• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par muzeju pārvaldes centralizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2009., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbu

Vēl šajā numurā

29.01.2009., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par muzeju pārvaldes centralizāciju

 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 27.janvārī asi vērsās pret Valsts kancelejas iecerēto muzeju pārvaldes centralizāciju, kas nesola būtiskus finanšu ietaupījumus, taču draud pasliktināt muzeju darba kvalitāti.

Komisijas deputāti nobalsoja pret muzeju apvienošanu četrās valsts aģentūrās. Tās priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš informēja, ka komisija rakstīs Ministru prezidentam Ivaram Godmanim vēstuli, uzsverot, ka Kultūras ministrija kopīgi ar muzeju pārstāvjiem jau strādā pie iespējas apvienot mazos muzejus, kas glabā rakstnieku un valstsvīru piemiņu.

“Atsevišķu ierēdņu iztēlē radītais plāns ir nepatīkams pārsteigums visiem. Tikai tā nejauša nonākšana internetā ir pavērusi iespēju par to diskutēt un konstatēt tā bezjēdzību,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs J.Strazdiņš.

Valsts kancelejas direktores vietniece Baiba Pētersone nespēja kliedēt deputātu bažas par ieceres nelietderību. Publiskajā telpā esot nonācis melnraksts, tāpēc to vēl nav redzējusi ne Kultūras ministrija, ne Muzeju pārvalde. Šīs nedēļas laikā Ministru prezidents koalīcijas partneriem varētu izteikt jau konkrētāku piedāvājumu, kā samazināt muzeju administratīvās izmaksas, taču sagaidāmais finansiālais ieguvums tiešām būtu neliels, skaidroja B.Pētersone.

Izprotot valsts ekonomisko situāciju, muzeji ir gatavi meklēt taupīšanas iespējas, bet ir satraukti par ierēdņu attieksmi, slepeni sagatavojot nekompetentu lēmumu, uzsvēra Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja direktore Klāra Radziņa.

Kultūras ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa atgādināja, ka muzejus jau tagad ir skārusi pamatīga štatu, atalgojuma un uzturēšanas izdevumu samazināšana. Papildus tam ministrija strādā, lai padarītu efektīvāku mazo muzeju administrēšanu, taču tā sauktajos lielajos valsts muzejos taupīšanas iespējas ir praktiski izsmeltas, norādīja S.Zvidriņa.

“Lielo muzeju pārveidošana radīs tikai ekonomiskus zaudējumus, mazinās jaunradi, atpazīstamību un katra muzeja vadītāja iniciatīvu un ieguldījumu muzeja popularitātes celšanā,” uzsvēra J.Strazdiņš.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!