• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Krievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2008., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182839

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ministru prezidenta dalību Eiropas Savienības un Āzijas valstu samitā Pekinā

Vēl šajā numurā

24.10.2008., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra darba vizīti Krievijā

 

01.JPG (12353 bytes)
Lai apspriestu Latvijas un Krievijas divpusējās sadarbības jautājumus, valstu robežas demarkācijas procesa sākšanu, kā arī apmainītos viedokļiem par aktuāliem starptautiskiem notikumiem, Latvijas ārlietu ministrs pēc Krievijas ārlietu ministra ielūguma 23. un 24.oktobrī uzturas darba vizītē Krievijā. Attēlā: Latvijas Republikas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš un Krievijas Federācijas ārlietu ministrs Sergejs Lavarovs pirms divpusējām sarunām Maskavā 23.oktobrī
Foto: EPA/A.F.I.

23.oktobrī notika ārlietu ministra Māra Riekstiņa darba vizīte Krievijas Federācijā. Tās laikā ārlietu ministrs tikās ar Krievijas Federācijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, lai turpinātu dialogu par abām pusēm būtiskiem jautājumiem. Tikšanās ietvaros ārlietu ministri pārrunāja divpusējās sadarbības jautājumus, kā arī apmainījās viedokļiem par starptautiskās politikas aktualitātēm, tostarp situāciju Gruzijā un citiem “iesaldētajiem” konfliktiem.

Sarunas sākumā ārlietu ministri atzinīgi novērtēja abu valstu paveikto gan līgumtiesiskās bāzes pilnveidošanā, gan ekonomiskās sadarbības stiprināšanā pēc divpusējās tikšanās 2007.gada decembrī Rīgā.

Viens no būtiskākajiem jautājumiem Latvijas un Krievijas attiecībās ir valsts robežas demarkācijas procesa sākšana. Sarunas gaitā ārlietu ministrs M.Riekstiņš informēja, ka Latvijas puses Demarkācijas komisijas sastāvs ir apstiprināts un komisijas darbs būtu jāsāk pēc iespējas ātrāk. Pirms Demarkācijas komisijas pirmās sanāksmes Latvijā jau tuvākā laikā varētu notikt līdzpriekšsēdētāju tikšanās.

Ārlietu ministri apsprieda arī Latvijas un Krievijas Starpvaldību komisijas darbu un divpusējo līgumu bāzes pilnveidošanu, tostarp Līguma par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un Līguma par investīciju veicināšanu un aizsardzību saskaņošanas gaitu. Abas puses bija vienisprātis, ka svarīgi pabeigt saskaņošanas darbu attiecībā uz līgumiem par organizētās noziedzības apkarošanu, ārkārtējo situāciju draudu novēršanu un seku likvidēšanu, kā arī vides aizsardzību. “Abu valstu Starpvaldību komisijas ekspertu darbam jābūt intensīvākam un dinamiskākam,” norādīja M.Riekstiņš. Nākamā Starpvaldību komisijas sēde plānota 11.novembrī Maskavā.

Sarunas laikā ārlietu ministrs M.Riekstiņš aktualizēja jautājumus par Latvijas un Krievijas robežšķērsošanu un informēja, ka joprojām ir ievērojamas kravas automobiļu rindas uz abu valstu robežas. M.Riekstiņš atzīmēja, ka robežšķērsošanas jautājumi aktīvāk jārisina gan divpusēji, gan Eiropas Savienības ietvaros. Atsaucoties uz ekspertu līmenī vairākkārt panāktu vienošanos, M.Riekstiņš pievērsās jautājumam par starptautisko autopārvadājumu papildu atļauju izsniegšanu.

Vienlaikus M.Riekstiņš un S.Lavrovs atzinīgi novērtēja abu valstu vēsturnieku tikšanos un sākto sadarbību, par kuru ministri vienojās S.Lavrova vizītes laikā Latvijā. 14.maijā, abu valstu vēsturniekiem tiekoties, tika panākta vienošanās nākamā gada vidū organizēt kopīgu konferenci par Molotova–Ribentropa paktu. “Ir svarīgi, ka abu valstu vēsturnieki spēj uzturēt dialogu par sarežģītiem vēstures jautājumiem un šie jautājumi netiek politizēti,” uzsvēra M.Riekstiņš.

M.Riekstiņš pievērsa uzmanību abu valstu sadarbībai pārvietoto kultūrvēsturisko vērtību jomā. Latvijas puse to uztver kā kompleksu sadarbību filmu oriģinālu atgūšanā, kas atrodas Krievijā, Latvijai piederīgo muzeju eksponātu atgriešanā, kā arī arhīvu pieejamību Latvijas pētniekiem Krievijā. 

Latvijas un Krievijas ārlietu ministri pārrunāja arī starptautiskās politikas aktualitātes, tostarp situāciju Gruzijā. “Eiropas Savienība, tai skaitā Latvija, kopumā par svarīgu uzskata konflikta Gruzijā risinājumu ilgtermiņā,” norādīja M.Riekstiņš. Vienlaikus M.Riekstiņš uzsvēra, ka svarīgi, lai konflikti tiktu risināti miermīlīgiem līdzekļiem un dialoga ceļā, balstoties uz starptautisko tiesību un valstu neatkarības, suverenitātes un teritoriālās vienotības principu pilnīgu ievērošanu.

Ministri apmainījās viedokļiem par iespējām atrisināt citus reģionālos konfliktus, piemēram, Piedņestrā un Kalnu Karabahā.

Vizītes laikā M.Riekstiņš apskatīja atjaunotās Latvijas vēstniecības Maskavā ēku, tikās ar tautiešu diasporu un Krievijā studējošiem Latvijas jauniešiem, kā arī sniedza intervijas televīzijas kanālam “Russia Today”, “Associated Press” un radio “Eho Moskvi”.

 

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!