• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ES Ministru padome: Par 3,1 miljarda eiro aizdevumu Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.01.2009., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186726

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

21.01.2009., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ES Ministru padome: Par 3,1 miljarda eiro aizdevumu Latvijai

 

20.janvārī finanšu ministrs Atis Slakteris piedalījās Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē Briselē, kur Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri nolēma atbalstīt 3,1 miljarda eiro aizdevuma piešķīrumu Latvijai. Piešķirtie aizdevuma līdzekļi Latvijai būs pieejami trīs gadu laikā, tos varēs izņemt sešos maksājumos. Šobrīd plānots, ka pirmā aizdevuma daļa viena miljarda eiro apmērā būs pieejama martā.

Ir paveikts liels darbs, lai globālās ekonomikas straujas lejupslīdes apstākļos Latvija varētu atvērt sev kredītlīniju valsts finanšu situācijas līdzsvarošanai tuvākajiem trim gadiem. Integrācija ES ļāvusi Latvijai šādā skarbā situācijā saglabāt stabilu nacionālo valūtu un kontrolēti virzīt ekonomiku krīzes pārvarēšanai,” akcentēja finanšu ministrs A.Slakteris.

Uzrunājot ES ministrus Briselē, viņš augsti novērtēja sadarbību ar Eiropas Komisiju Latvijas ekonomikas atveseļošanas programmas tapšanas laikā. Viņš arī uzsvēra, ka demokrātisko procesu attīstību valstī nevar uzskatīt par šķērsli aizdevuma apstiprināšanai.

Lēmums par aizdevuma izsniegšanu Latvijai paredz ekonomiskās politikas nosacījumus, kuru izpilde ir priekšnoteikums maksājumu saņemšanai. Viens no šādiem nosacījumiem ir vidēja termiņa programmas izstrāde, kas noteiks budžeta deficīta samazināšanu zem 3% no IKP 2011.gadā.

Nosacījumi paredz, ka 2009.gadā budžeta deficītam jābūt zem 5% no IKP pēc naudas plūsmas metodes aprēķina. Latvija plāno samazināt atalgojumu fondu sabiedriskajā sektorā par 15% un ierobežot valsts pārvaldē strādājošo skaitu, veikt reformas budžeta vadībā un algu politikā, nodrošināt banku sektora stabilitāti, veikt strukturālas reformas un īstenot ES fondu projektus.

ECOFIN sanāksmē tika skatīti arī citi jautājumi, tostarp prezentēta Čehijas prezidentūras darba programma, nosakot prioritātes un iniciatīvas 2009.gada 1.pusgadam. Viens no svarīgākajiem jautājumiem šajā pusgadā būs efektīvas pieejas meklēšana, lai atjaunotu ekonomikas izaugsmi ES.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!