• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Militārā dienesta likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2008., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182460

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Saeimas priekšsēdētāja tikšanos ar Beļģijas vēstnieku

Vēl šajā numurā

16.10.2008., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Militārā dienesta likumā

 

Turpmāk arī sievietes ieskaitīs Nacionālo bruņoto spēku rezervē, tādējādi nodrošinot vienādas iespējas un tiesības gan sievietēm, gan vīriešiem. Šādus grozījumus Militārā dienesta likumā 15.oktobrī konceptuāli atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Rezervē ieskaitīs sievietes, kas būs izteikušas šādu vēlmi vai beigušas apmācību Zemessardzē. Viņām jābūt Latvijas pilsonēm, vismaz 18 gadus vecām, kā arī derīgām militārajam dienestam.

Patlaban bruņoto spēku rezervē ieskaita no profesionālā dienesta atvaļinātus karavīrus un Latvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadus vecumu un ir derīgi militārajam dienestam.

Tāpat grozījumi Militārā dienesta likumā paredz rezervistiem saglabāt to militāro pakāpi, kāda ir bijusi pirms atvaļināšanās no militārā dienesta.

“Esmu gandarīts, ka sākts darbs pie darbinieku sociālo garantiju modeļa izveides militāro mācību vai mobilizācijas gadījumā. Deputātus un valdību sagaida nopietns darbs, lai izstrādātu kompensācijas mehānismus, nosakot gan valsts, gan darba devēju atbildību un pienākumus. Šiem grozījumiem likumdošanā jāattiecas arī uz zemessargiem, kurus iesauc uz apmācību vai citu uzdevumu veikšanu. Lemsim arī par citu resursu mobilizāciju,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš.

Komisija atbalstīja rezerves karavīriem garantētu atgriešanos savās darba vietās pēc militārajām mācībām vai demobilizācijas. Izmaiņas paredz, ka darba devējs piešķir bezalgas atvaļinājumu līdz 60 kalendāra dienām gadā. Šobrīd šādas garantijas likumdošanā nav paredzētas.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!