• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par policiju kā dienestu ar reglamentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2008., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/183373

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par prāta sporta spēlēm

Vēl šajā numurā

06.11.2008., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par policiju kā dienestu ar reglamentu

 

Policija jāveido kā dienests, stingri reglamentējot policistu disciplināratbildību un pienākumus, lai nākotnē policiju nodrošinātu ar efektīvu vadību un kvalitatīviem kadriem. To uzsvēra Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, iepazīstoties ar Valsts policijas un Rīgas Ziemeļu iecirkņa darbu, kurā pēdējā laikā atklāti pārkāpumi attieksmē pret iedzīvotājiem.

Izvērtējot izveidojušos situāciju Zie­meļu iecirknī, deputāti secināja, ka neviena amatpersona nav bijusi atbildīga par dežūrdaļu, tāpēc jāveic izmaiņas iecirkņa reglamentā un darbinieku darba aprakstos, lai noteiktu konkrētu atbildību. Tāpat jāparedz plašākas iespējas disciplināri sodīt padotos par pārkāpumiem.

“Jautājums ir, vai mēs uzticamies cilvēkiem, kam ir forma, dodot viņiem kā varu, tā arī atbildību. Šobrīd komisija jau strādā pie izmaiņām likumdošanā, lai noteiktu, ka starp iekšlietu sistēmas amatpersonu un valsti pastāv dienesta, nevis darba tiesiskās attiecības,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš.

Arī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis minēja, ka jāsakārto disciplinārās atbildības jautājumi, sākot jau ar formas nēsāšanu.

Komisijas deputāti pauda neizpratni, ka nav laikus veikta iecirkņa vadības kontrole, jo jau šā gada janvārī, palielinoties sūdzību skaitam par konkrētā iecirkņa policijas amatpersonu un darbinieku pieļautajiem pārkāpumiem, norādīts, ka jāuzlabo saskarsmes kultūra ar iedzīvotājiem.

“Te ir runa par elementāru pieklājību. Satrauc, ka ilgstoši strādājoši policisti var rupji un netaktiski vērsties pret cilvēkiem, un te nekādas papildu apmācības nevar līdzēt,” uzsver komisijas priekšsēdētāja biedrs Juris Dobelis.

Policijas vadība informēja, ka pret notikumos iesaistītajām amatpersonām ierosinātas disciplinārlietas un viņus plānots atbrīvot no dienesta policijā, savukārt iecirkņa priekšniece pazemināta amatā.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, kas izdarīts, lai šādi pārkāpumi neatkārtotos, jaunais Ziemeļu iecirkņa priekšnieks Andris Vanags informēja, ka veiktas korekcijas darba grafikā un arī vadība strādā divās maiņās, lai kontrolētu situāciju iecirknī. Notikusi dežūrdaļas darbinieku rotācija, kā arī amatu aprakstu izvērtēšana. Papildināts arī mācību plāns, paredzot uzlabot darbinieku saskarsmi ar iedzīvotājiem, kā arī izpratni par profesionālās ētikas un uzvedības kodeksu. Kā jauninājumu plānots arī organizēt policijas darbinieku tikšanās ar iedzīvotājiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!