• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanu Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2008., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/182142

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

09.10.2008., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nabadzības un sociālās atstumtības izskaušanu Eiropā

 

Eiropas Komisija 3.oktobrī nāca klajā ar kopīgiem principiem, kas ES valstīm palīdzētu ievirzīt savas stratēģijas nabadzības izskaušanai. Ieteikuma pamatā ir trīs galvenie aspekti: pienācīgs ienākumu nodrošinājums, integrējoši darba tirgi un kvalitatīvu pakalpojumu pieejamība. Valstu valdības tiks mudinātas ņemt vērā šos kopīgos principus un, pamatojoties uz ieteikumu, izstrādāt aktīvas integrācijas politiku, lai pastiprinātu cīņu pret atstumtību no sabiedrības un darba tirgus.

“Pašreizējās shēmas nabadzības izskaušanai bieži vien ir neefektīvas,” sacīja sociālo lietu komisārs Vladimirs Špidla. “Sociālā atstumtībā ir daudzu problēmu rezultāts: sākot ar bezdarbu vai nepietiekamām iemaņām un beidzot ar nabadzīgu mājokli, sociālo izolāciju vai ģimenes izirumu. Lai piedāvātu cilvēkiem īstenu izeju no nabadzības, mūsu pieejai jābūt integrētai. Tātad jāpanāk, lai darba tirgū atgrieztos cik iespējams daudz cilvēku un lai tiem, kuri nevar strādāt, arī būtu pieejami cilvēka cienīgai dzīvei vajadzīgie resursi.”

Aptuveni 16% eiropiešu saskaras ar nabadzības risku, no bērniem tie ir 19%, savukārt ilgstošs bezdarbs saglabājas 3% apmērā, un 15% jauniešu vēl aizvien priekšlaikus pārtrauc mācības. Kaut arī ir pierādīts, ka nabadzību efektīvi samazina sociālie pabalsti (bez tiem nabadzība ievērojami palielinātos no 16% līdz 26%), liela daļa sociālās palīdzības shēmu mērķgrupu faktiski tās neizmanto.

Lai efektivizētu minimālo ienākumu shēmas un atbalstītu valstu centienus izskaust nabadzību, Komisija nāk klajā ar ieteikumu par aktīvu integrāciju. Tā mērķis ir panākt, lai darba tirgū atgrieztos visi, kuri var strādāt, un vienlaikus nodrošināt cilvēka cienīgai dzīvei vajadzīgos resursus tiem, kas nespēj strādāt.

Lai integrācija darba tirgū būtu ilgtspējīga, ar pietiekamiem resursiem un ikvienam pielāgotiem, nodarbinātības un sociālajiem dienestiem jāatbalsta invalīdi, tā lai viņi varētu piedalīties sabiedrības dzīvē un strādāt.

Kopīgie principi, ko 3.oktobrī paudusi Komisija, dod iespēju dalībvalstīm, izstrādājot politiku, brīvi rīkoties. Principi izvirzīti plašā apspriešanas procesā ar dalībvalstīm un visām ieinteresētajām personām.

Valstu valdības tos oficiāli apspriedīs 2008.gada decembrī Nodarbinātības un sociālo lietu padomē, izdarot secinājumus par turpmāko rīcību.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!