• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 18.decembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2008., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185712

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas Revīzijas palātas priekšsēdētāja vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

23.12.2008., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 18.decembrī

 

FM: Par PVN un akcīzes nodokļa atbrīvojuma sertifikāta apstiprināšanas kārtību

18.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie Ministru kabineta (MK) noteikumi par akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atbrīvojuma sertifikāta apstiprināšanu un grozījumi MK noteikumos par kārtību, kādā piemērojams PVN precēm un pakalpojumiem, kas sniegti Latvijā vai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs reģistrētām diplomātiskajām, konsulārajām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām, kā arī kārtību par akcīzes nodokļa atmaksu Latvijā iegādātām precēm.

Šogad grozītie likumi par akcīzes nodokli un PVN pilnvaro MK noteikt kārtību, kādā tiek apstiprināts akcīzes nodokļa un PVN atbrīvojuma sertifikāts. Noteikumos tiek reglamentēta sertifikāta apstiprināšanas procedūra un kārtība, kādā atļauts izmantot sertifikātu bez apstiprināšanas. Šāds sertifikāts ļauj Latvijā un citās ES dalībvalstīs iegādāties norādītās preces bez akcīzes nodokļa, kā arī preces un pakalpojumus bez PVN. Tas attiecas uz diplomātiskajām, konsulārajām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām, kā arī uz NATO bruņoto spēku pārstāvjiem.

Tiesību aktu projektos iekļautas normas, kas piešķirs Latvijā reģistrētām diplomātiskajām, konsulārajām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām, kuras ceļ nekustamo īpašumu oficiālām vajadzībām, tiesības lietot sertifikātu, kas celtniecībai paredzētās preces un pakalpojumus ļauj iegādāties ar 0 procentu PVN likmi. Šī norma skars arī Latvijā reģistrētās Eiropas Kopienas institūcijas un NATO dalībvalstu bruņoto spēku pārstāvjus, kuri uzturas Latvijā.

Pēc izsludināšanas valsts sekretāru sanāksmē FM sagatavotos tiesību aktus vēl saskaņos ar ministrijām un citām ieinteresētajām pusēm.

 

FM: Par naftas produktu fasēto iepakojumu tilpumiem

Finanšu ministrija (FM) ir izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par kārtību, kādā atsevišķiem naftas produktiem piemēro samazinātu akcīzes nodokļa likmi vai atbrīvojumu no akcīzes nodokļa. 18.decembrī tiesību akts tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Šobrīd naftas produktus, kurus paredzēts izmantot citiem mērķiem, nevis par degvielu vai kurināmo, ir atļauts uzglabāt tvertnēs, konteineros, slēgtās tilpnēs, cisternās, mucās vai tamlīdzīgā fasētā iepakojumā, kurā produkta daudzums nepārsniedz 1000 litru un kurš atbilst iepakojumu reglamentējošo normatīvo aktu, tehnisko noteikumu vai standartu prasībām. Normatīvais regulējums apgrūtina iespēju komersantiem saņemt izziņu par tiesībām izmantot naftas produktus citiem mērķiem gadījumos, ja to rīcībā esošo fasēto iepakojumu tilpums ir lielāks nekā 1000 litri. Izvērtējot esošo situāciju, nav saskatāms ekonomiskais pamatojums tam, ka tiek noteikts ierobežojums fasēta iepakojuma daudzumam, kas nedrīkst pārsniegt 1000 litrus. Līdz ar to izstrādātie grozījumi neparedz ierobežojumu fasēto iepakojumu tilpumiem.

Pēc saskaņošanas ar ministrijām un citiem interesentiem par grozījumu projektu lems valdība.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

LM: Par grozījumiem noteikumos par apmācību darba aizsardzības jautājumos

Līdz 2009.gada 31.decembrim plānots pagarināt pārejas periodu, kura laikā darba vides iekšējo uzraudzību un riska novērtēšanu uzņēmumos, kuros strādā vairāk nekā 50 darbinieku, varēs veikt darba aizsardzības speciālisti ar augstāko izglītību noteiktās nozarēs, pamatlīmeņa (160 stundu) izglītību darba aizsardzībā un vismaz piecu gadu pieredzi attiecīgajā profesijā.

Līdz šim pārejas periods iepriekšminēto prasību īstenošanai bija noteikts līdz 2008.gada 31.decembrim, sākot ar kuru uzņēmumos ar vairāk nekā 50 nodarbinātajiem būtu nepieciešams darba aizsardzības speciālists ar augstāko izglītību darba aizsardzībā. Tomēr iespēja iegūt 1.līmeņa augstāko profesionālo izglītību ir tikai no 2007.gada, tādējādi līdz 2009.gada 31.decembrim būs nepietiekami daudz speciālistu ar augstāko izglītību darba aizsardzības jomā, kas varētu strādāt uzņēmumos ar vairāk nekā 50 darbiniekiem.

Pagarinot pārejas periodu no 2008.gada 31.decembra līdz 2009.gada 31.decembrim, lielajos uzņēmumos, kuri nenodarbojas ar bīstamiem komercdarbības veidiem un kuros jau šobrīd strādā darba aizsardzības speciālists ar pamatlīmeņa izglītību, nebūs jāpieņem darbā jauns speciālists ar augstāko izglītību darba aizsardzībā.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par apmācību darba aizsardzības jautājumos, kas 18.decembrī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par braukšanas eksāmenu transportlīdzekļu nodrošināšanu

Valsts eksāmenu kārtošanai transportlīdzekļi būtu jānodrošina Ceļu satiksmes drošības direkcijai. Turklāt tam jāattiecas uz pilnīgi visu kategoriju braucamrīkiem – eksāmenos izmantojamajiem transportlīdzekļiem vai nu jāatrodas paša CSDD īpašumā vai turējumā, vai direkcijai jāizmanto autoapmācības iestādes vai braukšanas mācību instruktora transportlīdzeklis, paredz 18.decembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi 2007.gada 6.marta noteikumos “Transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas iegūšanas, transportlīdzekļu vadītāju tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība”.

Šobrīd A1, A un B1 kategorijas transportlīdzekļu vadītāja kvalifikācijas eksāmenu, pamatojoties uz vienošanos starp CSDD un pretendentu, var kārtot ar pretendenta transportlīdzekli. Sava braucamrīka izmantošanu eksāmenā turpmāk paredzēts aizliegt, lai radītu vienādus nosacījumus visiem eksāmenu kārtotājiem.

Grozījumi noteikumos paredz arī jautājumu par drošu braukšanu tuneļos iekļaušanu transportlīdzekļu vadītāju kvalifikācijas iegūšanas teorētiskajā eksāmenā. Līdz šim šādu jautājumu teorētiskajā eksāmenā nebija. Tāpat grozījumos iekļauts arī skaidrojums, kas ir uzskatāms par transportlīdzekli ar automātisko pārnesumkārbu.

Noteikumu projektā pārņemtas Eiropas Komisijas direktīvas 2008/65/EK, ar ko groza direktīvu par vadītāja apliecībām, prasības.

Grozījumus noteikumos izstrādājusi Satiksmes ministrija sadarbībā ar VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija”. Lai grozījumi stātos spēkā, tie vēl jāizskata valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VesM: Par HIV infekcijas izplatības ierobežošanas programmu

18.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tālākai apstiprināšanai virzīta Veselības ministrijas izstrādātā HIV infekcijas izplatības ierobežošanas programma 2009.–2013.gadam.

Programmas mērķis ir ierobežot HIV infekcijas izplatību un iespējami samazināt jaunu HIV infekcijas gadījumu skaitu, kas īstenojams ar konkrētiem HIV infekcijas profilakses pasākumiem mērķa grupās, gan arī ar koordinētu pacientu aprūpes pasākumu attīstīšanu visā valstī.

Sagatavojot programmu, ņemta vērā Eiropas Savienības (ES) nostāja un starptautisko organizāciju ieteikumi, kā arī starptautiskos projektos un neatkarīgu ekspertu vadībā izstrādātās rekomendācijas. Šajā programmā atšķirībā no iepriekšējās (2003.–2007.gada programma) integrēti HIV infekcijas un tuberkulozes savstarpēji saistītie jautājumi, jo HIV inficētajiem pacientiem bieži sastopama arī tuberkuloze, kas prasa jaunu pieeju efektīvāku ārstēšanas shēmu atrašanā.

Valsts politikas plānošana un izstrāde HIV infekcijas izplatības ierobežošanai lielā mērā ir saistīta arī ar Eiropas Savienības kopējo politiku HIV/AIDS jautājumos, jo HIV infekcijas epidēmijai nav valstu robežas.

Latvija ir to Eiropas Savienības valstu vidū, kur HIV infekcijas izplatības rādītāji ir augsti. HIV infekcijas saslimstības rādītāji Latvijā 2006.gadā bija 12,9/100000 iedzīvotājiem. Tajā pašā laikā tas ir zemāks nekā Igaunijā (50,12/100000 iedzīvotājiem), Portugālē (20,24/100000 iedzīvotājiem), Apvienotajā Karalistē (14,91/100000 iedzīvotājiem).

2008.gada 1.decembrī Latvijā reģistrēti 4265 HIV infekcijas gadījumi un 633 gadījumi jau AIDS slimības stadijā, mirušas 319 personas.

Programmu 2009.gadā īstenos par valsts budžeta līdzekļiem.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

 

VidM: Par dabas lieguma “Klāņu purvs” individuālajiem aizsardzības un izmantošanas noteikumiem

18.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts “Dabas lieguma “Klāņu purvs” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Dabas liegums izveidots, lai nodrošinātu aizsardzību Latvijas un Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamiem biotopu veidiem un sugām.

Dabas liegumā nozīmīgākās dabas vērtības ir augstais purvs, kas aizņem gandrīz trešo daļu no teritorijas, kā arī purvainie meži un melnalkšņu staignāji (kopumā teritorijā konstatēti 10 Latvijas un 9 Eiropas Savienības nozīmes īpaši aizsargājamo biotopu veidi).

Teritorijā konstatētas gandrīz 100 īpaši aizsargājamas sugas, nozīmīgākās atradnes konstatētas Lēzeļa liparei (Liparis loeselii) un dzeltenajai dzegužkurpītei (Cypripedium calceolus). Teritorija atbilst “Natura 2000” teritorijas izveidošanas kritērijiem, tādēļ ar likumu “Par īpaši aizsargājamām dabas teritorijām” dabas liegums noteikts kā Eiropas nozīmes aizsargājamā teritorija – “Natura 2000”.

Noteikumu projekts paredz dabas lieguma teritorijā noteikt trīs funkcionālās zonas: regulējamā režīma zonu, dabas lieguma un dabas parka zonu.

Regulējamā režīma zona izveidota, lai nodrošinātu netraucētus un labvēlīgus apstākļus īpaši aizsargājamo sugu (jo īpaši putnu, bezmugurkaulnieku un augu) un biotopu (piemēram, melnalkšņu staignāji, purvaini meži) saglabāšanai un ilglaicīgai pastāvēšanai.

Dabas lieguma zona izveidota, lai nodrošinātu labvēlīgus apstākļus īpaši aizsargājamu sugu un biotopu (piemēram, neskarti augstie purvi, melnalkšņu staignāji, pārejas purvi un slīkšņas, mīkstūdens ezeri ar ezereņu (Isoëtes) un/vai lobēliju (Lobelia) un krasteņu (Litorella) audzēm, kā arī piejūras ezeri ar daudzstublāju pameldru (Eleocharis multicaulis), brūnganā baltmeldra (Rhynchospora fusca) un parastās purvmirtes (Myrica gale) augu sabiedrībām) saglabāšanai.

Dabas parka zona izveidota, lai saskaņotu dabas aizsardzības un saimnieciskās izmantošanas mērķus un veicinātu raksturīgām sugām un biotopiem piemērotu apstākļu veidošanos.

Dabas liegums atrodas Ventspils rajona Popes un Tārgales pagastā; tā kopējā platība ir 1615 hektāri. Teritorija par īpaši aizsargājamu sākotnēji noteikta jau 1977.gadā (959 hektāru platībā). 1999.gada 15.jūnijā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.212 “Noteikumi par dabas liegumiem” teritorijai noteikts dabas lieguma statuss, kā arī teritorija paplašināta. Dabas liegums vēlreiz paplašināts 2003.gadā.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

ĪUMEPLS: Par Elektronisko pakalpojumu likumu

18.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta sagatavotais likumprojekts “Elektronisko pakalpojumu likums”.

Normatīvie akti šobrīd neparedz vienotu kārtību valsts pārvaldes pakalpojumu elektronizācijai, un pakalpojumi iedzīvotājiem tiek sniegti galvenokārt klātienē vai pa pastu.

Tā kā nav noteiktas vienotas kārtības pakalpojumu nodrošināšanai elektroniskā vidē, iestādes katra patstāvīgi veido savu pakalpojumu elektronizācijas kārtību. Tādējādi nelietderīgi tiek tērēti resursi un kavējas e-pakalpojumu nodrošināšana iedzīvotājiem.

Likumprojekts nosaka vienotu kārtību elektronisko pakalpojumu izveidei, kas atvieglos saziņu starp iedzīvotājiem un valsts pārvaldes iestādēm.

Likumprojektā tiek normatīvi reglamentētas darbības elektronisko pakalpojumu saņemšanai elektroniskā vidē, izskaidrota ar elektroniskajiem pakalpojumiem saistītā terminoloģija, noteikti vispārējie pakalpojumu sniegšanas principi, kā arī personas identifikācijas un autentifikācijas nosacījumi elektroniskā vidē.

Tāpat likumprojektā tiek reglamentētas pakalpojumu sniedzēju un saņēmēju tiesības un pienākumi pakalpojumu sniegšanas un saņemšanas procesā.

Likumprojekts nosaka piecus pakalpojumu elektronizācijas līmeņus atbilstoši Eiropas Komisijas Informācijas sabiedrības ģenerāldirektorāta metodoloģijai. Likumprojektā noteikta sniegto valsts pārvaldes pakalpojumu elektronizācija, dodot iespēju iestādei izvēlēties pakalpojuma elektronizācijas līmeni.

Zemākie pakalpojuma elektronizācijas līmeņi noteikti kā obligāti, savukārt augstāks pakalpojuma elektronizācijas līmenis ir iestādes izvēle, ņemot vērā iespējas un lietderību.

Likumprojekts veicinās valsts pārvaldes pakalpojumu elektronizāciju un to pieejamību iedzīvotājiem, nodrošinot iespēju tos saņemt attālināti – neapmeklējot iestādi, kas sniedz konkrētos pakalpojumus. Savukārt valsts pārvaldes iestādēs tiks racionalizēts pakalpojumu sniegšanas process un samazināts administratīvais slogs uz sabiedrību.

Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!