• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par deputātu palīgu nodarbināšanas kārtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2008., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par orgānu ziedošanas drošumu un labvērtību

Vēl šajā numurā

17.12.2008., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par deputātu palīgu nodarbināšanas kārtību

 

Eiropas Parlaments 16.decembrī atbalstīja likumprojektu par deputātu palīgu nodarbināšanas kārtību. Jaunā shēma ļaus šo personālu pielīdzināt citiem Eiropas Savienības iestāžu darbiniekiem un noteiks vienotus principus viņu darba līgumiem, atalgojumam, tā aplikšanai ar nodokļiem un sociālās drošības garantijām. Likumprojektu deputāti atbalstīja ar 598 balsīm par, 19 pret, 47 atturoties. Pašreizējā EP deputātu palīgu nodarbināšanas sistēma vairs neatbilst Parlamenta struktūrai, ko veido 27 dalībvalstu deputāti.

Pašreizējā EP deputātu palīgu nodarbināšanas sistēma rada administratīvo slogu gan Parlamenta administrācijai, gan deputātiem, un nav pārskatāma. Regulas galvenais mērķis – panākt, lai deputātu palīgu nodarbināšana būtu pārskatāmāka un vienlīdzīgāka. Jaunā, vienotā kārtība aizstās 27 pašreizējās līgumsaistību, nodokļu un sociālās nodrošināšanas shēmas.

Pēc balsojuma ziņojuma autors Džuzepe Gargani (Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupa) nolasīja kopīgu Parlamenta un ES Ministru padomes deklarāciju, uzsverot, ka apstiprinātā shēma nepalielinās EP budžeta izdevumus. “Uzskatu, ka mēs esam panākuši labu kompromisu starp deputātu izvēles tiesībām un vajadzību pēc atklātības,” secināja deputāts.

Saskaņā ar jauno kārtību darba līgumus ar deputātu palīgiem slēgs uz noteiktu laiku, taču visi līgumi automātiski beigsies līdz ar sasaukuma noslēgumu. Deputātu palīgiem būs tāds pats sociālais nodrošinājums kā ES personāla darbiniekiem, atalgojums būs atkarīgs no pakāpes. Algas izmaksas veiks Parlamenta finanšu daļa, bet palīgu izvēle un darba pienākumu noteikšana un līgumu ilgums tāpat kā agrāk paliks deputātu brīva izvēle.

Palīgiem, kas strādā ārpus Briseles, līgumu pārvaldi un izmaksas veiks kvalificētas attiecīgo dalībvalstu algu izmaksas iestādes.

Jaunie noteikumi arī paredz, ka 25% no deputātu atbalstam paredzētajām piemaksām varēs izmantot pētījumiem.

Izmaiņas Briselē nodarbināto palīgu kārtībā rada izmaiņas vispārējos ES personāla noteikumos. Tas nozīmē, ka 16.decembrī Parlamenta apstiprinātajiem grozījumiem vēl nepieciešams formāls atbalsts ES Padomē. Deputāti vēlas, lai jaunais nolikums stātos spēkā nākamā gada jūlijā pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām – vienlaikus ar jauno Deputātu nolikumu.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!