• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta darba vizīti Ķīnas Tautas Republikā un piedalīšanos Āzijas un Eiropas Savienības valstu samitā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2008., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182980

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zemkopības ministra darba vizīti Krievijas Federācijā

Vēl šajā numurā

28.10.2008., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta darba vizīti Ķīnas Tautas Republikā un piedalīšanos Āzijas un Eiropas Savienības valstu samitā

 

BIG.JPG (38047 bytes)
Āzijas un Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji, tostarp Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis (otrajā rindā centrā, 11. no kreisās), Pekinā 24.oktobrī
Foto: EPA/A.F.I.

24.oktobrī Ministru prezidents Ivars Godmanis, uzturoties darba vizītē Ķīnas Tautas Republikas galvaspilsētā Pekinā, kur notiek septītais Āzijas un Eiropas Savienības valstu samits (7th Asia-Europe Meeting (ASEM) Summit), tikās ar Ķīnas Tautas Republikas dzelzceļa ministru Ļiu Džidzjuņu (Liu Zhijun).

Tikšanās laikā apspriesti galvenie divpusējās un daudzpusējās sadarbības aspekti transporta un loģistikas jomā, pusēm vienojoties, ka jāturpina sekmēt un nostiprināt kontaktus starp abu valstu dzelzceļa administrācijām kopējo interešu īstenošanai.

Puses apsprieda Jaunā Zīda ceļa projekta īstenošanas gaitu. Latvijas Ministru prezidents aicināja Ķīnas pusi izvērtēt iespējas aktīvāk veicināt Eirāzijas transkontinentālā tilta attīstīšanu, izmantojot Latvijas ostu un infrastruktūras priekšrocības. Vienlaikus premjerministrs atzīmēja vadošo Ķīnas transporta uzņēmumu ievērojamo lomu šā projekta attīstīšanā, uzsverot Ķīnas lielākā transporta uzņēmuma “SINOTRANS” vadības drīzumā plānotās vizītes Latvijā nozīmīgumu. Ministru prezidents pauda pārliecību, ka praktiskās sadarbības jautājumi ir jārisina izveidotās divpusējās dzelzceļa darba grupas ietvaros, kuras sanāksme tuvākajā laikā plānota Rīgā.

Ķīnas dzelzceļa ministrs no savas puses apliecināja Ķīnas ieinteresētību minētā projekta attīstīšanā un bija pārliecināts, ka divpusējās darba grupas sanāksme nesīs konkrētus rezultātus. Ministrs Ļiu Džidzjuņs atzīmēja, ka Ķīnas valdība pievērš pastiprinātu uzmanību dzelzceļa infrastruktūras attīstībai. Ļiu Džidzjuņs iepazīstināja I.Godmani ar dzelzceļa infrastruktūras attīstības plāniem Ķīnā, atzīmējot arī Austrumu–Rietumu atzaru, kas savieno Ķīnas austrumu piekrastes attīstītās pilsētas ar valsts ziemeļrietumu daļu un tālāku savienojumu uz Kazahstānu, Krieviju un Baltijas jūras reģionu.

24.oktobrī tika atklāts septītais Eiropas Savienības un Āzijas valstu samits (7th Asia–Europe Meeting Summit (ASEM)), kurā Latviju pārstāvēja Ministru prezidents Ivars Godmanis. Piektdien tika diskutēts par pasaules ekonomikas krīzi un tirdzniecības veicināšanu starp Āziju un Eiropu, ar uzrunu uzstājās arī I.Godmanis.

Ministru prezidents pauda nostāju, ka Latvija vienmēr ir atbalstījusi pakāpenisku pasaules tirdzniecības liberalizāciju. I.Godmanis atzīmēja, ka daudzpusējs tirdzniecības dialogs Pasaules tirdzniecības organizācijas Doha sarunās ir visefektīvākais veids, kā sekmēt visas pasaules ekonomikas attīstību un izaugsmi.

Savā uzrunā Ministru prezidents sacīja, ka jāpadziļina tirdzniecības un ekonomiskās integrācijas process starp Āzijas un Eiropas reģioniem, veidojot sarunas par brīvās tirdzniecības līgumiem ar partneriem Āzijā, kā arī attīstot sarunu mehānismus ASEM ietvaros. I.Godmanis īpaši uzvēra ekonomikas ministru sanāksmes organizēšanas nepieciešamību.

I.Godmanis runāja arī par transporta un loģistikas stratēģisko lomu Āzijas un Eiropas savstarpējās tirdzniecības un investīciju veicināšanā. Viņš uzsvēra: “Kopš 2000.gada ES tirdzniecības apjomi ar ASEM valstīm ir pieauguši aptuveni par 60%. Tik ievērojamam palielinājumam ir nepieciešama uzticama transporta infrastruktūra, kas samazinātu piegādes laiku un izmaksas. Latvijas valdība velta īpašas pūles, attīstot iespējas sniegt loģistikas pakalpojumus ar augstu pievienoto vērtību, lai kļūtu par tiltu mūsdienu Zīda ceļā, kas savieno Āziju un Eiropu.”

25.oktobrī Ministru prezidents piedalījās samita diskusijās par pārtikas drošību, gatavību dabas katastrofām, ilgtspējīgas attīstības galvenajiem pīlāriem – par vides un klimata izmaiņām, enerģijas drošību, sociālo kohēziju un tūkstošgades mērķi, kā arī par civilizāciju dialoga padziļināšanu kultūrā un izglītībā.

Samita noslēgumā tika pieņemti trīs dokumenti: Līdzpriekšsēdētāju secinājumi (Chair`s Statement of the Seventh Asia-Europe Meeting), Septītā Āzijas–Eiropas samita paziņojums par starptautisko finansiālo situāciju (Statement of the Seventh Asia-Europe Meeting on the Int’l Financial Situation), kā arī Pekinas deklarācija par ilgtspējīgu attīstību (Beijing Declaration on Sustainable Development).

ES un Āzijas valstu un valdību vadītāji vienojās, ka nākamais samits notiks 2010.gadā Beļģijā.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!