• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas pētniecības un inovāciju stratēģiju informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2008., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrs: Iestājoties par vienlīdzīgu un godīgu konkurenci Eiropā

Vēl šajā numurā

12.09.2008., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas pētniecības un inovāciju stratēģiju informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē

Eiropas Komisija 4.septembrī sāka sabiedrisku apspriešanu, lai noteiktu piemērotākās stratēģijas, kas nākamajā desmitgadē veicinātu Eiropas vadošo lomu IKT (informācijas un komunikācijas tehnoloģiju) pētniecības un inovāciju jomā. Nozares pārstāvji, IKT eksperti, politikas veidotāji un plašāka sabiedrība sniegs savu ieguldījumu jaunas IKT pētniecības un inovāciju stratēģijas izstrādē, ar kuru varēs iepazīties nākamajā gadā. Stratēģijas mērķis ir palīdzēt Eiropas IKT nozarei, jo īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, globālas konkurences apstākļos izvirzīties “sacensību” priekšgalā. Sabiedriskā apspriešana notiks līdz 2008.gada 7.novembrim.

“Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas ir galvenais virzītājspēks inovācijām un attīstībai globālajā ekonomikā. Tāpēc Eiropai ir jāpiesaista ne tikai investīcijas IKT pētniecībai un attīstībai, bet arī gudrākie prāti un spožākās idejas. Turklāt ar enerģiju, veselības aprūpi un sabiedrības novecošanu saistīti jautājumi rada problēmas, ko var atrisināt, vienīgi izvēršot IKT risinājumus,” sacīja ES komisāre informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu jautājumos Viviena Redinga. “Šī apspriešana ir pirmais solis, lai izveidotu integrētu stratēģiju IKT nozares pētniecības un inovāciju jomā, kuru es gatavojos iesniegt izskatīšanai nākamā gada sākumā.”

Šī apspriešana ir daļa no Eiropas Komisijas atbildes uz nesen klajā nākušo ziņojumu, kuru sagatavojusi ekspertu grupa bijušā Somijas premjerministra Esko Aho vadībā un kurā uzsvērti vairāki būtiski Eiropas IKT nozares trūkumi. Jo īpaši tas, ka Eiropā nav pietiekami daudz investīciju pētniecības un inovāciju jomā – gan pēc apjoma, gan intensitātes. Pasaules attīstītajās valstīs IKT pašreiz pētniecības un inovāciju jomā veido 33%, savukārt Eiropā – mazāk nekā 25%, galvenokārt tāpēc, ka šī nozare ir ļoti sadrumstalota. Turklāt ES pārstāv 32% no globālā IKT tirgus, bet Eiropas uzņēmumi spēj apgūt vienīgi 22% no globālā tirgus.

Eiropas Komisija plāno risināt šos jautājumus, liekot lietā tās IKT pētniecības un inovāciju stratēģijas “neierobežotu” pārskatu. Apspriesti tiks šādi trīs pamatjautājumi.

Kādi ir galvenie jautājumi, kuri IKT nozarei būtu jārisina pētniecības un inovāciju jomā? Tā kā apvērsums IKT turpinās, kādas ir Eiropas galvenās prioritātes pētniecības un inovāciju jomā?

Kā un kādās jomās Eiropai vajadzētu censties izvirzīties vadībā? Starp Eiropas uzņēmumiem ir pasaules līderi rūpniecības un tehnoloģu jomā tādās stratēģiski svarīgās nozarēs kā telekomunikācijas un iegultās sistēmas. Kā šajās jomās var paātrināt progresu un kādās jaunās nozarēs ir jāmēģina izvirzīties vadībā?

Kāda nozīme ir politiskajiem procesiem, lai izvirzītu Eiropu starp IKT inovāciju līderiem? Kā konsolidēt pētījumu politiku, lai izveidotu Eiropas tirgu IKT inovācijām? Kā pielāgojamas tādas papildu politikas jomas kā standartizācija, licencēšana un intelektuālā īpašuma režīmi, lai nodrošinātu strauju pētījumu rezultātu komercializēšanu?

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!