• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādāšanas līgumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2009., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186566

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

16.01.2009., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādāšanas līgumu

 

Tieslietu ministrs:

Pildot kultūras ministra pienākumus (08.01.2009.–14.01.2009.), tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš pieprasīja no valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” noslēgto līgumu par Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādāšanu, saskaņošanu un nodošanu; pēc iepazīšanās ar līguma tekstu viņš uzskata, ka šāda līguma slēgšana ir bijusi šā brīža ekonomiskajai situācijai neatbilstoša un tā teksts ir juridiski apšaubāms.

“Šābrīža sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos šāda līguma slēgšanu uzskatu par bezatbildīgu. Lai arī koncertzāles būvniecība ir iekļauta valdības rīcības plānā, tomēr jāapzinās, ka šobrīd valstī ir citas prioritātes. Brīdī, kad samazinām algas skolotājiem, ārstiem, tieslietu sektorā strādājošiem un no darba atbrīvojam cilvēkus, koncertzāles būvniecība nevar būt pirmās nepieciešamības projekts,” norāda tieslietu ministrs.

Viņš vērš uzmanību uz to, ka līguma pielikumā konsultantam paredzētas tiesības pieprasīt paaugstināt līguma summu, ja tā darbības laikā valstī tiek mainītas nodokļu vai nodevu likmes. “Līguma slēgšanas brīdī jau bija zināms, ka 2009.gadā tiks paaugstināts gan pievienotās vērtības nodoklis, gan akcīzes nodoklis. Tātad patiesā līguma summa var būt vēl lielāka, proti, tā var palielināties par vairākiem simtiem tūkstošu latu,” uzsver G.Bērziņš.

Tieslietu ministrs uzskata, ka šā līguma spēkā stāšanās būtu jāatliek, tāpat būtu pārskatāmas projekta izmaksas.

Inga Saleniece, tieslietu ministra preses sekretāre

 

Valsts aģentūra “Jaunie “Trīs brāļi””:

Līgums, kas noslēgts ar Anda Sīļa vadīto arhitektu biroju “AB.SZK” par Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādi, ir juridiski korekts un publiskajā telpā izskanējušie pieņēmumi par apšaubāmiem nosacījumiem šajā līgumā ir nepamatoti.

Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, kurš dažas dienas pildīja kultūras ministra pienākumus, 14.janvārī saņēma Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādes līguma kopiju, kā arī tika informēts par līguma pašreizējo statusu, proti, tajā paredzamo darbu izpilde ir atlikta, un turpmākie lēmumi attiecībā uz būvprojekta izstrādes termiņiem tiks pieņemti pēc valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” reorganizācijas.

Kultūras ministrija strādā pie Ministru kabineta lēmumprojekta, kas paredz valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” funkciju nodošanu Finanšu ministrijas pārraudzībā strādājošajai valsts kapitālsabiedrībai “Valsts nekustamie īpašumi”. KM uzskata, ka šāds lēmums atbilst valdības politikai par valsts pārvaldes funkciju optimizēšanu un ļautu ietaupīt administratīvos izdevumus.

Līdzīgi kā ikvienā citā 2008.gadā noslēgtā līgumā, arī šajā par Rīgas koncertzāles būvprojekta izstrādi fiksētas 2008.gadā Latvijas Republikas likumos spēkā esošās nodokļu likmes ar atrunu, ka, tām mainoties, var tikt pārskatīta līguma summa. Gatavojot līgumu un analizējot projektam paredzētos finanšu resursus, aģentūra izvērtēja kā PVN likmes palielināšanu, tā citas izmaiņas nodokļu sistēmā, tai skaitā atsevišķu nodokļu likmju, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu.

Dažādu nodokļu likmju izmaiņu rezultātā iespējams, ka līguma summa saglabājas nemainīga, savukārt Tieslietu ministrijas paziņojumā minētās akcīzes nodokļa likmes izmaiņas uz būvprojektēšanas darbiem nav attiecināmas.

Valsts aģentūra “Jaunie “Trīs brāļi”” kultūras infrastruktūras būvprojektu attīstības ietvaros visus līgumus gatavo atbilstoši Starptautiskās inženierkonsultantu federācijas (FIDIC) izstrādātajiem līgumu noteikumiem, ko plaši pielieto būvniecībā starptautiskajā praksē un kas ir pieņemti par labu praksi būvniecībā arī Latvijā.

Līgums ar arhitektu biroju “AB.SZK” ir publicēts VA “Jaunie “Trīs brāļi”” mājaslapā www.j3b.gov.lv, sadaļā “Dokumenti”.

VA “Jaunie “Trīs brāļi”” Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!