• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasību nekavējoties noslēgt pamieru Gazā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2009., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186567

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādāšanas līgumu

Vēl šajā numurā

16.01.2009., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par prasību nekavējoties noslēgt pamieru Gazā

 

Eiropas Parlaments (EP) aicina nodrošināt “nekavējošu un pastāvīgu pamieru, pārtraucot gan Hamas grupējuma raķešu uzbrukumus Izraēlai, gan Izraēlas militārās darbības Gazā”. Tādu viedokli EP deputāti pauž 15.janvārī Strasbūrā ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņemtajā rezolūcijā. Parlaments uzsver, ka pamieram jāietver starptautiski izstrādāts mehānisms ar “iespējamu daudznacionālo spēku klātbūtni”, kā arī jānodrošina pastāvīga palīdzības plūsma pa humānās palīdzības koridoriem.

Eiropas Parlaments rezolūcijā aicina sākt sarunas, lai garantētu pamieru “ar starptautiskās sabiedrības izstrādātu un Tuvo Austrumu Kvarteta un Arābu valstu līgas koordinētu mehānismu”. Tajā jāparedz arī daudznacionālo spēku klātbūtne atbilstoši precīzām pilnvarām. Deputāti arī uzsver, ka “nepieciešama Gazas joslas un Jordānas Rietumkrasta pastāvīga ģeogrāfiska saikne” un nevardarbīga to politiskā apvienošanās.

Eiropas Parlaments “stingri pieprasa Izraēlas iestādēm nodrošināt netraucētu humānās palīdzības sniegšanu Gazas joslā”, kā arī atļaut starptautiskās preses pārstāvjiem klātienē sekot notikumiem. Rezolūcija aicina gan Izraēlu “pildīt savus pienākumus atbilstoši starptautiskajiem tiesību aktiem”, gan Hamas grupējumu – pārtraukt raķešu uzbrukumus. Parlaments pauž līdzjūtību civiliedzīvotājiem, kuri cietuši no vardarbības Gazā un Izraēlas dienvidos.

Pirms balsojumu par rezolūciju, kurā Eiropas Parlaments (EP) pauda kopējo nostāju par konfliktu Gazā, EP 14.janvārī rīkoja debates, kurās vairums debašu dalībnieku vērsa uzmanību uz civiliedzīvotāju ciešanām un aicināja darīt visu iespējamo, lai nekavējoties tiktu pārtraukta vardarbība.

ES Padomes pārstāvis Čehijas ārlietu ministrs K.Švarcenbergers, kas aprakstīja dramatiskos Gazas apstākļus, uzsvēra, ka Eiropas Savienība ir gatava nosūtīt uz reģionu savus novērotājus, tomēr pat ilgstošs un visaptverošs risinājums Gazas krīzei nespēs atjaunot mieru reģionā. Tam nepieciešama jauna stratēģija, kas pievērstos palestīniešu teritoriju iekšpolitiskajai situācijai, kā arī miera sarunu atsākšana.

B.Ferrero-Valdnere atgādināja, ka Izraēla un “Hamas” ir noraidījušas ANO Drošības padomes rezolūciju Nr.1860. Vienlaikus komisāre uzskata: ir cerības, ka ar Turcijas un Ēģiptes palīdzību drīz būs iespējams rast risinājumu.

Deputāts Hosē Ignasio Salafranka Sančess-Neira Eiropas Tautas partijas/Kristīgo demokrātu grupas vārdā pauda viedokli, ka pašlaik prioritāte ir noslēgt pamieru atbilstoši Drošības padomes rezolūcijai, kā arī palīdzēt civiliedzīvotājiem, kas nonākuši drausmīgā situācijā. “Hamas kustība ir gan šo briesmīgo apstākļu cēlonis, gan to sekas,” teica deputāts.

Martins Šulcs Sociāldemokrātu grupas vārdā atzina, ka šādas debates ir politiski sarežģītas visiem, kam rūp situācija Gazā. “Izraēla ir mūsu draugs,” teica deputāts, “bet tāpēc vēl jo svarīgāk mums ir runāt ar to par pretrunīgiem jautājumiem.” Izraēlai ir tiesības aizstāvēties, bet tai jāpiemēro proporcionāli līdzekļi atbilstoši starptautiskajām tiesībām, uzsvēra M.Šulcs.

Annemija Nītsa-Utebroka, uzstājoties Liberāļu un demokrātu grupas vārdā, atzina, ka konfliktā “tiešām varētu būt nepieciešama starptautisku spēku iesaiste”. Šādos spēkos jābūt gan ES, gan ASV, gan Arābu līgai.

ES jānodrošina, lai tiktu sniegta civilā palīdzība, lai tiktu apmierinātas gan izraēliešu, gan palestīniešu vajadzības, Nāciju Eiropas grupas vārdā uzsvēra Kristiana Muskardini. Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas pārstāvis Daniels Kons-Bendits, atsaucoties uz M.Šulca teikto, piekrita, ka nepieciešams aizsargāt Izraēlu “pašai no sevis” un “palestīniešus – no Hamas”.

Luiza Morgantini (Eiropas Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālā grupa) nožēloja, ka Eiropas Savienība krīzes risināšanā izrādījusies neefektīva. Bastians Belders (Neatkarīgo spēku un demokrātu grupa) pauda viedokli, ka jebkurā gadījumā “uguns pārtraukšana Hamas kustībai ir vienīgi pauze: tā nebūs pastāvīga”. Neatkarīgais deputāts Luka Romanjoli ieteica izveidot “starptautisku miera koridoru”, kas aptvertu visas Palestīniešu teritorijas, ne vien Gazas joslu.

Izraēla pagājušā gada 27.decembrī Gazas joslā sāka militāru uzbrukumu, atbildot uz Hamas grupējuma raķešu uzbrukumiem un pamiera pārtraukšanu. Izraēlas militārās operācijas laikā Gazā līdz šim gājuši bojā aptuveni tūkstoš iedzīvotāju, vēl tūkstošiem cilvēku ir ievainoti, izpostīti mājokļi un infrastruktūra. ANO Drošības padome 8.janvārī pieņēma Rezolūciju Nr.1860 par karadarbības pārtraukšanu, tomēr neviena no pusēm nav izpildījušas ANO prasības. ES turpina sniegt humāno palīdzību.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!