• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts augu aizsardzības dienests: Par latvāņa izplatību un plānoto ierobežošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2009., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187080

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts darba inspekcija: Par nelegālo nodarbinātību 2008.gadā

Vēl šajā numurā

29.01.2009., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts augu aizsardzības dienests: Par latvāņa izplatību un plānoto ierobežošanu

 

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) aicina ar latvāni invadēto zemju saimniekus sniegt informāciju par teritorijām, kas invadētas ar latvāni, un plānotajiem latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumiem, kā to paredz Ministru kabineta 2008.gada 14.jūlija noteikumi Nr.559 “Invazīvās augu sugas – Sosnovska latvāņa – izplatības ierobežošanas noteikumi”.

Noteikumos paredzēts, ka par latvāņa izplatību zemes valdītājam (gan fiziskai, gan juridiskai personai) jāinformē Valsts augu aizsardzības dienests, iesniedzot iesniegumu, kurā jānorāda informācija par teritorijām, kurās izplatījies latvānis, to tiesiskais valdītājs un plānotās ierobežošanas metodes, kā arī jāpievieno zemes plāna kopija, kurā norādītas ierobežošanā izmantojamās metodes. Turpmāk katru gadu par attiecīgo (kārtējo) gadu līdz 1.februārim jāsniedz informācija, vai attiecīgajā gadā (veģetācijas periodā) valdītājs plāno vai neplāno ierobežot latvāni šajā teritorijā, norādot laiku atkarībā no izvēlētās metodes, kad to veiks, un izmaiņas iesniegumā minētajā informācijā. Ja neplāno vai nav iespējas ierobežot latvāni, tam jānorāda pamatojums.

Līdz 1.martam Valsts augu aizsardzības dienests apkopos iesniegumos ietverto informāciju un monitoringā iegūto kartogrāfisko informāciju, ko iesniegs pašvaldībai. Pašvaldībai jāizveido ekspertu grupa, kas sastāda latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumu plānu, un plāns līdz 1.aprīlim jāapstiprina un jāpublicē “Latvijas Vēstnesī”. Gadījumos, kad tiesiskais valdītājs nespēj veikt ierobežošanas pasākumus, tas jādara rajona pašvaldībai. Ja pašvaldība veic ierobežošanas pasākumus valdītāja vietā, šai personai jāsedz izdevumi, kas saistīti ar ierobežošanas veikšanu.

Lai organizēti un koordinēti notiktu latvāņa ierobežošana un tiesisko valdītāju maiņas gadījumā nākamajam būtu pieejama šī informācija, kā arī lai varētu novērtēt, vai attiecīgajai teritorijai piemērotie pasākumi ir atbilstoši, tiesiskajam valdītājam jākārto latvāņu izplatības ierobežošanas pasākumu uzskaites žurnāls, kas jāglabā 20 gadus.

Latvānis sastopams visā Latvijas teritorijā, visvairāk Madonas, Cēsu, Aizkraukles, Valmieras un Rīgas rajonā. Ar globālās pozicionēšanas sistēmas uztvērējiem VAAD ir uzmērījis 8341 ha ar latvāni invadēto teritoriju un plāno turpināt mērījumus.

Valsts augu aizsardzības dienesta mājaslapā www.vaad.gov.lv sadaļā “Pakalpojumi”/“Invazīvās augu sugas” ir pieejama precīzāka informācija par likumdošanu saistībā ar latvāni, ierobežošanas metodēm, paņēmieniem, darba aizsardzības prasībām un latvāņa bioloģiju, kā arī atrodama iesnieguma veidlapa, ko VAAD sagatavojis, lai atvieglotu informācijas sniegšanu. Šo formu parakstītu var nosūtīt pa pastu vai iesniegt tuvākajā VAAD reģionālajā nodaļā.

Valsts augu aizsardzības dienests aicina arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju sniegt informāciju par ar latvāni invadēto teritoriju atrašanās vietām, kā noteikts Augu aizsardzības likumā.

Par invadētajām teritorijām informēt var, sniedzot informāciju VAAD reģionālajās nodaļās, sūtot vēstules, e-pastus, zvanot inspektoriem, kas veic latvāņa izplatības noteikšanu, tuvākajā laikā dienesta mājaslapā būs iespējams arī elektroniski aizpildīt informāciju par latvāņa atrašanās vietu.

VAAD Augu karantīnas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!