• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par narkotiku apkarošanas rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2008., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181497

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par platjoslas pakalpojumu stratēģiju

Vēl šajā numurā

24.09.2008., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par narkotiku apkarošanas rīcības plānu

Eiropas Komisija 18.septembrī pieņēma ES narkotiku apkarošanas rīcības plānu 2009.–2012.gadam, kurā ierosināti visaptveroši pasākumi Eiropas sadarbības pastiprināšanai, lai tādējādi ierobežotu narkotiku lietošanas nelabvēlīgās sekas un mazinātu ar narkotikām saistīto noziedzību. Ierosināts arī izveidot Eiropas Narkotiku apkarošanas aliansi, lai ar tās palīdzību mazinātu to kaitējumu, ko narkotikas nodara mūsu sabiedrībai. Izveidojot Eiropas Narkotiku apkarošanas aliansi, Komisija aicina arī valdības iestādes, valsts dienestus un brīvprātīgās organizācijas sadarboties.

“Tā kā Eiropas Savienībā gandrīz divi miljoni cilvēku narkotikas lieto bīstamos apmēros, ir pienācis pēdējais laiks padziļināt visneaizsargātāko iedzīvotāju grupu, īpaši jauniešu, izpratni par tiem riskiem, kas saistīti ar narkotiku lietošanu,” paziņoja Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, tieslietu, brīvības un drošības komisārs Žaks Baro. “Eiropas Narkotiku apkarošanas alianse palīdzēs Eiropas iedzīvotājiem aktīvi piedalīties cīņā pret narkotikām, proti, informējot iedzīvotājus par līdz šim veiksmīgi īstenotajām iniciatīvām un tās plaši izplatot.”

Jaunākie pieejamie dati liecina, ka heroīna, marihuānas un sintētisko narkotisko vielu lietotāju skaits ir nemainīgs vai pat samazinās, savukārt kokaīna lietotāju skaits pieaug vairākās dalībvalstīs. Kopējais to cilvēku skaits Eiropas Savienībā, kas lieto narkotikas (vai ir kādreiz tās lietojuši), saskaņā ar aplēsēm ir: 70 miljoni marihuānas lietotāju, vismaz 12 miljoni kokaīna lietotāju, 9,5 miljoni ecstasy lietotāju un 11 miljoni amfetamīna lietotāju. Tāpat ir arī zināms, ka vismaz pusmiljons cilvēku saņem heroīna aizstājējterapiju. Eiropas Savienībā gandrīz divi miljoni cilvēku lieto narkotikas bīstamos apmēros, un apmēram 7500 cilvēku katru gadu mirst no narkotiku pārdozēšanas.

Rīcības plāna 2009.–2012.gadam pamatā ir pašreizējā pieeja, kas iekļauta ES Narkotiku apkarošanas stratēģijā 2005.–2012.gadam. Šī stratēģija paredzēja izstrādāt Eiropas narkotiku apkarošanas politikas modeli, kas balstīts uz līdzsvarotu pieeju ar mērķi samazināt gan narkotiku piedāvājumu, gan pieprasījumu. Piecas galvenās jaunā rīcības plāna prioritātes ir: samazināt pieprasījumu pēc narkotikām un padziļināt sabiedrības izpratni, mobilizēt Eiropas iedzīvotājus, samazināt narkotiku piedāvājumu, uzlabot starptautisko sadarbību un veicināt labāku izpratni par jautājumiem, kas saistīti ar narkotikām.

Pie ierosinātajām darbībām ir pieskaitāmi pasākumi, kas uzlabotu narkotiku lietotājiem paredzēto ārstēšanas un kaitējuma samazināšanas programmu kvalitāti, pieejamību un piedāvājumu. Paredzēts arī īstenot uz izlūkdatiem balstītas policijas un muitas operācijas cīņā pret lieliem organizētās noziedzības grupējumiem gan Eiropas Savienībā, gan narkotiku kontrabandas maršrutos no Afganistānas un Latīņamerikas.

ES narkotiku apkarošanas rīcības plānu 2009.–2012.gadam iesniegs Padomei. Sagaidāms, ka to pieņems līdz gada beigām.

 

Eiropas līdzšinējie sasniegumi cīņā pret nelegālajām narkotikām

Rīcības plāna 2009.–2012.gadam pamatā ir 2005.–2008.gada rīcības plāna novērtējums, kuru veica Komisija kopā ar dalībvalstīm, Eiropas narkotiku un narkomānijas uzraudzības centru (EMCDDA), Eiropolu un Eiropas nevalstiskajām organizācijām.

Pie pēdējo gadu sasniegumiem minams tas, ka ir samazinājies ar narkotiku lietošanu saistīto nāves gadījumu skaits un ir samazinājusies narkotiku injekciju izraisītā HIV vīrusa izplatība. Kopumā dalībvalstis, reaģējot uz narkotiku problēmu, ir īstenojušas plaša spektra pasākumus, tostarp profilakses, ārstēšanas, kaitējuma samazināšanas un rehabilitācijas pasākumus, un veikušas darbības, lai samazinātu tādu noziegumu skaitu kā, piemēram, narkotiku kontrabandu un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Novērtējumā secināts, ka, neraugoties uz atšķirīgām pieejām, dalībvalstis sadarbojas aktīvāk un dažādu valstu stratēģijas narkotiku apkarošanas jomā tuvinās. ES ir palielinājusi savu ietekmi starptautiskajā līmenī, vienoti darbojoties ANO narkotiku apkarošanai veltītajos forumos, un ES politika narkotiku apkarošanas jomā arvien biežāk kļūst par paraugu valstīm visā pasaulē.

Ņemot vērā narkotiku apkarošanas politikas dinamisko raksturu, politiskie pasākumi ir jāpielāgo jaunajām tendencēm. Piemēram, pieaugošā kokaīna lietošana liek aktīvāk pievērsties narkotiku profilaksei un ārstēšanai; pastāvīgā kontrabandas maršrutu dažādošana, pastiprinātā opija magoņu audzēšana Afganistānā, kokas lapu audzēšana Andu kalnu reģionā un sintētisko narkotisko vielu ražošana Eiropas Savienībā liek dalībvalstīm un iestādēm, piemēram, Eiropolam, izstrādāt jaunus elastīgus un efektīvus atbildes un sadarbības mehānismus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!