• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par paaudžu solidaritātes rezolūciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2009., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

06.02.2009., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par paaudžu solidaritātes rezolūciju

 

Deputāti aicina Eiropas Savienības dalībvalstis līdz 2010.gadam nodrošināt bērnu aprūpes iestādes vismaz 90% pirmsskolas vecuma bērnu un Eiropas līmenī pārskatīt darba un ģimenes dzīves līdzsvarošanas politiku. Šāds viedoklis pausts ar 358 balsīm par, 271 pret un 28 atturoties 3.februārī pieņemtajā rezolūcijā par paaudžu solidaritāti.

Paaudžu solidaritāti deputāti ziņojumā saista ar atbildību par bērnu, vecāku cilvēku un apgādībā esošu personu aprūpi. Deputāti atgādina, ka dalībvalstīm jāpilda savas saistības, “lai likvidētu šķēršļus sieviešu un vīriešu līdztiesībai darba tirgū” un “līdz 2010.gadam nodrošinātu bērnu aprūpi 90% bērnu vecumā no trīs gadiem līdz obligātās izglītības sākuma vecumam”. Dalībvalstis to apņēmās 2002.gadā Barselonas galotņu sanāksmē. Rezolūcija aicina izstrādāt arī direktīvu par darba un ģimenes dzīves apvienošanu, ja ģimenē ir aprūpējami ģimenes locekļi (bērni, vecāki cilvēki un invalīdi).

Tomēr deputāti rezolūcijā pauž bažas par Čehijas prezidentūras ierosinājumu atzīt bērnu aprūpi kā “pilnīgu alternatīvu profesionālajai karjerai”. Deputāti uzskata, ka tas “var novest pie tradicionālā priekšstata par darbinieku – vīrieti, kas var strādāt pilnu darba dienu, kura personīgās vajadzības nodrošina “neredzamās rokas” (sievietes), kas rūpējas par mājsaimniecību un ģimeni”.

Lai līdzsvarotu profesionālās vēlmes un ģimenes plānus, deputāti arī prasa dalībvalstīs spert soļus, lai uzlabotu attieksmi pret paternitātes atvaļinājumu tēviem. Rezolūcija arī aicina ES uzsākt pārskatīt darba un ģimenes dzīves līdzsvarošanas politiku kopumā, “tostarp garantējot, ka maternitātes/paternitātes izmaksas sedz nevis darba devējs, bet tās sedz no valsts līdzekļiem”.

Rezolūcija bija iesniegta kā alternatīva Parlamenta Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas ziņojumam, kas uzsvēra nepieciešamību atzīt “neredzamo un neapmaksāto” darbu, ko bērnu un vecāku aprūpē veic mātes un tēvi. Pieņemtā rezolūcija turpretim uzsver dzimumu līdztiesību paaudžu solidaritātē.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!