• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Šrilankas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2009., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187170

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Apmeklējot Kuldīgu un tiekoties ar tās vadību

Vēl šajā numurā

30.01.2009., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Šrilankas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā

 

SRILANKA.JPG (11529 bytes)
Preses brīfingā 29.janvārī: Šrilankas ārlietu ministrs Rohits Bogolāgams un Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Pie ārlietu ministra:

29.janvārī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Šrilankas Demokrātiskās Sociālistiskās Republikas ārlietu ministru Rohitu Bogolāgamu, kurš ieradies oficiālā vizītē Latvijā.

Tikšanās laikā ministri pārrunāja abu valstu divpusējo attiecību attīstību, uzsverot veiksmīgo sadarbību izglītībā, kā arī nepieciešamību veicināt ekonomisko sadarbību, piemēram, organizējot seminārus par biznesa iespējām Latvijā un Šrilankā. Ņemot vērā, ka Šrilanka ir viens no Latvijas tūristu iecienītākajiem galamērķiem, ārlietu ministrs aktualizēja jautājumu par ceļošanas atvieglojumiem valsts pilsoņiem. Šrilankas ārlietu ministrs apliecināja, ka Latvijas pilsoņi, ieceļojot Šrilankā tūrisma nolūkos līdz 30 dienām, bezmaksas vīzu var saņemt robežšķērsošanas punktos.

Runājot par līgumtiesiskās bāzes stiprināšanas perspektīvu, ministri pozitīvi novērtēja līgumprojektus, kas pašlaik tiek saskaņoti abās valstīs: Latvijas valdības un Šrilankas valdības līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, kā arī Līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

Tika skarts arī jautājums par Eiropas Savienības un Šrilankas attiecībām. M.Riekstiņš un R.Bogolāgama pārrunāja sadarbības iespējas attīstību, jo īpaši attiecībā uz vienpusējo tirdzniecības priekšrocību saglabāšanu Šrilankas eksportam uz ES Vispārējo tarifa preferenču sistēmas īpašā režīma (GSP+) ietvaros. M.Riekstiņš aicināja Šrilanku sadarboties ar Eiropas Komisiju, kas pašreiz veic izmeklēšanu, lai noteiktu, vai Šrilanka pilnībā izpilda visus kritērijus šo priekšrocību saņemšanai.

Saistībā ar Šrilankas iekšpolitisko situāciju ministri pārrunāja Šrilankas valdības centienus panākt konflikta atrisinājumu ar militāro grupējumu LTTE. M.Riekstiņš uzsvēra, ka konfliktam jārod politisks risinājums, balstoties uz cilvēktiesību, demokrātijas principu un tiesiskuma nodrošināšanu.

Pēdējā pusgadā Latvijas un Šrilankas divpusējā sadarbība sasniegusi jaunu intensitāti – 2008.gada septembrī ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros tikās Latvijas prezidents Valdis Zatlers un Šrilankas prezidents Mahinda Radžapaksa, savukārt šī ir pirmā Šrilankas ārlietu ministra oficiālā vizīte Latvijā. Starp abām valstīm izveidojusies veiksmīga parlamentārā sadarbība – Saeimā izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Šrilankas parlamentu, savukārt Šrilankas parlamentā darbojas Šrilankas–Latvijas parlamentārās draudzības asociācija.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Pie Saeimas priekšsēdētāja:

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze vakar, 29.janvārī, tikās ar Šrilankas Demokrātiskās Sociālistiskās Republikas ārlietu ministru Rohitu Bogolāgamu. Sarunā piedalījās arī deputātu grupas sadarbībai ar Šrilankas parlamentu priekšsēdētāja Silva Bendrāte un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Eglītis.

G.Daudze pauda gandarījumu, ka ir radīti priekšnoteikumi aktīvākām attiecībām starp Latviju un Šrilanku. Par to liecina gan abu valstu prezidentu tikšanās pagājušā gada septembrī, gan abās valstīs izveidotās starpparlamentu sadarbības grupas.

Šrilankas ārlietu ministrs uzsvēra, ka šī vizīte ir apliecinājums Šrilankas vēlmei veidot ciešākas saites ar Latviju kā Eiropas Savienības dalībvalsti. Kā tuvākos soļus ceļā uz ciešāku sadarbību viņš minēja starpvalstu saprašanās memorandu kultūras un izglītības jomā, līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu un līgumu par investīciju aizsardzību, kas patlaban atrodas saskaņošanas stadijā.

Latvija ir ieinteresēta un atvērta ekonomiskai sadarbībai, un šie līgumi būtu nopietns solis, lai palielinātu investīciju apjomu, atzina Saeimas priekšsēdētājs.

Patlaban abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjomi ir nelieli. Latvija uz Šrilanku eksportē galvenokārt elektriskās iekārtas un trikotāžu, savukārt galvenais importa produkts no Šrilankas ir tēja.

Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Eglītis uzsvēra, ka daudzi Šrilankas jaunieši izvēlas mācīties medicīnu tieši mūsu valsts augstskolās, un šogad studijas Latvijā sākuši 56 šrilankieši. Viņš informēja, ka Ārlietu komisija strādā pie likuma grozījumiem, lai būtiski atvieglotu uzturēšanās atļauju izsniegšanas procedūru ārvalstu studentiem un tādējādi ieinteresētu viņus izvēlēties Latvijas augstskolu piedāvājumu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!