• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par orgānu ziedošanas drošumu un labvērtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2008., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zāļu ražotājuzņēmumu radītajiem zaudējumiem

Vēl šajā numurā

17.12.2008., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par orgānu ziedošanas drošumu un labvērtību

 

8.decembrī Komisija pieņēma svarīgus pasākumus par orgānu ziedošanas drošumu un kvalitāti un rīcības plānu ar 10 punktiem, kas īstenojams sadarbībā ar dalībvalstīm, lai nostiprinātu orgānu ziedošanas un transplantācijas sistēmu Eiropā.

Daudziem pacientiem var glābt dzīvību, vienīgi pārstādot orgānus. Pašlaik Eiropas Savienībā 56 000 pacientu gaida, kad atradīsies viņiem piemērots orgānu donors. Aprēķināts, ka ik dienas, nesagaidījuši transplantāciju, mirst 12 cilvēku.

Direktīvā un rīcības plānā risināti trīs galvenie uzdevumi: visā Eiropā uzlabot orgānu kvalitāti un drošumu, palielināt orgānu pieejamību un panākt, lai transplantātu sistēmas kļūtu efektīvākas un pieejamākas.

Veselības komisāre Andrula Vasiliu teica: “Šie pasākumi nozīmē dzīvības glābšanu. Mēs vēlamies vēlreiz apliecināt iedzīvotājiem un pacientiem visā Eiropā, ka Eiropas Savienība un dalībvalstis kopīgiem spēkiem cenšas darīt visu iespējamo, lai nodrošinātu ļoti kvalitatīvas un drošas transplantācijas sistēmas.”

 

Noteiktie orgānu kvalitātes un drošuma pasākumi

Ar direktīvu izveidots skaidrs orgānu ziedojumu un transplantācijas tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā. Konkrēti tas nozīmē, ka ikvienā dalībvalstī izveidos vai norīkos valsts kompetento iestādi, kas nodrošinās atbilstību Eiropas Savienības kvalitātes un drošuma standartiem. Saskaņā ar šiem standartiem izveidojama cilvēku orgānu izsekojamības sistēma un sistēma ziņošanai par nopietniem nelabvēlīgiem notikumiem un reakcijām. Lai atvieglotu apmaiņu ar cilvēka orgāniem, standartizēs datu vākšanu un specifiskus orgānu raksturlielumus. Visbeidzot valsts kvalitātes programmas nodrošinās pastāvīgu izpildes uzraudzību, tādējādi tiks uzlaboti procesi un apgūtas labas mācības. Direktīvas mērķis ir līdz minimumam samazināt risku orgāna transplantāta saņēmējam, lai uzlabotu un optimizētu orgānu pieejamību visā Eiropas Savienībā un lai nodrošinātu transplantologiem informāciju, kas nepieciešama, lai izdarītu pareizu izvēli.

 

Rīcības plāns ar 10 punktiem

Rīcības plāns (2009–2015) ir sešu gadu plāns, kurā izvirzīti 10 prioritāri pasākumi, kā risināt trīs lielākos uzdevumus orgānu ziedošanas un transplantācijas jomā Eiropā. Šie uzdevumi ir visā Eiropā uzlabot orgānu kvalitāti un drošumu, palielināt orgānu pieejamību un panākt, lai transplantātu sistēmas kļūtu efektīvākas un pieejamākas. Rīcības plāna mērķis ir rosināt kopīgus pasākumus un atvieglot koordināciju ar dalībvalstīm. Tas panākams, izmantojot dažādus mehānismus, teiksim, apmainoties ar labu praksi vai noslēdzot ES mēroga nolīgumus par konkrētiem jautājumiem. Prioritāra joma, piemēram, ir veselības jomas speciālistu un pacientu atbalsta grupu zināšanu un komunikācijas prasmju uzlabošana orgānu transplantācijas jomā. Vēl cita prioritāra joma, lai palielinātu orgānu pieejamību, ir pieredzes apmaiņa par transplantātu donoru koordinatoru izmantošanu.

 

Priekšvēsture

Komisija 2007.gada 31.maijā pieņēma paziņojumu par orgānu ziedošanu un transplantāciju. Minētajā paziņojumā un tam pievienotajā ietekmes novērtējumā bija pausti vairāki ieteikumi, kādi pasākumi veicami Kopienas un dalībvalstu līmenī. Šie pasākumi ir paredzēti, lai visā Eiropas Savienībā būtu vairāk orgānu donoru un lai nodrošinātu procedūru kvalitāti un drošumu.

Paziņojumā ierosināts dubults rīcības mehānisms. Rīcības plānā rosināta aktīva koordinācija un dalībvalstu sadarbība, ko papildinātu juridisks instruments, kurā noteiktas kopīgas kvalitātes un drošuma prasības.

Pamatojoties uz šiem dokumentiem, Komisija izstrādāja 8.decembrī pieņemto direktīvas projektu un rīcības plānu.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!