• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrija: Par valsts aģentūras "Jaunie "Trīs brāļi"" pievienošanu valsts kapitālsabiedrībai "Valsts nekustamie īpašumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2009., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lauksaimniecības uzņēmumu kreditēšanu

Vēl šajā numurā

14.01.2009., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrija: Par valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” pievienošanu valsts kapitālsabiedrībai “Valsts nekustamie īpašumi”

 

Kultūras ministrija (KM) ir sākusi darbu pie Ministru kabineta lēmumprojekta, kas paredz valsts aģentūras “Jaunie “Trīs brāļi”” (JTB) funkciju nodošanu Finanšu ministrijas pārraudzībā strādājošajai valsts kapitālsabiedrībai “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ). KM uzskata, ka šāds lēmums atbilst valdības politikai par valsts funkciju optimizēšanu un ļaus ietaupīt administratīvos izdevumus, vienlaikus turpinot lielo kultūras objektu īstenošanu.

Lēmumprojekts tiek izstrādāts tādēļ, ka KM ir konstatējusi: tai nav iespēju samazināta valsts finansējuma apstākļos uzturēt JTB kā atsevišķu valsts iestādi. Lai gan JTB tika izveidota, ņemot vērā pozitīvo pasaules pieredzi, kas runā par labu kultūras objektu būvniecības funkciju nodošanai īpašas, uz laiku izveidotas institūcijas (aģentūras) pārziņā, ir skaidrs, ka valsts budžeta radikāla samazinājuma gadījumā ir jāpārvērtē iespējas uzturēt īpašu aģentūru tikai kultūras objektu būvniecībai. Nav šaubu, ka JTB pievienošana VNĪ sekmēs administratīvo izdevumu ietaupījumu, tāpat VNĪ kapacitāte ļaus īstenot elastīgāku pieeju kultūras būvju projektu virzībai dažādās attīstības fāzēs (priekšprojekta stadija, projektēšana, celtniecība, apsaimniekošana u.tml.).

Ņemot vērā, ka VNĪ ir specializējusies būvniecības funkciju nodrošināšanā valsts vajadzībām, ir loģiski, ka valsts aparāta optimizācijas apstākļos JTB funkcijas tiek nodotas VNĪ. JTB savas darbības laikā ir uzkrājusi kompetenci un pieredzi tieši kultūras objektu būvniecības jomā, tādēļ paredzams, ka VNĪ varētu izveidot struktūrvienību, kura nodarbotos tieši ar kultūras objektu īstenošanu un uz kuru pārnāktu strādāt JTB vadība un daļa speciālistu. Taču administratīvā struktūra ir turpmākas diskusijas jautājums ar VNĪ vadību.

Jāatzīmē, ka KM savus īpašumus jau ir nodevusi VNĪ pārraudzībā un Latvijas Nacionālā bibliotēka, Rīgas koncertzāle un citi jaunbūvējamie kultūras objekti pēc to uzbūvēšanas tāpat nonāktu VNĪ apsaimniekošanā, ko paredz valdības un KM atbalstītā pieeja par centralizētu valsts īpašumu apsaimniekošanu. KM sadarbībā ar VNĪ arī īsteno kultūras infrastruktūras atjaunošanas programmu “Mantojums 2018”, kuras ietvaros notiek vai ir plānota valsts īpašumā esošo kultūras ēku vai to kompleksu atjaunošana visā Latvijā.

Paredzams, ka lēmumprojekts par JTB pievienošanu VNĪ tiks sagatavots un iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā tuvāko nedēļu laikā. KM vadība ir pārrunājusi šo lēmumprojektu gan ar JTB, gan ar VNĪ vadību un saņēmusi konceptuālu piekrišanu šāda lēmuma virzībai.

 

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!