• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumu Saeimas vēlēšanu likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.01.2009., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187039

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iespēju piešķirt papildu finansējumu sabiedriskajam radio

Vēl šajā numurā

29.01.2009., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atklāta vēstule

Par grozījumu Saeimas vēlēšanu likumā

 

Saeimas deputātiem

Godātie deputāti un cienītās de­putātes!

Pagājušajā otrdienā Saeimas Juridiskā komisija ar pārliecinošu vairākumu atbalstīja grozījumu nr.6 Saeimas vēlēšanu likumā, lai paredzētu, ka kandidāti turpmāk varētu kandidēt tikai vienā vēlēšanu apgabalā.

Šis ir ieteikums, kuru izstrādāja Vēlēšanu reformas biedrība un pieņēma biedrības rīkotajā forumā “Laba Saeimas vēlēšanu sistēma – kāda tā ir?” 2007.gada 1.decembrī un kuru biedrība tūlīt pēc tam nosūtīja visām Saeimā pārstāvētajām partijām.

Šis grozījums izskaustu būtisku netaisnību pret vēlētājiem, it sevišķi pret vēlētājiem Kurzemē un Zemgalē. Pašreizējo situāciju, ka kandidātus var vienlaikus ievēlēt vairākos apgabalos, regulē Saeimas vēlēšanu likuma 40.pants, kas nosaka, ka deputāts “uzskatāms par ievēlētu tajā vēlēšanu apgabalā, kurā saņēmis visvairāk balsu, bet pārējos vēlēšanu apgabalos no attiecīgā kandidātu saraksta par ievēlētu uzskatāms nākamais kandidāts, kas saņēmis lielāko balsu skaitu”. Šis nosacījums noved pie apstākļa, ka vēlētāju griba, it sevišķi mazākajos vēlēšanu apgabalos, netiek pilnībā īstenota. Patlaban Saeimā no visiem deputātiem aptuveni puse ieņem vietu, ko viņa apgabalā atbrīvojis deputāts, kurš ievēlēts citā apgabalā. Kurzemē un Zemgalē šī proporcija ir 83%.

Izskaidrojums ir vienkāršs. Rīgas un Vidzemes vēlēšanu apgabalos vēlētāju skaits ir gandrīz divtik liels kā Kurzemē, Zemgalē vai Latgalē. Kandidāti, kas vienlaikus ievēlēti vairākos apgabalos, Saeimā parasti ieiet no viena no šiem diviem lielākajiem apgabaliem. Par mazāko vēlēšanu apgabalu pārstāvjiem Saeimā kļūst kandidāti, kurus šie vēlētāji nav ierindojuši pirmajās vietās. Tas rada neuzticību politiskajā sistēmā kā tādā, veicina vēlētājos neapmierinātību un attālina tos no deputātiem. Ap 80% vēlētāju neuzticas Saeimai, un 60% vēlētāju nezina, kas viņus Saeimā pārstāv, vai uzskata, ka neviens viņus tur nepārstāv!

Lai tuvinātu Saeimas vēlētājus ar Saeimas deputātiem, nostiprinātu deputātu saikni ar saviem atbalstītājiem savā vēlēšanu apgabalā un veicinātu veselīgu demokrātijas attīstību Latvijā, lūdzam jūs 2.lasījumā par likumprojektu “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” atbalstīt grozījumu nr.6. Tas būs solis vēlētāju uzticības atgūšanai. Nešaubāmies, ka vēlētāji to atzinīgi ievēros.

Patiesā cieņā,

Vēlēšanu reformas biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Liepiņš

2009.gada 27.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!