• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2008., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182299

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas arhīvu atgūšanu no Krievijas

Vēl šajā numurā

14.10.2008., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā

 

Būvniekiem, kas, strādājot kultūras piemineklī, veic būtiskas atkāpes no iepriekš saskaņota projekta, turpmāk būs jārēķinās ar daudz bargākiem sodiem. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 8.oktobrī konceptuāli atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz paaugstināt sodus par pārkāpumiem kultūras pieminekļu aizsardzībā.

Ar būtiskiem sodiem būs jārēķinās tieši juridiskajām personām, kas visbiežāk veic būvniecības darbus. Sods par kultūras pieminekļu aizsardzības noteikumu pārkāpšanu juridiskajām personām būs no 750 līdz 1000 latiem, ja tiek bojāts piemineklis, – no 1750 līdz 2000 latiem. Ja pārkāpumi gada laikā izdarīti atkārtoti, sods varēs sasniegt pat 3000 latu.

Patlaban maksimālais sods par kultūras pieminekļu aizsardzības noteikumu pārkāpšanu ir 250 lati, taču tas vairs nav samērojams ar potenciālo ekonomisko ieguvumu. Tādēļ visai izplatīta ir prakse, kad būvdarbi arhitektūras pieminekļos tiek veikti ar būtiskām atkāpēm no iepriekš saskaņota projekta, tā ietaupot naudu, bet apzināti nodarot neatgriezenisku postu kultūras mantojumam. Pēc tam šādas atkāpes no projekta lūdz legalizēt, apzinoties, ka maksimālais iespējamais sods ir samērā neliels – tikai 250 lati.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis deputātiem norādīja, ka pašreizējā naudas sodu sistēma nav mainīta kopš 1995.gada un ir novecojusi. Tā nav efektīva nedz preventīvi, nedz arī pilda soda funkciju. Viņš piebilda, ka iekasētā soda nauda patlaban ir tik neliela, ka var pat nesegt pārkāpuma pierādīšanas izmaksas.

Likumprojekts paredz arī administratīvo atbildību – naudas sodu – par mākslas un antikvāro priekšmetu izvešanu no Latvijas bez attiecīgas atļaujas, kā arī citu ar kultūras pieminekļu aizsardzību saistītu prasību pārkāpumiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!