• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par skolu apgādi ar augļiem un dārzeņiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2008., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184465

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par zilajām kartēm kvalificēta darbaspēka piesaistei

Vēl šajā numurā

28.11.2008., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par skolu apgādi ar augļiem un dārzeņiem

 

Eiropas Savienības atbalsts, lai bērni skolās varētu saņemt augļus un dārzeņus bez maksas vai par pazeminātu cenu, palīdzēs pilnveidot viņu uzturu, kā arī attīstīt veselīgus ēšanas paradumus. Parlaments 18.novembrī atbalstīja projektu kopumā, tomēr ierosināja palielināt tā budžetu. Deputāti arī vēlas precizējumus par to, kuri produkti jāatbalsta.

Sākot ar 2009./2010.mācību gadu, Eiropas Savienība gatavojas atbalstīt augļu un dārzeņu sadali skolām. Programmas mērķis ir pilnveidot bērnu ēdienkarti un veicināt veselīgus ēšanas paradumus: pētījumi liecina, ka ēšanas paradumi, kas izveidojas bērnībā, saglabājas arī turpmākajā dzīvē. Ēdienkartes bagātināšana arī palīdzēs cīnīties ar arvien akūtāko liekā svara problēmu un atbalstīs tos vecākus, kas cenas dēļ spiesti izvēlēties neveselīgas uzkodas, proti, pārāk sāļus vai saldus produktus. Palielinot pieprasījumu, programma arī atbalstīs augļu un dārzeņu audzētājus.

ES paredzēto finansējumu papildinās no to valstu budžetiem, kas izlems piedalīties programmā. Deputātu skatījumā Eiropas Komisijas piedāvātais budžets (90 miljoni eiro 2009./2010.mācību gadā) tomēr nav pietiekams. Deputāti iesaka finansējumu palielināt līdz 500 miljoniem eiro un attiecināt programmu uz ne vien 6 līdz 10 gadus veciem bērniem, bet arī jaunākiem, proti, arī uz bērnudārziem. Pasaules veselības organizācija lēš, ka optimālais augļu un dārzeņu patēriņš bērniem līdz 11 gadu vecumam ir 400 g dienā, atgādina deputāti.

Deputātu skatījumā jāatbalsta tikai ES audzēti produkti, un tiem jābūt augstas kvalitātes. Priekšroka jādod vietējai un atbilstošā gadalaika produkcijai. Tomēr grozījumu, kas paredzēja atbalstu dot tikai svaigas, neapstrādātas produkcijas sadalei, deputāti noraidīja. Deputāti arī vēlas, lai augļu piegādi papildinātu bērnu informēšana par veselīgu uzturu un bioloģisko lauksaimniecību – tā jāsniedz viņiem piemērotā veidā.

Lai gan projektu sauc “Programma skolu apgādei ar augļiem”, tā attiecas arī uz dārzeņiem. Veidojot programmu, Eiropas Komisija ņēma vērā pieredzi, kas gūta ar skolu piena apgādes shēmu. Par programmu nākamnedēļ galīgo lēmumu pieņems dalībvalstu lauksaimniecības ministri. Pēc tam dalībvalstīm būs jāpieņem savas stratēģijas, kā konkrēti augļu un dārzeņu sadali skolām organizēt. 

Parlaments ziņojumu pieņēma ar 586 balsīm par, 47 pret un 41 atturoties.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!