• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dzīvesvietas deklarēšanu tiešsaistē internetā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.11.2008., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184325

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Polijas vēstnieka vizīti pie Saeimas deputātiem

Vēl šajā numurā

27.11.2008., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dzīvesvietas deklarēšanu tiešsaistē internetā

 

No nākamā gada 1.jūlija dzīvesvietas deklarēšanai varēs izmantot arī tiešsaistes formu internetā, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas atbalstītie grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā.

Paredzēts, ka to varēs darīt portālā www.latvija.lv. Iedzīvotājiem, kuri savu dzīvesvietu vēlēsies deklarēt elektroniski, tiešsaistes formā būs jāaizpilda veidlapa. Patlaban dzīvesvietu deklarēt var, izmantojot arī elektronisko pastu, taču vairumā gadījumu sūtītās deklarācijas ir nederīgas, jo nav elektroniski parakstītas.

Likumprojekts paredz arī noteikt, ka dzīvesvietas deklarēšanas iestādēm – pašvaldībām, to iestādēm vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei – lēmums par ziņu anulēšanu par deklarēto dzīvesvietu būs jāizpilda nekavējoties. Tas būs jādara, ja persona par savu deklarēto dzīvesvietu būs sniegusi nepatiesas ziņas vai arī tai nav bijis tiesiska pamata dzīvot norādītajā dzīvesvietā. Lēmums stāsies spēkā ar tā pieņemšanas brīdi, un tā apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs tā darbību, paredz likumprojekts.

Minētās izmaiņas likumā nepieciešamas, lai aizsargātu to nekustamo īpašnieku intereses, kuru īpašumā nelikumīgi deklarējušās svešas personas. Līdzšinējā prakse liecina, ka lēmumi par ziņu anulēšanu nereti tiek apstrīdēti vai pārsūdzēti. Līdz ar to īpašnieki ilglaicīgi nevar atbrīvoties no tiem, kuri nelikumīgi deklarējušies viņa īpašumā.

Ar grozījumiem Dzīvesvietas deklarēšanas likumā tiek precizēts to personu loks, kuriem ir pienākums deklarēt dzīvesvietu Latvijā. Sava dzīvesvieta būs jāpaziņo ne tikai Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, bet arī Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem. Izmaiņas saskaņotas ar citiem normatīvajiem aktiem, kas nosaka personas tiesisko statusu un uzturēšanās kārtību Latvijā.

No likuma tiek izslēgta norma par iepriekšējās dzīvesvietas norādīšanu. Šādas informācijas iegūšana nav lietderīga un dzīvesvietas deklarēšanas iestādēm nav vajadzīga, norāda likumprojekta autori.

Grozījumi Dzīvesvietas deklarēšanas likumā galīgajā lasījumā vēl jāpieņem Saeimai.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!