• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par ētikas principu iekļaušanu lauksaimniecības politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2009., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par biometrijas datiem Eiropas Savienības pasēs

Vēl šajā numurā

30.01.2009., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par ētikas principu iekļaušanu lauksaimniecības politikā

 

21.janvārī Eiropas Dabaszinātņu un jauno tehnoloģiju ētikas grupa (EGE) tikās ar lauksaimniecības un lauku attīstības komisāri Mariannu Fišeri-Bēlu, lai iesniegtu galvenos ieteikumus, kas izklāstīti grupas atzinumā par ētiskiem aspektiem saistībā ar lauksaimniecības tehnoloģiju moderno attīstību.

Pēc Komisijas priekšsēdētāja Žozē Manuela Barrozu pieprasījuma EGE decembrī pieņēma atzinumu par ētiskiem aspektiem saistībā ar lauksaimniecības tehnoloģiju moderno attīstību, lai reaģētu uz jaunām problēmām un iespējām, ar kurām ES lauksaimniecība sastapsies nākotnē. Grupa nolēma pievērst uzmanību galvenokārt lauksaimniecības tehnoloģijām un metodēm augu izcelsmes pārtikas primārajā ražošanā.

EGE savā atzinumā ir pārliecināta, ka jāveicina inovācijas lauksaimniecībā, lai varētu paēdināt pasaules iedzīvotājus, kuru skaits pieaug. Atzinumā minēts, ka tehnoloģijas vienas pašas nespēj piedāvāt to problēmu galīgos risinājumus, ar kurām modernā lauksaimniecība saskaras ES un pasaulē.

Grupa arī uzsver, ka lauksaimniecības tehnoloģiju jomā ir vajadzīgs integrēts skatījums un integrēta pieeja, lai ražošanas, uzglabāšanas un izplatīšanas procesus uzlūkotu kā vienu veselumu, novērtējot no ētikas viedokļa ietekmi, ko izraisa jebkura jauna tehnoloģija. Grupa uzskata, ka nodrošinājums ar pārtiku, pārtikas nekaitīgums un ilgtspējas mērķi ir svarīgākās prioritātes un pamatprincipi un ka jebkurai lauksaimniecības tehnoloģijai jāatbilst šīm prioritātēm un pamatprincipiem.

Izmantojot šos ētikas principus kā pamatu, EGE savā atzinumā sniedz arī ieteikumus par dažādiem jautājumiem, piemēram, ES kopējās lauksaimniecības politikas pārskatīšanu, lauksaimniecības tehnoloģiju izraisītās tehnoloģiskās ietekmes novērtējumu, tiesībām uz pārtiku, lauksaimniecības tehnoloģiju ilgtspēju, pārtikas nekaitīgumu, bioloģisko daudzveidību lauksaimniecībā, augsnes un ūdens aizsardzību, biodegvielu, ģenētiski modificētiem kultūraugiem, pētniecību lauksaimniecības zinātnēs, politikas veidošanu laukaugu audzēšanā, lauksaimniecības produktu tirdzniecību pasaulē, intelektuālā īpašuma tiesību sistēmu, godīgu konkurenci un “vertikāliem” monopoliem, pārtikas cenām, sociālajiem aspektiem, sabiedrības līdzdalību, ES iedzīvotāju atbildību, pārtikas atkritumiem u.tml.

Eiropas Dabaszinātņu un jauno tehnoloģiju ētikas grupa (EGE) ir neatkarīga, plurālistiska un daudznozaru organizācija, kurā ir 15 Komisijas iecelti eksperti, kas sniedz atzinumus par ētikas jautājumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!