciatīvas, mēs kopā strādāsim pie ekonomikas glābšanas un attīstības plāna, un mēs saskaņosim savas darbības, gatavojoties vēlēšanām.

Es domāju, ka šis ir ļoti nopietns solis, kas ļaus politiskajai opozīcijai Saeimā nostiprināties, un tā būs viens stabils politisks spēks, kas varbūt lielai daļai Latvijas vēlētāju var radīt kādu pamatotu pārliecību, ka tomēr mums ir instrumenti, lai izietu no politiskās un ekonomiskās krīzes valstī.

 

A.Kāposts
(ZZS frakcija):

Mani kolēģi jau daudz ko ir stāstījuši par to, kas šodien Saeimā tika lemts un darīts.

Es gribētu runāt par pašreiz vissāpīgāko – lauksaimniecības jautājumu, jo situācija lauksaimniecībā nekad nav bijusi stabila. Varētu minēt ļoti daudzus apstākļus, kāpēc tas tā ir. Vienu varētu teikt skaidri: Saeimā un valdībā ir ļoti maz tādu cilvēku, kuriem patiesi šī nozare rūp un kuri reāli kaut ko šinī virzienā dara. Un pašreizējā situācijā visus apstākļus tiešām pasliktināja pasaules ekonomiskā krīze, kas izpaužas pilnīgi visās sfērās, ne tikai lauksaimniecībā.

Taču mani priecē tas, ka beidzot zemnieki – kā mazie, tā arī lielie – ir vienoti kopējam mērķim. Vairs nav dzirdams, ka lielie teiktu, ka mazie nemāk strādāt vai ka mazie nav vajadzīgi, nav vairs tādu ķīviņu savā starpā. Uzskatu, ka tikai kopējiem spēkiem šoreiz ir iespējams iespaidot šos nedzirdīgos.

Novēlu šiem zemniekiem izturību mērķu sasniegšanā un iesaku ticēt nevis solījumiem, bet tikai reāliem darbiem.

 

I.Šlesere
(LPP/LC frakcija):

Es vēlētos šovakar paust arī Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas Ceļš” frakcijas viedokli par būtiskākajiem jautājumiem, kuri tika izskatīti šodienas sēdē.

Arī mūsu frakcija uzskata, ka, protams, svarīgākais jautājums šodien bija komisijām nodotais likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”, kuru bija iesniedzis Valsts prezidents. Kā jau dzirdējāt, tas paredz tiesības patstāvīgi lemt par Saeimas priekšlaicīgu atlaišanu gan Valsts prezidentam, gan tautai pēc noteikta vēlētāju skaita ierosinājuma. Un ir svarīgi un būtiski arī tas, ka šis likumprojekts tika atbalstīts vienbalsīgi, tātad bija vienprātīgs Saeimas atbalsts šim likumprojektam. Tas dod lielas cerības, ka jau tuvākajā laikā šis likumprojekts tiks izskatīts un beidzot tiešām tiks pielikts punkts šī svarīgā jautājuma risināšanai.

Bet tāpat mūsu partija atbalstīja arī Tautas partijas iniciatīvu, kas paredz, ka arī Saeimai tiek dotas tiesības saīsināt savu pilnvaru termiņu. Arī šis likumprojekts tika nodots komisijām, un turpināsies darbs arī pie šī priekšlikuma izvērtēšanas. Un, iespējams, tas prasīs arī kādus papildu darbus – noteikt varbūt konkrētus nosacījumus, pie kādiem Saeimai varētu tikt dotas tiesības saīsināt pašai savu pilnvaru laiku. Bet, kā es jau teicu, šis darbs vēl turpināsies visās Saeimas komisijās, it īpaši Juridiskajā komisijā.

Pavisam īsi gribētu pieminēt vēl vienu no svarīgākajiem likumprojektiem, kuru minēja arī mani kolēģi. Arī mēs atbalstījām likumprojektu “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā”, kas tiešām paredz “lokomotīvju” principa atcelšanu. Neskatoties uz to, ka bija diezgan ilgas debates un šai sistēmai ir savi plusi un arī savi mīnusi, mēs atbalstījām “lokomotīvju” principa atcelšanu, jo uzskatām, ka viens no galvenajiem plusiem būtu tas, ka tādējādi tiktu stiprināta atgriezeniskā saite ar vēlētājiem. Turpināsies Saeimas komisijās arī darbs pie šī likumprojekta, un mēs ceram uz veiksmīgu un labu iznākumu, kas nodrošinās tiešām precīzu tautas gribas izteikumu Saeimas vēlēšanās un tātad arī nākamajā Saeimā.

Tas būtu īsumā mūsu frakcijas viedoklis.

 

M.Mitrofanovs
(PCTVL frakcija):

Šodien patiešām ir vēsturiska diena. Saeima, atsaucoties uz sabiedrības pieprasījumu, nodeva komisijām likumprojektu, kas paredz nodrošināt tautai tiesības atlaist Saeimu, balsojot referendumā. Šis process tika uzsākts pirms pusotra gada, kad tieši mūsu frakcija, PCTVL frakcija, izstrādāja likumprojektu, kurš paredzēja dot vēlētājiem iespēju atlaist parlamentu.

Vēlāk līdzīgu projektu virzīja arodbiedrības. Un tagad stafeti ir pārņēmis Valsts prezidents, kurš izvirzīja savu grozījumu variantu. Un nu šis variants galu galā ir nonācis līdz tam posmam, kad komisijās varētu notikt likumprojekta apspriešana pēc būtības.

Bet ir arī iespējams, ka valdošās partijas mēģinās bezgalīgi novilcināt grozījumu izskatīšanu. Lai tas nenotiktu, PCTVL frakcijas deputāts Vladimirs Buzajevs ierosināja noteikt termiņu likumprojekta sagatavošanai pirmajam lasījumam. Saeima ir nolēmusi uzdot komisijām līdz 4.februārim sniegt savus atzinumus atbildīgajai – Juridiskajai komisijai. Tas nozīmē, ka jau 4.februārī būs kāda skaidrība par likumprojekta turpmāko likteni.

Šodien tika izskatīts arī līdzīga rakstura priekšlikums, kuru iesniedza Tautas partijas frakcija. Šis likumprojekts paredz iespēju Saeimas vairākumam lemt jautājumu par parlamenta atlaišanu. Mūsu frakcija neatbalstīja šādu projektu. Un, lai paskaidrotu, kāpēc mēs nebalsojām par Tautas partijas frakcijas iesniegto likumprojektu, es gribu pastāstīt par vienu komentāru, kuru es šodien izlasīju “Delfos” un kurš ļoti precīzi izteica mūsu frakcijas attieksmi. Tur komentētājs ar vārdu “Klaviere” ir uzrakstījis, ka tauta Saeimu pieņēma darbā un tikai tauta to var atlaist.

Šāda mūsu attieksme nozīmē, ka PCTVL atbalstīs visātrāku Satversmes grozījumu pieņemšanu ar nolūku tieši tautai dot tiesības atlaist Saeimu. Bet mēs neatbalstīsim valdošo partiju shēmas, kas ļautu tām manipulēt ar Saeimas darbības termiņiem un rīkot ārkārtas vēlēšanas tad, kad izdevīgi ir valdībai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!