• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.08.2008., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/180201

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie saknēm. Vēsture un fakti

Vēl šajā numurā

26.08.2008., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas, Dienvidosetijas, Krievijas militāro konfliktu

 

Eiropas Komisija:

Eiropas Komisija ar Humānās palīdzības ģenerāldirektorāta (ECHO) starpniecību 22.augustā ir piešķīrusi humāno palīdzību 5 miljonu eiro apmērā neaizsargātiem cilvēkiem, kurus skāris Gruzijas un Krievijas Federācijas konflikts. Jaunā palīdzības summa papildina neatliekamo humāno palīdzību miljona eiro apmērā, ko Komisija piešķīra 10.augustā drīz pēc konflikta sākšanās. ECHO eksperti paliek reģionā, novērtējot vajadzības, koordinējot darbības ar palīdzības partnerorganizācijām un pārraugot Komisijas līdzekļu izlietojumu.

Eiropas attīstības un humānās palīdzības komisārs Luī Mišels sacīja: “Eiropas Komisija rīkojās ātri un uzreiz pēc konflikta rašanās sniedza pirmo humāno palīdzību. Tagad mēs piešķiram papildu līdzekļus pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas steidzamā lūguma saistībā ar Gruzijas krīzi, pamatojoties uz humānās situācijas attīstības novērtējumu uz vietas un apspriežoties ar palīdzības partnerorganizācijām.” Komisārs piebilda: “Tomēr piekļūšana konflikta skartajiem rajoniem joprojām ir lielākais šķērslis humānās palīdzības sniegšanai. Es aicinu Krievijas varas iestādes nodrošināt, lai humānās palīdzības sniedzēji varētu pilnībā un droši piekļūt grūtībās nonākušajiem cilvēkiem.

Komisijas papildu finansējums ir paredzēts pārtikas palīdzībai, patvērumam, ārkārtas ūdensapgādes un sanitārijas iekārtām, nepārtikas precēm, piemēram, higiēnas piederumiem, apģērbiem, segām, ūdens tvertnēm, ēdiena gatavošanas un virtuves piederumiem, veselības aprūpei, materiāltehniskajam nodrošinājumam un aizsardzībai, īpaši sievietēm un bērniem. Tas ir paredzēts arī atmīnēšanai, kā arī mācībām par mīnām un izglītojošiem pasākumiem par mīnu risku, īpaši bērniem.

Palīdzības saņēmēji būs konflikta skartie Gruzijas iedzīvotāji – iekšienē pārvietotās personas no Dienvidosetijas reģiona, Gori pilsētas un apkārtējiem rajoniem; Chinvali pilsētas iedzīvotāji; tie cilvēki no Gruzijas rietumdaļas, kuri bēga no kaujām Abhāzijā, kā arī repatrianti; bēgļi, kas no Dienvidosetijas aizbēguši uz Krievijas Federāciju, un tie, kuri jau ir atgriezušies Dienvidosetijā.

Komisijas finansētos palīdzības projektus īsteno nevalstiskas organizācijas, specializētas ANO aģentūras un Sarkanā Krusta/Sarkanā Pusmēness kustība. No viena miljona eiro, ko Komisija piešķīra 10.augustā, lai nodrošinātu neatliekamākās humānās vajadzības, Pasaules pārtikas programma saņēma 500 000 eiro pārtikas palīdzībai, Dānijas Bēgļu padome saņēma 300 000 eiro ārkārtas patvērumam un nepārtikas precēm ārkārtas gadījumā un Francijas NVO Première Urgence saņēma 200 000 eiro nepārtikas precēm ārkārtas gadījumā, jo īpaši higiēnas piederumiem. Vairāk nekā 12 palīdzības organizācijas ir Komisijas potenciālie partneri saistībā ar lēmumu par palīdzību 5 miljonu eiro apmērā.

ES ir aktivizējusi arī Monitoringa un informācijas centru, kas ir Kopienas civilās aizsardzības mehānisma galvenais darbības elements, kas savieno 30 Eiropas valstu civilās aizsardzības dalībiestādes. Pēc Gruzijas lūguma ES organizēja plašu palīdzību, kuras sniegšanā piedalījās Čehija, Igaunija, Latvija, Francija, Grieķija, Ungārija, Austrija, Lietuva, Polija, Zviedrija un Slovākija. Lielākā daļa no mobilizētās palīdzības tika sniegta nekavējoties. Tā ietver patvēruma materiālus, medikamentus un veselības aprūpes priekšmetus ārkārtas gadījumiem. Francija ir apvienojusi transporta jaudu ar Austriju un Slovākiju un noorganizējusi kopīgu Eiropas avioreisu ar tehniskām civilās aizsardzības iekārtām un palīdzības priekšmetiem. Uz Gruziju tika nosūtīti trīs Monitoringa un informācijas centra eksperti no Dānijas, Francijas un Apvienotās Karalistes, lai koordinētu palīdzību ar ECHO ekspertiem.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!