• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts darba inspekcija: Par nelegālo nodarbinātību 2008.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2009., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187079

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" darbības revīziju

Vēl šajā numurā

29.01.2009., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts darba inspekcija: Par nelegālo nodarbinātību 2008.gadā

 

2008.gadā Valsts darba inspekcija (VDI) nelegālās nodarbinātības samazināšanas politikas īstenošanas ietvaros apsekoja 4554 uzņēmumus, atklājot 1623 bez rakstiska darba līguma strādājošus cilvēkus.

Aizvadītajā gadā par nelegālu nodarbināšanu pie administratīvās atbildības tika saukti 637 darba devēji, sodot ar naudas sodu kopsummā par 188 470 latiem. Kopumā VDI amatpersonas par dažādiem pārkāpumiem darba tiesiskajās attiecībās un darba aizsardzībā pērn piemērojusi 2967 administratīvos sodus par kopējo summu 506 994 lati.

Visvairāk bez darba līgumiem nodarbināto tika atklāti Rīgā, Rīgas rajonā un Jūrmalā – 463. Vidzemes reģionā tika konstatēti 379 nelegāli strādājošie, Latgalē – 293, Zemgalē – 291 un Kurzemē – 197 nelegāli strādājošie.

“Likumdošanas sakārtošana un apliecību ieviešana būvniecības nozarē pagājušajā gadā deva pozitīvus rezultātus nelegālās nodarbinātības samazināšanā. Jāuzsver, ka arī paši būvuzņēmēji cenšas sakārtot darba vidi un samazināt nereģistrēto nodarbinātību,” atzīst Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.

“Atgādinu galvenajiem būvuzņēmējiem, ka arī viņi ir atbildīgi par tiem darbiniekiem, kuri strādā viņu objektos. Nav pieļaujama situācija, ka dažos būvobjektos pat atkārtoti gada laikā ir konstatētas nelegāli nodarbinātas personas. Piemēram, SIA “Merks” būvobjektos apakšuzņēmumos gada laikā atkārtoti tika konstatēti strādājošie bez darba līguma,” uzsver VDI direktore.

Pērn visvairāk cilvēku nelegāli nodarbinājis uzņēmums SIA “Gran Latvija” (būvniecība), kur Valsts darba inspekcijas amatpersonas atklājušas 57 bez darba līguma strādājošos, SIA “Total Construct Corporation” (būvniecība) – 52, SIA “Rīgas Kore” (nekustamie īpašumi) – 32, SIA “Baltic Chemie” (būvniecība) – 31, SIA “Real Alliance” (būvniecība) – 19 un SIA “Intence” (būvniecība) – 16.

“Jāpiebilst, ka iestādes un uzņēmumi arvien vairāk vēršas VDI, lai saistībā ar Publisko iepirkumu likumu saņemtu informāciju par darba tiesību būtiskiem pārkāpumiem pēdējos trīs gados konkrētā uzņēmumā,” norāda R.Elce.

Nelegālās nodarbinātības apsekojumu laikā VDI darba inspektori uzņēmumos konstatē arī būtiskus darba aizsardzības prasību pārkāpumus, kuru novēršanai 2008.gadā izdoti 1427 rīkojumi. VDI par darba aizsardzības noteikumu neievērošanu šajā laikā darba devējus sodījusi par kopējo summu 87 375 lati.

Valsts darba inspekcija arī 2009.gadā aicina iedzīvotājus aktīvi izmantot anonīmo uzticības tālruni 67312176, lai veicinātu iespējamās informācijas saņemšanu par nelegālo nodarbinātību un citiem būtiskiem darba tiesību vai darba aizsardzības pārkāpumiem.

Valsts darba inspekcijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!