• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas jūras piekrastes vides attīstību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2008., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltijas vides ministru sanāksmi Igaunijā

Vēl šajā numurā

02.09.2008., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas jūras piekrastes vides attīstību

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna vadībā 29.augustā notika pirmā ekspertu sanāksme par Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes vides attīstību, kuras mērķis bija apzināt viedokļus un uzklausīt priekšlikumus, pirms sākt darbu pie piekrastes turpmākās aizsardzības un attīstības pamatnostādnēm.

Kā, atklājot diskusiju, atzina ministrs E.Zalāns, piekrastes josla, kas stiepjas gandrīz 500 kilometru garumā, ir unikāls Latvijas resurss, tāpēc pārdomāti jāplāno tā izmantošana, līdzsvarojot vides aizsardzības un attīstības intereses.

Sanāksmes dalībnieki tika iepazīstināti ar Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētbūvniecības katedras docenta Egona Bērziņa izvērtējumu par piekrastes joslu un tās attīstības plānošanu Kurzemē, kā arī ar SIA “Metrum” izstrādāto jaunāko ortofotokaršu komplektu par piekrastes teritoriju.

Diskutējot par Baltijas jūras piekrasti kā iespējamo attīstības resursu, plānošanas speciālisti un arhitekti akcentēja, ka šobrīd nav pilnvērtīgi apzinātas tās vērtības, kas piekrastes joslā būtu aizsargājamas. Līdz ar to vietās, kur būtu iespējams plānot attīstību, tas ir aizliegts, bet ir arī tādas vietas, kur būtu nepieciešama atsevišķu biotopu aizsardzība, tomēr tās, pastāvot esošajam regulējumam, ir ārpus aizsargājamās dabas teritorijas.

Eksperti aicināja noteikt vienotus principus, definējot, kas būtu aizsargājamās dabas vērtības un kā visefektīvāk tās aizsargāt, vienlaikus domājot par cilvēku dzīves telpas kvalitātes uzlabošanos.

Kā norādīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas priekšnieks Juris Dambis, centrā vienmēr jābūt cilvēkam un viņa dzīves kvalitātei ilgtermiņā.

Eksperti uzskata, ka pašreizējais normatīvais regulējums nav pietiekami efektīvs ne dabas vērtību aizsardzībai, ne attīstībai piekrastes joslā, jo jautājumi tiek risināti pārāk formāli, neizvērtējot katru konkrēto gadījumu.

Tāpat tika izteikts viedoklis uzticēt lielāku atbildību pašvaldībām, piekrastes aizsardzības un attīstības jautājumus risinot teritorijas plānojumā.

Apzinot jautājumus, kas nākotnē būtu jārisina, lai veicinātu pārdomātu piekrastes joslas attīstību, līdzsvarojot to ar vides aizsardzības interesēm, diskusijas dalībnieki vienojās, ka turpmāk šādas sanāksmes notiks regulāri.

Tāpat tiek plānots izveidot konsultatīvu padomi, kas varētu uzraudzīt nacionālā līmeņa piekrastes attīstības pamatnostādņu un stratēģijas izstrādi.

Dace Kārkliņa, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!