• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompensācijām cietušajiem, kurus noziedznieks inficējis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187494

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Mongolijas vēstnieka iepazīšanās vizīti

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompensācijām cietušajiem, kurus noziedznieks inficējis

 

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 4.februārī, konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā “Par valsts kompensāciju cietušajiem”, kas paredz izmaksāt kompensāciju cietušajiem, kuri noziedzīga nodarījuma rezultātā inficēti ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV).

Šis vīruss, iekļūstot cilvēka organismā, sagrauj imūnsistēmu un mazina spējas pretoties slimību izraisītājiem. Cietušajam, kas vīrusu ieguvis noziedzīga nodarījuma rezultātā, tiek sagādātas gan morālas, gan, iespējams, fiziskas ciešanas un pat nāve, kompensācijas nepieciešamību pamato likumprojekta autori.

Komisijas deputāts Valdis Ģīlis interesējās, kādēļ netiek plānotas kompensācijas par inficēšanu ar citām, ne mazāk bīstamām slimībām, piemēram, hepatītu C. Tieslietu ministrijas pārstāvji komisijas sēdē skaidroja, ka Krimināllikumā patlaban noteikta atbildība vienīgi par inficēšanu ar HIV, un attiecīgi kompensācijas izmaksā gadījumos, kad pierādīts noziedzīgs nodarījums, par ko paredzēta atbildība Krimināllikumā. V.Ģīlis aicināja noteikt atbildību arī par inficēšanu ar citām slimībām, kas nodara nopietnu ļaunumu veselībai vai izraisa cilvēka nāvi.

Likumprojekts nosaka, ka kompensācija cietušajiem pienākas arī gadījumos, ja noziegums nav bijis vērsts pret veselību vai dzīvību, bet tā rezultātā personai tomēr nodarīts kaitējums. Tādējādi fiziskai personai būs tiesības uz valsts kompensāciju par tīša noziedzīga nodarījuma rezultātā radīto morālo aizskārumu, fiziskajām ciešanām vai mantisko zaudējumu, ja noziedzīga nodarījuma rezultātā iestājusies personas nāve vai cietušajam nodarīti smagi, vidēji smagi miesas bojājumi, aizskarta personas dzimumneaizskaramība vai cietušais inficēts ar HIV.

Maksimālais izmaksājamās kompensācijas apjoms ir 10 minimālās mēneša darba algas. Kompensāciju turpmāk aprēķinās, ņemot vērā valsts noteikto minimālās algas apmēru brīdī, kad persona atzīta par cietušo.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!