• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par profesionālās izglītības iestāžu nākotni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2009., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par līdzekļiem bezdarba situācijas uzlabošanai

Vēl šajā numurā

06.02.2009., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par profesionālās izglītības iestāžu nākotni

 

Lai runātu par profesionālo izglītības iestāžu darbības finansiālo nodrošinājumu un izglītības iestāžu nākotni, 4.februārī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietniece Kristīne Vāgnere, IZM Finanšu departamenta direktore Inga Štāle, IZM Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta Profesionālās izglītības nodaļas vadītāja Gunta Šmaukstele, izglītības un zinātnes ministra padomnieki Jānis Gaigals, Ināra Ostrovska un Ņina Linde tikās ar Profesionālās izglītības mācību iestāžu direktoru padomi, kā arī piedalījās Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) Profesionālās izglītības iestāžu sekcijas paplašinātajā sanāksmē.

IZM darbinieki informēja sadarbības partnerus, ka situācijā, lai netiktu apdraudētas pedagogu algu izmaksas profesionālās izglītības iestādēs, IZM pagājušajā nedēļā vērsās Finanšu ministrijā ar lūgumu atļaut pārsniegt 2009.gada I ceturksnim noteikto apropriāciju (budžeta atvērumu) 21 procenta apmērā no kopējās gada summas. Valdības 3.februāra sēdē pieņemts pozitīvs lēmums, un tādējādi profesionālās izglītības iestādes pedagogu darba samaksas nodrošināšanai janvārī, februārī, martā saņems proporcionāli 1/12 daļu no gada finansējuma, kāds ir paredzēts profesionālajai izglītībai. Līdzīgs lēmums pieņemts arī saistībā ar stipendiju fondu.

Lai nepietiekamā finansējuma dēļ netiku apdraudēta profesionālās izglītības iestāžu pastāvēšana, 10.februārī IZM valsts sekretārs M.Gruškevics un Finanšu departamenta direktore I.Štāle skolu intereses aizstāvēs Finanšu ministrijas Fiskālās disciplīnas uzraudzības komitejā. Pēc situācijas izvērtēšanas un profesionālās izglītības iestāžu argumentu apkopošanas IZM atkārtoti lūgs Finanšu ministriju atļaut skolām izmantot līdzekļus 10% apmērā, kas novirzīti finanšu rezerves fondā, kā arī atļaut izmantot pašu ieņēmumus, ar kuriem darbības šobrīd ir būtiski ierobežotas.

Profesionālās izglītības mācību iestāžu direktoru padome un LIZDA vērsa IZM uzmanību un aicina valdību risināt jautājumu par komunālo pakalpojumu parādiem, lai skolām netiktu aprēķināti soda procenti par kavētajiem maksājumiem, kas radušies nepietiekamā finansējuma dēļ. LIZDA sanāksmē tika izteikts lūgums meklēt risinājumu situācijai, kad pedagogi ņēmuši kredītus pedagoģiskās izglītības ieguvei, bet samazināta un novēlota atalgojuma dēļ spiesti kavēt studiju kredīta maksājumus. LIZDA pievērsa uzmanību arī problēmai, ka profesionālās izglītības pedagogu atalgojums ir mazāks par vispārējās izglītības pedagogu atalgojumu.

LIZDA Profesionālās izglītības sekcijas sēdes dalībnieki izteica cerību, ka valdība izrādīs sapratni un iesaistīsies profesionālās izglītības iestāžu problēmu risināšanā, mazinot spriedzi sabiedrībā un pierādot, ka izglītība ir mūsu valsts prioritāte.

Svarīga sarunu tēma bija jautājums par profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizāciju. Līdz 2009.gada 1.martam IZM jāiesniedz izskatīšanai valdībā ziņojums par audzēkņu uzņemšanu profesionālās izglītības iestādēs 2009./2010.mācību gadā. Būtiska loma ziņojumā tiks atvēlēta reģionu un lielo pilsētu īpatnībām un pieprasījumam pēc konkrētiem speciālistiem, ņemot vērā darba devēju šābrīža un nākotnes plānus. Ziņojumā tiks iestrādāti priekšlikumi profesionālo izglītības iestāžu darbības efektivizēšanai un iespējamajām izmaiņām iestāžu skaitā un izvietojumā, kā arī piedāvātajās izglītības programmās un mācību formās. Būtiska loma ziņojumā tiks atvēlēta sociālo un sadarbības partneru ieteikumiem.

Domājot par profesionālās izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu, Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi profesionālās izglītības iestāžu attīstības izvērtēšanas kritērijus un par tiem tikšanās laikā informēja gan Profesionālās izglītības iestāžu direktoru padomi, gan LIZDA. Vienlaikus panākta vienošanās, ka nākamajā nedēļā kritēriji tiks pārrunāti gan skolās, gan arodorganizācijās, sniedzot ieteikumus tālākās skolu darbības izvērtēšanas pilnveidošanai.

Kā uzsver IZM valsts sekretāra vietniece nozares politikas jautājumos Kristīne Vāgnere, pēdējos mēnešos IZM notiek aktīvs dialogs ar sadarbības partneriem, uzņēmējiem, profesionālajām asociācijām un arodbiedrībām, lai kopīgi ar izglītības iestāžu vadītājiem un skolotājiem pārrunātu aktuālos jautājumus profesionālajā izglītībā un meklētu risinājumus, kā nodrošināt konkurētspējīgu un kvalitatīvu profesionālo izglītību, pārskatot izglītības programmu un specialitāšu piedāvājumu.

 

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!