• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lietuvas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2009., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186306

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs: Par Tieslietu un Iekšlietu ministriju apvienošanu

Vēl šajā numurā

10.01.2009., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lietuvas ārlietu ministra darba vizīti Latvijā

 

00.JPG (13600 bytes)
 

Vakar, 9.janvārī, atsaucoties Latvijas ārlietu ministra ielūgumam, Latvijā darba vizītē uzturējās Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks (Vygaudas Ušackas). Tās laikā viņš tikās ar savu Latvijas kolēģi Māri Riekstiņu un apsprieda abu valstu divpusējās attiecības, drošības politikas jautājumus, kā arī pievērsās aktualitātēm enerģētikas un ekonomikas jomā, bet vēlāk atbildēja uz žurnālistu jautājumiem (attēlā). Tāpat Lietuvas ārlietu ministrs tikās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un Ministru prezidentu Ivaru Godmani, bet pēcpusdienā Latvijas Kara muzejā kopā ar Lietuvas kultūras ministru Remigiju Vilkaiti atklāja izstādi “Lietuva: Kultūra un vēsture”
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

 

04.JPG (26008 bytes)
Vakar, 9.janvāra pēcpusdienā, Latvijas Kara muzejā izstādes “Lietuva: Kultūra un vēsture” atklāšanā (no labās): Lietuvas kultūras ministrs Remigijs Vilkaitis, aktrise Aurēlija Anužīte, Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks, Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts un Latvijas Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Pie Valsts prezidenta

Vakar, 9.janvārī, iepazīšanās vizītē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera bija ieradies jaunais Lietuvas Republikas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks (Vygaudas Ušackas), kurš šajā amatā ir no 2008.gada 9.decembra.

Tikšanās sākumā Valsts prezidents apsveica V.Ušacku ar jauno amatu un, novēlējis sekmes, uzsvēra, ka valstu vidū vienmēr ir bijušas labas attiecības un sadarbībai, tai skaitā reģionālajā līmenī, būs ļoti būtiska loma arī turpmāk.

Sarunas laikā ar V.Ušacku galvenā uzmanība tika pievērsta enerģētikas politikas jautājumiem. Valsts prezidents uzsvēra, ka šobrīd ir ļoti svarīgi izmantot iespēju, lai izveidotu vienotu Baltijas enerģētikas tirgu. Viņš atzīmēja, ka šis process ir jāpaātrina un jābūt vienotiem tā izveidē, jo tas veicinātu arī ekonomisko attīstību. Tāpat Valsts prezidents cer, ka aktivizēsies darbs pie plānotās Ignalinas AES.

Lietuvas ārlietu ministrs piekrita V.Zatleram un atzīmēja, ka vienota enerģētikas tirgus izveide būs Lietuvas prioritāte Baltijas jūras valstu padomes prezidentūras laikā, tāpēc Lietuva centīsies paātrināt šo procesu. V.Ušacks arī bija vienisprātis, ka Latvijai un Lietuvai jāstrādā kopā, jo tikai tā valstis var abpusēji iegūt.

Sarunas nobeigumā Lietuvas ārlietu ministrs pateicās Latvijai par atbalstu Rīgas Lietuviešu vidusskolas attīstībai, kas ir viena no labākajām lietuviešu skolām ārvalstīs.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 9.janvārī, Ministru prezidents Ivars Godmanis tikās ar jauno Lietuvas ārlietu ministru Vīgaudu Ušacku, kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā tika apstiprināts, ka Latviju vistuvākajā laikā apmeklēs jaunais Lietuvas valdības vadītājs Andrus Kubiļus.

Puses pārrunāja divpusējo attiecību jautājumus, kas saistīti ar sadarbību enerģētikas jomā, tai skaitā par starpsavienojumu izveidi starp Skandināvijas un Baltijas valstīm, kā arī elektroenerģijas tirgus harmonizāciju. I.Godmanis un V.Ušacks apsprieda situāciju saistībā ar Ignalinas jaunās atomelektrostacijas celtniecību.

Sarunas laikā amatpersonas apmainījās arī viedokļiem par pašreizējo ekonomisko situāciju abās valstīs.

Zanda Šadre, Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta konsultante

 

Pie ārlietu ministra

Vakar, 9.janvārī, Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Lietuvas ārlietu ministru Vīgaudu Ušacku, kas ieradies darba vizītē Rīgā. Tikšanās laikā ministri pārrunāja abu valstu divpusējo attiecību aktualitātes, tostarp Latvijas un Lietuvas jūras robežlīguma jautājumu, reģionālo sadarbību Baltijas valstu un Ziemeļvalstu kontekstā, kā arī enerģētikas politiku.   

Māris Riekstiņš aktualizēja jautājumu par Latvijas un Lietuvas jūras robežlīgumu, kuru abas puses ir parakstījušas, taču tas nav ratificēts Latvijas parlamentā. M.Riekstiņš rosināja abu valstu ekspertu līmenī izvērtēt robežlīguma ceturto pantu par dabas resursu sadali. “Ekspertu diskusija fokusētu virzienu, kādā abu valstu valdībām turpināt sadarbību, kad robežlīgums stātos spēkā,” norāda Māris Riekstiņš.

Sarunas gaitā M.Riekstiņš un V.Ušacks pārrunāja enerģētikas drošības jautājumu Eiropas Savienībā, tai skaitā Baltijas reģionā. Abi ministri bija vienisprātis, ka uzmanība jāpievērš enerģijas piegādātāju diversifikācijai un šim jautājumam jābūt ES prezidentūras Čehijas prioritātei.

Sarunas laikā abas puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Lietuvas politisko un ekonomisko dialogu, uzsverot regulāro augsta līmeņa vizīšu apmaiņu.  

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!