• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ekonomisko un finanšu situāciju Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.09.2008., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/181155

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

17.09.2008., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ekonomisko un finanšu situāciju Eiropā

12. un 13.septembrī Nicā (Francija) notika Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) neformālā sanāksme, kurā Latviju pārstāvēja ekspertu delegācija finanšu ministra Ata Slaktera vadībā.

Sanāksmē tika izskatīti vairāki aktuāli jautājumi, tostarp jaunākās tendences un stabilitāte Eiropas Savienības (ES) tirgū, finanšu sektora uzraudzība, ES makroekonomiskā situācija, augstās enerģijas cenas, kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes.

Sanāksmē tika diskutēts par ekonomiskās izaugsmes tempu palēnināšanos, inflācijas radīto slogu, ko izraisījusi straujā cenu palielināšanās, kā arī par naftas cenu palielināšanās ietekmi uz ES ekonomisko attīstību.

Īpaša uzmanība tika pievērsta PVN samazināto likmju politiskajai, ekonomiskajai un sociālajai nozīmei, aptverot ES dalībvalstu vai to grupu ietekmi uz iekšējo tirgu (iespējamie konkurences izkropļojumi) un pierobežas zonām, kā arī precīzi norādot uz precēm un pakalpojumiem, kuriem vajadzētu piemērot samazināto PVN likmi.

PVN samazinātās likmes ir aktuāls jautājums kopš 1989.gada, kad tika nolemts, ka samazinātās likmes ir jāpiemēro tikai pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem ar sociālās vai kultūras politikas mērķiem. Laika gaitā tika pieņemtas vairākas direktīvas, kas ļāva dalībvalstīm brīvi izvēlēties, kādu likmi piemērot dažādām precēm un pakalpojumiem. Sākot ar 1994.gadu, Eiropas Padome PVN samazinātās likmes pārskata reizi divos gados.

Tika skatīti arī jautājumi par samazināto likmju negatīvo ietekmi uz budžetu, nepieciešamiem kompensējošiem mehānismiem iespējamo zaudējumu segšanai, to ietekmi uz makroekonomiskajiem rādītājiem, kā arī par politiska spiediena pieaugumu valstīs, kuras plaši neizmanto samazinātās likmes. Diskusiju mērķis bija mēģināt formulēt vadlīnijas turpmākam darbam pie ES PVN samazināto likmju sistēmas.

Latvijas delegācijas eksperti uzskata, ka samazinātās likmes ir jāsaglabā precēm un pakalpojumiem, kas skar sociālos jautājumus, kā arī piekrīt citu ES valstu pārstāvjiem, kas uzskata, ka PVN samazinātā likme nav labākais fiskālais instruments dažādu sociālo, kultūras, izglītības, nodarbinātības un vides jautājumu risināšanai. Tāpat Latvijas delegācijas pārstāvji neatbalsta trīs likmju sistēmas ieviešanu, jo tas būtiski sarežģīs samazināto PVN likmju piemērošanu un administrēšanas procesu, kā arī vērš uzmanību uz to, ka samazināto PVN likmju piemērošana ES nedrīkst būt obligāta.

Debašu noslēgumā ministri vienojās nākamajā ECOFIN sanāksmē, kas notiks 2008.gada 7.oktobrī, turpināt politiskās debates par PVN samazināto likmju ekonomisko un fiskālo ietekmi, kā arī par to, vai PVN samazinātās likmes ir atbilstošākais instruments, lai sasniegtu nozaru politikas mērķus. Tāpat tika pieņemti zināšanai Eiropas Komisijas iesniegtie priekšlikumi grozījumiem direktīvā, kas pēc Komisijas skaidrojuma risinātu neatliekamus jautājumus īpaši attiecībā uz vietēji sniegtiem pakalpojumiem, ieskaitot ēdināšanas pakalpojumus. Tika izvirzīts arī jautājums par to, vai PVN samazinātās likmes piemērošana ir labākais līdzeklis noteiktu preču un pakalpojumu, piemēram, ekoloģisko produktu, lietošanas veicināšanai.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!