• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministre: Par bezdarbnieku apmācību un pārkvalifikāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.01.2009., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186802

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides ministrs: Par nodomu likvidēt Rīgas domes Vides departamentu

Vēl šajā numurā

22.01.2009., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministre: Par bezdarbnieku apmācību un pārkvalifikāciju

 

Pašreizējos ekonomiskajos apstākļos pastiprināta uzmanība jāveltī bezdarbnieku apmācībai un pārkvalifikācijai, uzlabojot tās efektivitāti, kā arī piedāvājot specifiskus pasākumus atsevišķām mērķa grupām, jo tā ir tikpat svarīga kā jaunu darba vietu radīšana, norāda labklājības ministre Iveta Purne.

“Šobrīd mūsu valsts darba tirgu raksturo būtisks brīvo darba vietu skaita samazinājums, maz tiek veidotas jaunas darba vietas. Ekonomiski aktīvo iedzīvotāju daļai prasmes un kvalifikācija vairs neatbilst darba tirgus prasībām. Bezdarbs strauji pieaug. Lai to mainītu, valsts strādā, lai nodrošinātu pārdomātākas pārkvalifikācijas programmas. Tā kā apmācību īstenošana ir atkarīga no valsts piešķirtā finansējuma apjoma, pašlaik nebūtu īstais brīdis bezdarbnieku apmācībai un pārkvalifikācijai paredzēto finansējumu novirzīt citiem mērķiem,” uzskata I.Purne.  

Ministre uzsver, ka labklājības nozare ir gatava pielāgoties ekonomiskajai situācijai, kurā ir skaidras perspektīvas. Tikai šādā situācijā iedzīvotājiem, tai skaitā bezdarbniekiem, var sniegt vēl mērķtiecīgākus pakalpojumus un nodrošināt apmācību un pārkvalifikācijas iespējas atbilstoši tautsaimniecības vajadzībām ilgtermiņā.

“Patlaban līdzšinējā nesabalansētā ekonomiskā attīstība tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju jau ir novedusi pie tā, ka cilvēkiem ir neatbilstošas kvalifikācijas un prasmes, jo inflācijas spirāles efekta ietekmē varēja strādāt labi atalgotus darbus arī bez atbilstošas kvalifikācijas. Līdz ar to tagad ir pienācis brīdis, kad labklājības sistēmai jālabo arī citu nozaru kļūdas un bez cilvēku apmācības un pārkvalifikācijas neiztikt,” norāda I.Purne.  

Šādā situācijā ministre aicina saglabāt līdzsvaru starp biznesa atbalstu ekonomikas uzrāvienam un valsts atbildību par sociālo drošību, lielāku uzsvaru liekot uz tiem tradicionālajiem aktīvās darba tirgus politikas pasākumiem, kuri iepriekšējos gados jau ir īstenoti. Tie ir konkurētspējas paaugstināšanas, kvalifikācijas paaugstināšanas, pārkvalifikācijas pasākumi, apmācības pie darba devēja. Šos pasākumus, izmantojot arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu, piedāvā Nodarbinātības valsts aģentūra. Turklāt kvalifikācijas un pārkvalifikācijas pasākumi tiek īstenoti sadarbībā ar darba devējiem, tādējādi nodrošinot īstenoto programmu atbilstību darba tirgus prasībām.

Vienlaikus ministre uzsver, ka arī Eiropas Komisija savā ekonomiskās krīzes pārvarēšanas plānā ir ieteikusi dalībvalstīm pievērsties tieši apmācības un pārkvalifikācijas pasākumiem, jo īpaši mazāk kvalificētajiem bezdarbniekiem.

 

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!