• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sarunu ar Saeimas Juridisko komisiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2008., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182979

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Zvērinātu advokātu padomes pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

28.10.2008., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sarunu ar Saeimas Juridisko komisiju

 

Šodien, 28.oktobrī, pusdienlaikā, Valsts prezidents Valdis Zatlers Rīgas pilī uz tikšanos ir aicinājis Saeimas Juridisko komisiju, lai pārrunātu Valsts prezidenta iesniegtās Satversmes grozījumu likumdošanas iniciatīvas izskatīšanas gaitu Saeimā.

Valsts prezidents uzklausīs Juridiskās komisijas viedokli par Saeimas apakškomisijas Satversmes grozījumu izstrādei darbu un izzinās komisijas locekļu un viņu pārstāvēto politisko partiju redzējumu par Satversmes pilnveidošanu saistībā ar pirmstermiņa Saeimas vēlēšanu jautājumiem.

Uzsverot nepieciešamību radīt efektīvāku parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu mehānismu un līdz ar to arī efektīvu valsts pārvaldes modeli darbībai parlamentāras vai valstiskas krīzes situācijās, V.Zatlers aicina spēkā esošo, Satversmē noteikto mehānismu uzlabot. Pašreiz Satversme paredz, ka, Valsts prezidentam ierosinot Saeimas atlaišanu, vispirms tiek rīkota tautas nobalsošana un tikai pēc tās var tikt izsludinātas pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas. Spēkā esošais Satversmes regulējums Valsts prezidenta tiesības ierosināt Saeimas atlaišanu saista arī ar iespējamu Valsts prezidenta amata zaudēšanu.

Ar šā gada 3.jūnija likumdošanas iniciatīvu V.Zatlers ierosināja papildināt Satversmes 3.nodaļu “Valsts prezidents”, paredzot Valsts prezidentam patstāvīgas tiesības atlaist Saeimu, nesaistot šīs tiesības ar tautas nobalsošanu un iespējamu amata zaudēšanu. Savukārt ar 2008.gada 6.augustā iesniegto likumdošanas iniciatīvu viņš aicināja Saeimu izdarīt atbilstošus grozījumus Satversmē un paredzēt tiesības patstāvīgi lemt par Saeimas priekšlaicīgu atlaišanu diviem subjektiem: Valsts prezidentam un tautai pēc noteikta skaita vēlētāju ierosinājuma. Likumdošanas iniciatīvas tapušas, pamatojoties uz Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas secinājumiem par Saeimas priekšlaicīgu vēlēšanu mehānisma pilnveidošanu, kas publiskoti šā gada 18.martā.

V.Zatlers uzsver vairākus būtiskus jautājumus, uz kuriem likumdevējam jāsniedz skaidras atbildes, tai skaitā: kāds ir nepieciešamais tautas nobalsošanā piedalījušos balsotāju skaits un “par”’ balsojušo skaits, lai to varētu uzskatīt par notikušu un Saeimu par atlaistu; vai ir nepieciešami kādi ierobežojumi tautas tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu un Valsts prezidenta tiesībām lemt par parlamenta atlaišanu.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!