• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gvantanamo gūstekņu pieņemšanu ES valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2009., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187456

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par paaudžu solidaritātes rezolūciju

Vēl šajā numurā

06.02.2009., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gvantanamo gūstekņu pieņemšanu ES valstīs

 

Eiropas Parlaments atbalsta ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu slēgt Gvantanamo ieslodzījuma centru un atgādina — galvenā atbildība par slēgšanas procesu un gūstekņu nākotni gulstas uz ASV. Vienlaikus deputāti aicina Eiropas Savienības dalībvalstis, ja ASV administrācija to lūgtu, būt gatavām pieņemt Gvantanamo gūstekņus. Rezolūciju par Gvantanamo ieslodzīto nākotni Parlaments 4.februārī pieņēma ar 542 balsīm par, 55 pret, 51 atturoties.

Atgādinot, ka ar ieslodzījuma vietas slēgšanu saistītais process un gūstekņu nākotne galvenokārt ir ASV kompetencē, Eiropas Parlaments apstiprina, ka visas demokrātiskās valstis, ko vieno kopīgas vērtības, ir atbildīgas par starptautisko tiesību aktu un pamattiesību ievērošanu.

Deputāti aicina ASV nodrošināt, ka Gvantanamo gūstekņiem tiek garantētas cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tostarp ASV jānodrošina, lai ikviens ieslodzītais, pret kuru ir pietiekami pierādījumi, bez vilcināšanās tiktu likumīgi tiesāts un notiesāšanas gadījumā tiktu turēts ieslodzījumā ASV. Tiem, kam nav izvirzīta apsūdzība un kas brīvprātīgi vēlas tikt repatriēts, jādod šāda iespēja.

Parlaments vienlaikus “aicina dalībvalstis, ja Amerikas Savienoto Valstu administrācija to lūgtu, sadarboties risinājumu meklēšanā” un “būt gatavām pieņemt Gvantanamo gūstekņus Eiropas Savienībā”. Deputāti arī atgādina, ka dalībvalstu pienākums ir lojāli sadarboties un apspriesties par savu soļu iespējamo ietekmi uz sabiedrisko drošību visā ES.

Pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ASV pie Gvantanamo līča Kubā izveidoja augstas drošības ieslodzījuma vietu personām, kas tiek turētas aizdomās par dalību terorismā. Gūstekņiem Gvantanamo līcī tika liegtas cilvēka pamattiesības, īpaši tiesības uz taisnīgu tiesu, un viņi tika pakļauti tādām bargām nopratināšanas metodēm kā iegremdēšanai ūdenī, kas faktiski ir spīdzināšana, necilvēcīga un pazemojoša izturēšanās.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!