• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par biometrijas datiem Eiropas Savienības pasēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2009., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187169

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bērnu staigātmākas līdzekļu drošumu

Vēl šajā numurā

30.01.2009., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par biometrijas datiem Eiropas Savienības pasēs

 

Eiropas Parlaments 14.janvārī pieņēma izmaiņas noteikumos par biometrijas datiem Eiropas Savienības (ES) pasēs un citos ceļošanas dokumentos. Pirkstu nospiedumi bērnu pasēs būs jāiekļauj tikai no 12 gadu vecuma jeb par diviem gadiem vēlāk nekā pašlaik Latvijā. Visā ES, kā arī Īslandē, Norvēģijā un Šveicē jaunās pases ar uzlabotiem drošības elementiem, tostarp pirkstu nospiedumiem, jāsāk lieto no 29.jūnija.

ES 2004.gadā izstrādātā regula par pasēm ar uzlabotiem drošības elementiem jau ir pieņemta. Tomēr Eiropas Savienības dalībvalstu pilotprojektos, pases izmēģinot, ir atklājies, ka jālabo vairākas nepilnības, galvenokārt attiecībā uz bērnu pasēm. Proti, bērnu pirkstu nospiedumiem nav pietiekamas kvalitātes, un, bērniem augot, šie dati mainās. Tādēļ līdz 12 gadu vecumam bērnu pasēs pirkstu nospiedumus neievietos. Izmaiņu ieviešanai tomēr atvēlēti četri gadi. Jau izsniegtās derīgās pases būs joprojām derīgas līdz to termiņa beigām. Lai cīnītos pret bērnu nolaupīšanu, bērniem, kas ceļo uz ārzemēm, būs nepieciešama atsevišķa pase: ar ierakstu vecāka pasē nepietiks.

“Pasu izsniegšanas jautājumi ir dalībvalstu kompetencē. ES var iejaukties, tikai lai pastiprinātu prasības par biometrijas elementiem un dokumentu drošību. To garantē noteikumi, ko mēs ieviešam,” paskaidroja deputāts Karlušs Koelju.

Deputāte Tatjana Ždanoka debatēs atzīmēja: viņas pārstāvētā grupa stingri iebilst pret biometrisko pasu plašu ieviešanu, kamēr nav pilnībā pierādīta to nepieciešamība. “Mēs uzskatām, ka tam ir ļoti būtiska ietekme uz personas datu drošību un pamattiesībām,” skaidroja deputāte.

Latvijā jaunā parauga jeb Eiropas Savienības pases sāka izsniegt no 2007.gada 1.novembra, un pirkstu nospiedumu attēlus sāka ievietot no 2008.gada 15.septembra. Bērniem nospiedumi tiek iekļauti pasēs, sākot no 10 gadu vecuma. Latvijā, bērniem ceļojot uz ārzemēm, jau ir nepieciešama atsevišķa pase.

Biometrijas dati pasēs Eiropā tika ieviesti, lai uzlabotu dokumentu drošību. Pēc 2001.gada 11.septembra notikumiem EK aicināja dalībvalstis spert šajā virzienā soļus. ES vienojās ES pasēs iekļaut biometrijas datus, ietverot tajos personas sejas attēlu un pirkstu nospiedumus un šo informāciju saglabājot īpaši aizsargātā mikroshēmā. Tas paredzēts 2004.gada regulā, ko ES tagad maina. Par izmaiņām jau panākta neformāla Parlamenta un Padomes vienošanās.

EP balsojuma rezultāti: 594 balsis par, 51 pret un 37 atturējās.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!