• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par Latvijas dalību starptautiska līmeņa izglītības pasākumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2009., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nekustamā īpašuma atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām
Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers

Vēl šajā numurā

30.01.2009., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par Latvijas dalību starptautiska līmeņa izglītības pasākumos

 

28.janvārī izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa parakstīja sadarbības līgumu starp Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un UNESCO LNK, kas paredz kopīgas aktivitātes gan nacionāla, gan starptautiska līmeņa izglītības pasākumos, kā arī vienotu izglītības programmu īstenošanu globālās kustības “Izglītība visiem” ietvaros līdz 2015.gada 31.decembrim.

“Izglītība visiem” ir UNESCO koordinēta pasaules kustība, kuras mērķis ir veicināt izglītības pieejamību ikvienam pasaules iedzīvotājam visā dzīves laikā. Lai nodrošinātu Latvijas aktīvu līdzdalību šajā kustībā, sadarbības līgumā IZM un UNESCO LNK apņemas kopīgi virzīt un veicināt šīs kustības mērķus, ar to saistīto pasākumu un programmu īstenošanu un ieviešanu Latvijā.

Parakstot līgumu, izglītības un zinātnes ministre T.Koķe īpaši atzinīgi novērtēja līdzšinējo veiksmīgo IZM un UNESCO LNK sadarbību gan nacionālā līmenī, gan veicinot Latvijas starptautisko atpazīstamību un popularizējot labās prakses paraugus, gan nodrošinot dažādu starptautisku pasākumu norisi Latvijā. Savukārt UNESCO LNK ģenerālsekretāre D.Baltiņa apstiprināja šīs sadarbības nestos panākumus, akcentējot sekmīgās un abpusēji saskaņotās darbības nozīmi jaunu ideju un mērķu ieviešanā un īstenošanā, kā arī kopīgo pasākumu organizēšanā.

Tikšanās laikā D.Baltiņa īsumā iepazīstināja arī ar konkrētām 2009.gadā gaidāmajām aktivitātēm. Gada sākumā uzmanību plānots veltīt profesionālās izglītības jautājumiem – tās attīstībai un atbilstības veicināšanai darba tirgus vajadzībām. Jau janvārī sāktas profesionālās izglītības pilnveidei veltītas fokusgrupu diskusijas ar skolu direktoriem, mācībspēkiem, audzēkņiem, darba devējiem un sociālajiem partneriem, kā arī tiek veikta izglītības politikas dokumentu analīze. Profesionālā izglītība būs arī viena no Konsultatīvās padomes “Izglītība visiem” šāgada aktualitātēm.

2009.gadā plānots pievērsties arī pirmsskolas izglītības jautājumiem. UNESCO LNK ar IZM un citiem sadarbības partneriem vienojusies: lai izceltu un atbalstītu pirmsskolas izglītības iestāžu darbu Latvijā, šogad starptautiskā nedēļa “Izglītība visiem” (no 20. līdz 25.aprīlim) tiks veltīta tieši pirmsskolas izglītībai, īpaši pievēršoties labās prakses paraugu atrašanai un izcelšanai visā Latvijā. Savukārt jau 21.februārī tiks sākta Starptautiskajai dzimtās valodas dienai veltīta akcija “Pirmais vārds”, lai vienotu dažādu paaudžu cilvēkus, atdzīvinātu stāstīšanas tradīciju paaudžu starpā un pilnveidotu bērnu valodu, kā arī klausīšanās un stāstīšanas prasmi. Akcijas atklāšana paredzēta Rīgas Skolēnu pilī, bet pasākumi gada garumā notiks visā Latvijā. Šajā akcijā aicinātas piedalīties visas Latvijas pirmsskolas izglītības iestādes.

Reģionālā līmenī 2009.gadā Latvija (UNESCO LNK un IZM) kopā ar Lietuvas, Igaunijas un Gruzijas UNESCO nacionālajām komisijām, kā arī izglītības un zinātnes ministrijām uzņēmusies vadošo un koordinējošo lomu projekta “Draugu stāsti” īstenošanā. Paredzēts popularizēt lasīšanu un grāmatu nozīmi bērnu attīstībā, izkopt jauno rakstītāju talantus – gan izdodot grāmatu ar bērnu rakstītiem stāstiem vairākās valodās, gan izveidojot mājaslapu piecās valodās.

Lai starptautiski veicinātu Latvijas labās prakses popularizēšanu un pieredzes apmaiņu mācību satura jomā, īpaši starp Baltijas un Ziemeļvalstīm, tiks paplašināts UNESCO mācību satura veidotāju tīkls, izveidojot Baltijas–Ziemeļu reģionālās sadarbības centru UNESCO globālā sadarbības tīkla “Communities of Practice” ietvaros.

2009.gadā UNESCO LNK plānojusi aktivitātes arī zinātnes jomā. Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, sadarbībā ar uzņēmumu “L`ORÉAL Baltic” un Latvijas Zinātņu akadēmiju tiks piešķirtas trīs “L`ORÉAL Baltic” stipendijas sievietēm zinātnē. Tāpat īpaša uzmanība tiks veltīta ilgtspējīgas attīstības un vides jautājumiem gan dekādēs “Izglītība ilgtspējīgai attīstībai”, gan arī veicinot UNESCO katedru darbību. Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, 2009.gads pasludināts par Starptautisko astronomijas gadu, kurā plānotas dažādas dabaszinātnes popularizējošas aktivitātes kā bērniem un skolēniem, tā arī pieaugušajiem.

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!