• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par valsts aģentūras "Maksātnespējas administrācija" noteikto funkciju un uzdevumu izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2009., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186426

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

14.01.2009., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par valsts aģentūras “Maksātnespējas administrācija” noteikto funkciju un uzdevumu izpildi

 

Analizējot vairākus maksātnespējas procesus, tika konstatēts, ka lietās nav pamatojošo dokumentu kopiju, kas apliecinātu maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku prasījumu aprēķinu atbilstību un ticamību.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem valsts aģentūra “Maksātnespējas administrācija” (Aģentūra) ir atbildīga par valsts budžeta līdzekļu izlietošanu atbilstoši mērķiem, bet tā ne visos gadījumos izmanto savas tiesības pieprasīt un saņemt informāciju, kas apliecina darbinieku prasījumu un to apmēra pamatotību, līdz ar to pastāv risks, ka aprēķini neatbilst pirmdokumentiem.

Tāpat arī revīzijā tika konstatēts, ka no izlasē iekļauto maksātnespējīgo uzņēmumu darbinieku prasījumiem 91% gadījumu administratoriem ir pieprasīts iesniegt precizējumus un labojumus kopsummā par 17 145 latiem, tai skaitā par 9797 latiem summas ir samazinātas un par 7348 latiem – palielinātas.

Maksātnespējas likums nosaka, ka maksātnespējas administrators var būt fiziska persona, kuras kvalifikāciju apliecina sertifikāts. Revīzijā tika konstatēti maksātnespējas procesi, kuri sākti pirms Maksātnespējas likuma spēkā stāšanās un kuros administrators ir fiziska persona bez sertifikāta vai arī juridiska persona.

Nesertificēto administratoru darbību Aģentūra neuzrauga, līdz ar to netiek piemēroti vienoti uzraudzības principi pret visiem maksātnespējas procesiem, jo normatīvajos aktos nav noteikta Aģentūras rīcība gadījumos, kad administrators nav sertificēts.

Revīzijā tika konstatēti arī vairāki maksātnespējas procesi, par kuru gaitu ne Aģentūrā, ne Tieslietu ministrijas arhīvā, ne Latvijas Valsts arhīvā, ne apgabaltiesās nav informācijas, līdz ar to šo procesu virzība netiek uzraudzīta.

Lai gan Administratoru uzraudzības plānā ir noteikts veikt dažādas administratoru darbības uzraudzības pārbaudes, tās tiek veiktas nepilnīgi vai arī iekšējo normatīvo aktu nepilnību dēļ netiek dokumentētas un tādēļ nav identificējamas un, iespējams, vispār netiek veiktas.

Neievērojot Administratoru uzraudzības plānā noteikto, Aģentūrā nav saglabāti saraksti, no kuriem pārbaudei izvēlēti noteiktiem kritērijiem atbilstoši maksātnespējas procesi, līdz ar to nav pārliecības, ka pārbaudei izvēlētie procesi atbilst izvirzītajiem kritērijiem.

Tāpat arī Aģentūrā nav noteikta kārtība, kādā tiek veikta īslaicīgi glabājamo maksātnespējīgo uzņēmumu uzraudzību lietu uzglabāšana, kas sekmē to, ka lietās ietvertā dokumentācija ir nepilnīga un kļūdaina.

Pēc revīzijas VK ir sniegusi astoņus ieteikumus Aģentūrai, kuri jāievieš līdz 2010.gada 1.janvārim.

Revīzija par valsts aģentūras “Maksātnespējas administrācija” noteikto funkciju un uzdevumu izpildi veikta par laiku no 2006.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 1.maijam.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!