• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 14.augustā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2008., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179900

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dižkareivi Edgaru Ozoliņu pēdējā gaitā izvadot

Vēl šajā numurā

19.08.2008., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 14.augustā

  
 

FM: Par grozījumiem likumā par akcīzes nodokli

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā par akcīzes nodokli. Izmaiņas sagatavotas 2009.gada valsts budžeta iestrādes ietvaros.

Likumprojekts paredz palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem Latvijā no 630 līdz 705 latiem par 100 litriem absolūtā spirta jeb par 11,9%. Lietuvā un Igaunijā akcīzes nodokļa likmes ir lielākas nekā Latvijā, tādēļ nepieciešams mazināt starpību starp nodokļa likmēm Baltijas valstīs. Tā kā šobrīd starpība ir būtiska, tad Latvijas akcīzes nodokļa likmi plānots palielināt tā, lai tās lielums sasniegtu vismaz 90% no akcīzes nodokļa likmes Lietuvā.

Grozījumos noteikts, ka Zāļu valsts aģentūra ir kompetenta sniegt apliecinājumu par izstrādājumu, kuru sastāvā nav tabakas un kuru atļauts lietot vienīgi medicīniskiem mērķiem. Tādējādi likumprojekts paredz, ka apliecinājumu cigarešu lietošanai medicīniskiem mērķiem turpmāk izsniegs nevis Veselības ministrijas, bet gan Zāļu valsts aģentūra.

Grozījumi arī nosaka, ka tiks palielināts akcīzes nodoklis citai smēķējamai tabakai no 14 līdz 23 latiem par 1000 gramiem, lai to pielīdzinātu smalki sagrieztai tabakai.

Likumprojekts precizē normu par norēķinu kartēm, lai lauksaimniecības produkcijas ražotājs varētu saņemt akcīzes nodokļa atmaksu par dīzeļdegvielu vai dīzeļdegvielu ar biodegvielas piedevu un nebūtu pārpratumu šajā gadījumā izmantojamo norēķinu veidos. Paredzēts, ka šim mērķim turpmāk varēs izmantot norēķinu kartes.

Grozījumi arī reglamentē, ka no 2008.gada 1.decembra preces, kas atrodas to ceļotāju personīgajā bagāžā, kuri ierodas no trešajām valstīm, importē, nepiemērojot muitas nodokļus, ja atbilstoši tiesību aktiem šādu preču importam nepiemēro pievienotās vērtības nodokli. Pamatā saglabāti līdzšinējie kvantitatīvie ierobežojumi, vienīgi negāzētam vīnam tie palielināti no 2 līdz 4 litriem, bet alus daudzums noteikts 16 litri.

Likumprojekts nosaka, ka akcīzes nodokļa markas varēs iegādāties ne tikai akcīzes preču noliktavas turētājs vai importētājs, bet arī apstiprināts un neapstiprināts tirgotājs.

Lai daļēji samazinātu neefektīvu cilvēku un finansiālo resursu izmantošanu, likumprojektā iestrādāta norma, kas nosaka, ka Valsts ieņēmumu dienests var neaprēķināt akcīzes nodokli un soda naudu par nelieliem konfiscētajiem akcīzes preču daudzumiem.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2008.gada 1.decembrī.

 

FM: Par grozījumiem likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Izmaiņas likumā izstrādātas, izpildot valdības deklarācijā un Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākuma plānā minētos uzdevumus.

Lai strādājošie pensionāri varētu pilnībā izmantot likumā noteikto neapliekamo minimumu, grozījumos iestrādātas normas, kas paredz neapliekamā minimuma piemērošanu visiem pensionāru ieņēmumiem, kas tiek aplikti ar ienākuma nodokli. Pašreiz likums par IIN nosaka, ka pensijas neapliekamā minimuma daļa, ja tā netiek pilnībā izmantota, nevar tikt attiecināta uz cita veida ienākumu. Neapliekamais minimums mēnesī pensionāriem tiks noteikts 165 latu apmērā.

Tāpat FM izstrādātie grozījumi likumā sniegs atbalstu tiem maksātājiem, kuri gūst ienākumus no saimnieciskās darbības lauksaimniecībā un lauku tūrismā. Viņiem likumā noteikto atbrīvojumu apmēru plānots palielināt no 3000 līdz 4000 latu gadā. Likumprojekts paredz arī līdz 300 latiem palielināt likumā noteikto robežu, sākot ar kuru iegādātās materiālās vērtības uzskatāmas par pamatlīdzekli.

Sagatavotais tiesību aktu projekts paredz atbrīvot no iedzīvotāju ienākuma nodokļa Latvijas rezidentu algota darba ienākumus, ja tie gūti citā Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstī, kā arī ārvalstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta nodokļu konvencija. No ienākuma nodokļa nomaksas Latvijas rezidenti tiks atbrīvoti, ja iesniegs Valsts ieņēmumu dienestam izziņu, kas apliecina nodokļa samaksu ārzemēs.

Grozījumos noteikts arī attiecināt speciālo algas nodokļa režīmu uz visiem Latvijas jūrniekiem neatkarīgi no tā, zem kādas valsts karoga reģistrēts kuģis, uz kura strādā nodarbinātais. Līdz šim spēkā ir režīms, kas paredz īpašu algas nodokļa piemērošanu personām, kas nodarbinātas uz iekšzemes uzņēmuma vai valdījumā esoša starptautiskajos pārvadājamos izmantojama kuģa, ja tas reģistrēts Latvijas Kuģu reģistrā. Ņemot vērā, ka liela daļa jūrnieku nodarbināti uz ārzemju kuģiem un Latvijā samazinās jūrniecībā nodarbināto skaits, turpmāk specifiskais nodokļu režīms attieksies uz visiem jūrniekiem.

Grozījumos paredzēts arī precizēt vairākas tehniskas detaļas, piemēram, noteikt, ka ar iedzīvotāju ienākuma nodokli tiks aplikts arī nerezidentu gūtais ienākums no izlozēm un azartspēlēm, ja laimests pārsniedz 500 latu. Likumprojektā izsvītrots arī termins “individuālais darbs”.

Paredzams, ka likums varētu stāties spēkā 2009.gada 1.janvārī.

 

FM: Par grozījumiem likumā par uzņēmuma ienākuma nodokli

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika skatīti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā par uzņēmuma ienākuma nodokli.

Izmaiņas likumā vērstas uz to, lai uzņēmumos veicinātu tehnoloģiju nomaiņu, kā arī sekmētu ražošanas un eksporta attīstību valstī.

Likumprojektā piemērots būtisks nodokļa stimuls tiem uzņēmējiem, kas veic ražošanu un laika posmā līdz 2013.gadam iegādājas jaunas tehnoloģiskās iekārtas ražošanai. Paredzēts pagarināt īpašo pamatlīdzekļu norakstīšanas kārtību jaunām ražošanas tehnoloģijām vēl uz pieciem gadiem, palielinot šajā periodā pamatlīdzekļu vērtību palielinošu koeficientu līdz 1,5. Grozījumu mērķis būs stimulēt apstrādes rūpniecību, kas ir galvenā uz eksportu vērstā nozare.

Uzņēmumu attīstību veicinās arī izmaiņas likumprojektā, kas paredz apliekamā ienākuma samazināšanu par kredītprocentu summu, kāda nodokļu maksātājam būtu jāmaksā par līdzīga apmēra aizņēmumu. Šādi tiks radīta motivācija nevis sadalīt nopelnīto dividendēs, bet gan ieguldīt uzņēmuma attīstībā, palielinot kapitālu.

Finanšu ministrijas sagatavotais likumprojekts paredz atbrīvot no aplikšanas ar uzņēmuma ienākuma nodokli peļņu, kas gūta no pamatlīdzekļu realizācijas, ja to vietā 12 mēnešu laikā iegādāts jauns līdzīgs pamatlīdzeklis.

Grozījumi radīs stimulu nodokļu maksātājiem neefektīvas un nemodernas tehnoloģiskās iekārtas aizstāt ar jaunām un efektīvām iekārtām, aizstāšanas brīdī atliekot nodokļu nomaksu par atsavināto pamatlīdzekli.

Izstrādātais likumprojekts paredz arī pagarināt zaudējumu pārnešanas laiku no pieciem līdz astoņiem gadiem. Tas palīdzēs maksātājiem, kuri veic nozīmīgus ieguldījumus ražošanā, bet likumā pašreiz noteiktajos piecos gados tos nespēj atpelnīt.

Lai veicinātu patentu un preču zīmju reģistrāciju Latvijā un palielinātu privātā sektora ieguldījumu pētniecībā, likumprojektā noteikts, ka nemateriāliem ieguldījumiem, kuru rezultātā tiek reģistrēts patents un preču zīmes, piemēros nolietojuma vērtību palielinošo koeficientu 1,5.

Grozījumos precizēts, ka atlīdzība nerezidentam par starptautiskā gaisa satiksmē izmantotu gaisa kuģu izmantošanu nav uzskatāma par samaksu par intelektuālo īpašumu vai nomu, un no tās nav jāietur nodoklis 5% apmērā. Tas darīts, lai aviosabiedrību iespējamā reģistrācijas vietas maiņa uz citu valsti neradītu nodokļu maksātājam būtiskas nodokļu priekšrocības, salīdzinot ar Latviju.

Grozījumu mērķis būs arī sekmēt sociālo iekļaušanos, palielinot darba iespējas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Projektā noteikts, ka par izmaksām, kas taksācijas gadā rodas, lai radītu speciālu jaunu darba vietu darbiniekam ar invaliditātes grupu, tiek koriģēts apliekamais ienākums.

Sagatavotā likumprojekta mērķis ir veicināt saimniecisko darbību, mazinot nodokļu slogu un radot būtiskus papildu stimulus uzņēmējdarbībai.

 

FM: Par muitas nodokļa atcelšanu un kvotu piemērošanu

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais noteikumu projekts par kārtību, kādā sagatavo un iesniedz iesniegumus par muitas nodokļa atcelšanu un kvotu piemērošanu, kā arī noraidījumus par citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iesniegumiem par muitas nodokļa atcelšanu un kvotu piemērošanu.

Projektā ir noteikti gadījumi, kuros komersants FM var iesniegt iesniegumu muitas nodokļa atbrīvojumam vai kvotai izejvielām, nepabeigtām precēm vai to sastāvdaļām, kuras importē no trešajām valstīm. Tāpat noteikti gadījumi, kuros komersantam ir tiesības iesniegt citas ES dalībvalsts iesniegumu noraidījumu, kā arī dokumentu sagatavošanas un iesniegšanas kārtība. Komersantu iesniegumus tālākai iesniegšanai Eiropas Komisijai turpmāk sagatavos FM.

Ar noteikumu projekta spēkā stāšanos spēku zaudēs MK noteikumi “Muitas nodokļa atcelšanas un kvotu konsultatīvās padomes nolikums”. Ņemot vērā komersantu iesniegumu nelielo skaitu un līdzšinējo pieredzi komersantu iesniegumu izskatīšanā, izlemts, ka šai funkcijai nav nepieciešama īpaša konsultatīvā struktūra – Muitas nodokļa atcelšanas un kvotu konsultatīvā padome. Iesniegumu izskatīšanu un nodošanu Eiropas Komisijai var nodrošināt FM.

 

FM: Par Eiropas Savienības direktīvu pārņemšanu

Lai pārņemtu Eiropas Savienības direktīvu par atbrīvojumu no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un akcīzes nodokļa par precēm, kas atrodas ceļotāju personīgajā bagāžā, kuri ierodas no trešajām valstīm, 14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi likumā par PVN un likumā par akcīzes nodokli.

Likumu par PVN plānots papildināt, nosakot atbrīvojumu no PVN importa precēm, ko iekšzemē ieved personīgajā bagāžā ceļotājs, kas ierodas no trešās valsts vai trešās teritorijas, ja šāda preču ievešana nav komerciāla. Atbilstoši direktīvas prasībām kritēriji atbrīvojumam no PVN noteikti gan pēc ievesto preču vērtības, gan pēc to daudzuma.

Tā kā direktīva attiecas arī uz akcīzes nodokli, atbrīvojums tabakas izstrādājumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un degvielai, ko ceļotājs ieved personīgajā bagāžā, noteikts, ievērojot likumā par akcīzes nodokli noteiktos nosacījumus un ierobežojumus šo preču daudzumam.

Likumā par PVN plānots veikt arī citas redakcionālas izmaiņas.

Grozījumu projekts vēl jāizskata Ministru kabinetā, un par tā pieņemšanu lems Saeima.

Paredzams, ka grozījumi stāsies spēkā 2008.gada 1.decembrī.

Šobrīd atbrīvojumi no pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes nodokļa par precēm noteikti saskaņā ar Regulu Nr.918/83. 2008.gada 1.decembrī stāsies spēkā Eiropas Savienības direktīva, kas nosaka atbrīvojumu no PVN un akcīzes nodokļa par precēm, kuras ieved personas, kas ieceļo no trešajām valstīm.

 

FM: Par paātrinātu ES fondu aktivitāšu dokumentu apriti

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika atbalstīts Finanšu ministrijas priekšlikums, kuru ieviešot, valsts sekretāru sanāksmē atkārtoti nevajadzēs izskatīt nozaru ministriju izstrādātos 2007.–2013.gada perioda ES fondu aktivitāšu Ministru kabineta noteikumus, kas reiz jau saskaņoti starpinstitūciju sanāksmēs.

Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis piedāvāja atteikties no starpinstitūciju sanāksmēs nesaskaņoto noteikumu projektu atkārtotas virzīšanas uz valsts sekretāru sanāksmi, tā vietā šos dokumentus iesniedzot Ministru kabineta komitejā ministriem politiska lēmuma pieņemšanai.

Finanšu ministrija aprēķinājusi, ka veiktās izmaiņas paātrinās dokumentu aprites laiku par aptuveni 2–3 nedēļām.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IZM: Par Eiropas organizācijām, kuru izsniegtie profesionālās izglītības un kvalifikācijas dokumenti tiek atzīti Latvijā

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādāto Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas nosaka profesionālās organizācijas, kuru izsniegtie profesionālās izglītības un kvalifikācijas dokumenti tiek atzīti Latvijā.

MK noteikumu projektā “Noteikumi par Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstu profesionālajām organizācijām, kuru izsniegtos profesionālās izglītības un kvalifikācijas dokumentus atzīt Latvijas Republikā” minētās Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstu profesionālās organizācijas uztur augstus standartus attiecīgajā profesionālajā jomā, piešķir saviem locekļiem izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, piešķir tiesības lietot profesionālo nosaukumu vai tā apzīmējumu vai piešķir tiesības uz statusu, kas atbilst to piešķirtajai profesionālai kvalifikācijai, un nodrošina, ka tiek ievēroti to pieņemtie profesionālās darbības noteikumi. Noteikumu projektā minētām Īrijas Republikas un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes profesionālajām organizācijām savās valstīs ir piešķirtas tiesības izsniegt valsts atzītus izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus.

Līdz ar noteikumu projekta apstiprināšanu MK tiks pārņemts Eiropas Parlamenta un Padomes 2005.gada 7.septembra Direktīvas 2005/36/EK “Par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu” 1.pielikums, kurā noteiktajām Eiropas Savienības un Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstu profesionālajām organizācijām ir piešķirtas tiesības izsniegt profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus un profesionālos nosaukumus.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

IZM: Par modernizētu mācību saturu vispārējā vidējā izglītībā

2007./2008.mācību gadā pabeigta izglītības satura izmaiņu ieviešana pamatizglītībā, un, lai nodrošinātu pēctecīgu pamatizglītības satura izmaiņu turpinājumu vispārējās vidējās izglītības pakāpē, sākot ar 2008./2009.mācību gadu, plānots sākt pakāpenisku pilnveidota un aktualizēta mācību satura ieviešanu vispārējā vidējā izglītībā.

To paredz 14.augustā valsts sekretāru sanāksmē izskatītais Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Noteikumi par valsts standartu vispārējā vidējā izglītībā un vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmetu standartiem”.

Pārmaiņām izglītībā jābūt samērīgām ar pieejamajiem resursiem, tāpēc, sākot ar 2008./2009.mācību gadu, atbilstoši jaunajiem standartiem plānots sākt dabaszinātņu, sporta un svešvalodu mācīšanu.

Izglītības un zinātnes ministrija ar gandarījumu atzīst, ka, pateicoties sadarbības partneru atsaucībai, darba gaitā, diskutējot sanāksmēs, semināros un pagājušā gada skolotāju augusta konferencēs, izdevies saskaņot visus ar mācību priekšmetu saturu saistītos jautājumus. Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) šovasar pabeidzis īstenot projektu “Mācību satura izstrāde un skolotāju tālākizglītība dabaszinātņu, matemātikas un tehnoloģiju priekšmetos”, kura ietvaros 2950 skolotāji apguvuši apjomīgu tālākizglītības programmu darbam ar modernizēto mācību saturu un projekta sagatavotajiem skolotāja atbalsta materiāliem, tāpēc īpaši nozīmīgi ir sākt projekta rezultātu īstenošanu vispārējā vidējā izglītībā.

Visas Latvijas 508 vidusskolas, arodvidusskolas un vakarskolas šajā vasarā saņēmušas projekta ietvaros izstrādātos skolotāja atbalsta materiālus.

Strādājot pie vērtēšanas sistēmas pilnveides, Izglītības un zinātnes ministrijas un ISEC speciālisti organizējuši diskusijas ar sadarbības partneriem, uzklausījuši pedagogu viedokļus, kā rezultātā ierosina 2008./2009.mācību gadā vērtēšanas sistēmu nemainīt.

IZM sagatavotajā protokollēmumā paredzēts, ka līdz 2009.gada martam Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar sociālajiem un sadarbības partneriem izvērtē, vai esošo vērtēšanas sistēmu nepieciešams pilnveidot, nosakot precīzus vērtēšanas kritērijus, lai tiktu novērsta vērtēšanas sistēmas dažāda interpretācija un veicināta skolotāju, skolēnu un vecāku vienota izpratne par vērtēšanas sistēmas principiem un pielietojumu.

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē tika apspriests arī Kultūras ministrijas ierosinājums noteikt mūziku kā obligātu mācību priekšmetu visiem vidusskolēniem.

Izglītības un zinātnes ministrija ierosina nākamā mācību gada laikā aicināt uz diskusiju pedagogus, skolēnus, vecākus un ekspertus, lai vienotos par saskaņotu tālāko rīcību, jo standarts mūzikā stājas spēkā 2009.gada 1.septembrī.

Pagaidām vienīgais jautājums, par kuru nav panākta vienošanās, ir Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas (LAŠOR) ierosinājums noteikt obligāto eksāmenu mazākumtautību valodā un literatūrā skolēniem, kuri apgūst mazākumtautību izglītības programmas.

Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka šobrīd valsts nodrošina visu nepieciešamo mazākumtautību valodas un literatūras apguvei un šāds obligāts eksāmens nav nepieciešams. Nav pamata apgalvot, ka šobrīd mazākumtautību valodas apguves līmenis būtu zems.

Obligāta mazākumtautības valodas un literatūras eksāmena ieviešana saistītos arī ar skolēnu lielāku noslodzi eksāmenu laikā, tāpēc šādas izmaiņas būtu apspriežamas rūpīgāk.

MK noteikumu projektu “Noteikumi par valsts standartu vispārējā vidējā izglītībā un vispārējās vidējās izglītības mācību priekšmetu standartiem” augusta beigās plānots izskatīt Ministru kabineta komitejas sēdē.

 

IZM: Par ES fondu atbalstu profesionālās orientācijas un karjeras izglītības pieejamībai

Profesionālās orientācijas trūkums pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības posmā un nepietiekama informētība par izglītības un tālākizglītības iespējām ir cēlonis tam, ka Latvijā daļa pamatskolas un vispārējās vidējās izglītības absolventu sāk darba gaitas bez kvalifikācijas un ar zemām pamatprasmēm.

Lai Latvijas jauniešu tālākās izglītības ceļa izvēle būtu mērķtiecīgāka, jāpaplašina atbalsta sistēma karjeras izglītības programmu īstenošanai visu veidu izglītības iestādēs.

Lai īstenotu šo mērķi, 14.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināts un saskaņošanai nodots Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas regulēs Eiropas Savienības Sociālā fonda atbalstu profesionālās orientācijas un karjeras izglītības pieejamības palielināšanai.

Izstrādāto Ministru kabineta noteikumu mērķis ir attīstīt profesionālās orientācijas un karjeras izglītības pasākumus, nodrošināt konsultāciju pieejamību izglītības sistēmā, it īpaši Latvijas reģionos, kā arī atbalstīt jauniešu iesaistīšanos profesionāli orientētā izglītībā, profesionālās ievirzes un interešu izglītības pasākumos.

Šim nolūkam turpmākajos četros gados plānots izlietot 7 028 040 latus. No tiem Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējums paredzēts 5 973 834 latu apmērā, bet nacionālais publiskais finansējums no valsts budžeta vai pašvaldību līdzekļiem –983 926 lati, kā arī privātais finansējums – 70 280 lati.

Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Cilvēkresursi un nodarbinātība” papildinājuma 1.2.2.2.2.apakšaktivitāti “Profesionālās orientācijas un karjeras izglītības pieejamības palielināšana jauniešiem, profesionāli orientētās izglītības attīstība”” paredz organizēt atklātu projektu iesniegumu konkursus ne mazāk kā divās atlases kārtās.

Projekta iesniedzēji varēs būt ne tikai valsts pārvaldes un pašvaldību iestādes, bet gan jebkura Latvijas Republikā reģistrēta juridiska persona.

Pirmajai projektu iesniegumu atlases kārtai pieejamais kopējais finansējums ir 3 500 000 latu. Katru nākamo kārtu paredzēts organizēt par aktivitātes ietvaros atlikušo finansējumu.

Izstrādātie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka viena projekta izmaksu kopsumma nevar būt mazāka par 35 140 latiem, bet maksimālā attiecināmo izmaksu kopsumma nepārsniegs 702 804 latus ar nosacījumu, ka no tiem pieļaujamais Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējuma apmērs ir 85 procenti no projekta attiecināmo izmaksu kopsummas.

Noteikumi paredz atbalstīt profesionālās orientācijas pasākumus visdažādākajā spektrā – gan sadarbībā ar darba devējiem, piemēram, profesiju izpētes nedēļas un “ēnu dienas” profesionālās izglītības iestādēs, augstskolās, uzņēmumos, darba izmēģinājumu nedēļas profesionālās izglītības iestāžu darbnīcās un uzņēmumos; gan pašu izglītības iestāžu informatīvo un metodisko materiālu izstrādi vai to pieejamības nodrošināšanu izglītības iestādēs.

Tāpat plānots veicināt pasākumu īstenošanu talantīgu jauniešu atbalstam – konkursus, pētnieciskos darbus, dalību starptautiskās konferencēs, kā arī profesionālās ievirzes un interešu izglītības un intelektuālās jaunrades pasākumu īstenošanu un karjeras plānošanu saistībā ar dabaszinātnēm, matemātiku un informācijas tehnoloģijām, inženierzinātnēm un tehnoloģijām, ražošanu un būvniecību, veselības aprūpi, vides aizsardzību un radošajām industrijām.

Atbalsts paredzēts arī tādiem projekta pieteikumiem, kuru īstenošana var mazināt profesijas stereotipu izplatību un dzimumu nodalīšanu atsevišķās profesijās.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par apmācību darba aizsardzības jautājumos

Ņemot vērā augsto nelaimes gadījumu skaitu darbā, Labklājības ministrija (LM) ierosinājusi, ka turpmāk darba aizsardzības speciālistiem ik pēc pieciem gadiem būs jākārto zināšanu pārbaude sertifikāta saņemšanai.

Šobrīd darba aizsardzības speciālisti, kuri ieguvuši pamatlīmeņa apmācību, var strādāt neierobežotu laiku, nepaplašinot arī savas zināšanas. Tomēr, lai uzlabotu šo speciālistu zināšanas un darba kvalitāti, turpmāk viņi sertifikātu saņems reizi piecos gados.

Zināšanu pārbaudi testa veidā varēs nokārtot izglītības iestādē, kurā var apgūt pamatlīmeņa apmācību darba aizsardzības jomā. Tests būs jāizpilda pusstundas laikā, atbildot uz 30 jautājumiem, izvēloties pareizo atbilžu variantu.

To paredz 14.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts “Noteikumi par apmācību darba aizsardzības jautājumos”. Noteikumi vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Noteikumiem pievienots arī darba aizsardzības speciālistu, darba aizsardzības koordinatoru un uzticības personu sagatavošanas programmas satura paraugs, iekļaujot tajā programmas aprakstu, mācību plānu, kā arī konkrētas mācību tēmas un apakštēmas. Paredzēts, ka izglītības iestādei būs tiesības mainīt programmu, saglabājot nemainītus 90% no programmas satura parauga.

Noteikumu ieviešana veicinās drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.

 

LM: Par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju

No 2012.gada darba vides iekšējo uzraudzību un riska novērtēšanu uzņēmumos, kas nodarbojas ar bīstamiem komercdarbības veidiem, varēs veikt tikai tie darba aizsardzības speciālisti, kuri ir ieguvuši augstāko izglītību darba aizsardzībā.

Līdz 2012.gadam darba aizsardzības speciālista pienākumus minētajos uzņēmumos vēl varēs pildīt speciālisti, kas ir ieguvuši pamatlīmeņa izglītību darba aizsardzībā un augstāko izglītību dabaszinātnēs, inženierzinātnēs, veselības aizsardzības jomā vai tiesību zinātnēs un kuriem ir vismaz piecu gadu pieredze attiecīgajā profesijā vai darba aizsardzībā.

Līdz šim pārejas periods šo prasību ievērošanai bija noteikts līdz 2009.gadam. Tomēr iespēja iegūt 1.līmeņa augstāko profesionālo izglītību ir tikai no 2007.gada, tādējādi līdz 2009.gada 1.janvārim būs nepietiekams skaits speciālistu ar augstāko izglītību darba aizsardzības jomā, kas varētu strādāt bīstamajās nozarēs.

Pārejas posms līdz 2012.gadam dos laiku darba aizsardzības speciālistu ar augstāko izglītību sagatavošanai, tādējādi ļaujot pagaidām strādāt pieredzējušiem speciālistiem ar pamatlīmeņa izglītību darba aizsardzībā.

To paredz 14.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi MK noteikumos “Noteikumi par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju”. Noteikumi vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

 

RAPLM: Par grozījumiem noteikumos par nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijām

Reģionālās attīstītības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) izstrādājusi grozījumus noteikumos par nacionālas nozīmes lauksaimniecības teritorijām, kas paredz svītrot Carnikavas un Ādažu pagasta teritorijās esošo Laveru polderi, Ādažu pagasta teritorijā esošo Ādažu–Centra polderi, kā arī Carnikavas pagasta teritorijā esošo Eimura–Mangaļu polderi no lauksaimniecības polderu saraksta.

Pašvaldības ir izpildījušas visus nosacījumus, lai polderi tiktu izslēgti no nacionālas nozīmes lauksaimniecības polderu saraksta. Ādažu novada dome pieņēmusi lēmumu par Laveru un Ādažu–Centra poldera pārņemšanu pašvaldības īpašumā un apsaimniekošanu, savukārt Carnikavas pašvaldība: Laveru un Eimura–Mangaļu polderus.

Polderi ir upju palienās, piejūras zemienē, upju krātuvēs un citās līdzīgās vietās ierīkotas teritorijas, kuras ar aizsargdambju, grāvju, ūdens sūknēšanas sistēmu vai citu meliorācijas metožu palīdzību tiek aizsargātas no applūšanas ar ūdeni. Polderi ir pieskaitāmi pie augsta riska teritorijām.

Izstrādātie grozījumi 14.augustā tika izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

SM: Par Latvijas un Kirgizstānas nolīgumu par gaisa satiksmi

Lai izveidotu tiesisku pamatu regulāru gaisa pārvadājumu veikšanai starp Latviju un Kirgizstānu, abu valstu valdības parakstīs nolīgumu par gaisa satiksmi.

To paredz 14.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais starptautiskā līguma projekts “Par Latvijas Republikas valdības un Kirgizstānas Republikas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi”.

Nolīgums, kas veicinās gaisa satiksmes pakalpojumu attīstību starp Latviju un Kirgizstānu, nosaka abu valstu aviokompāniju tiesības, atrunā regulāro gaisa pārvadājumu sākšanas nosacījumus un darbības noteikumus, kādi jāievēro aviokompānijām. Nolīgums nosaka arī ar pārvadājumu veikšanu saistītos vispārējos principus, nodokļu un nodevu piemērošanu, abpusēju licenču un sertifikātu atzīšanu, strīdu izšķiršanu un citus jautājumus.

Līdz šim no starptautiskās lidostas “Rīga” netika veikti pasažieru pārvadājumi uz Kirgizstānas Republiku, tādēļ līdz ar nolīguma parakstīšanu palielināsies no lidostas piedāvāto galamērķu klāsts.

Abu valstu divpusējā sadarbība nākotnē labvēlīgi ietekmēs arī valsts ekonomiku, jo sniegs iespēju palielināt pakalpojumu apjomu gaisa pārvadājumu jomā.

Starptautiskā līguma projekts vēl ir jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

VesM: Par Onkoloģisko slimību kontroles programmu 2009.–2015.gadam

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē izskatīta Onkoloģisko slimību kontroles programma 2009.–2015.gadam. Programmu, pamatojoties uz Latvijas situāciju un pasaules pieredzi, izstrādājusi Veselības ministrija sadarbībā ar Pasaules veselības organizāciju (PVO), ministrijām un nozares profesionāļiem. Programmas mērķis ir samazināt saslimšanas risku ar onkoloģiskām slimībām, pagarināt onkoloģisko slimnieku dzīvildzi un uzlabot dzīves kvalitāti.

Lai sasniegtu programmā noteikto mērķi, jānovērš vai jāsamazina onkoloģisko slimību izraisošo riska faktoru ietekme sabiedrībā, jāizveido un jāievieš organizētā vēža skrīninga programma, jāuzlabo veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība onkoloģiskiem pacientiem, jāveicina sabiedrības informēšana un pacientu izglītošana, jānodrošina uz pierādījumiem balstīta un izmaksu ziņā efektīva onkoloģisko slimnieku ārstēšana un rehabilitācija, kā arī jāizveido visaptveroša un pieejama paliatīvās aprūpes sistēma.

Atbilstoši katram šim virzienam noteikti galvenie veicamie uzdevumi un pasākumi. Plānotais programmas rezultāts ir ierobežots slimības attīstības risks, samazināts ielaisto gadījumu skaits, pagarināta onkoloģisko slimnieku dzīvildze un uzlabota dzīves kvalitāte.

Vēzis ir nopietna sabiedrības veselības problēma un viens no galvenajiem mirstības iemesliem visā pasaulē un arī Latvijā. Iedzīvotājiem novecojot, sagaidāms, ka arī saslimstība ar vēzi pieaugs. Laikus atklāts vēzis ir ārstējama slimība. Saslimstību raksturojošie statistikas rādītāji Latvijā ir salīdzināmi ar ES vidējiem rādītājiem, kamēr mirstība no vēža joprojām ir augstākā. Nāves cēloņu struktūrā ļaundabīgie audzēji jau ilgāku laiku Latvijā ieņem otro vietu aiz sirds un asinsvadu slimībām.

 

VesM: Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu

14.augustā valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Veselības ministrijas izstrādātie priekšlikumi grozījumiem likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”, kas paredz augu cigaretes atzīt par tabakas izstrādājumiem pielīdzināmu produktu.

Speciālisti pauž viedokli, ka, smēķējot augu cigaretes, tāpat pastāv atkarības risks. Lai arī augu cigaretes nesatur tabaku, to smēķēšana nemazina psiholoģisko atkarību no procesa. Tādējādi cilvēks tiek maldināts par smēķēšanas atmešanu, jo psiholoģiskā atkarība netiek mazināta. Turklāt, izvērtējot augu cigarešu sastāvdaļas, secināts, ka, tās smēķējot, iespējama ne tikai farmakoloģiska, bet arī toksiska iedarbība. Ir zināms, ka dūmi (augu un papīra sadegšanas produkti) satur kancerogēnas vielas. Pieejamās informācijas par augu cigarešu smēķēšanas ietekmi uz veselību izpēte nerada skaidrību, kādi ķīmiski savienojumi veidojas, sadegot to sastāvdaļām, un kā tie ietekmē cilvēka organismu.

Atgādinām, ka jau vairākkārt medijos notikusi diskusija, kurā pausti viedokļi par augu cigaretēm un to vietu produktu tirgū.

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

 

ZM: Par kārtību, kādā organizējamas dzīvnieku sacensības, tirgi, izsoles un izstādes

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos “Kārtība, kādā organizējamas dzīvnieku sacensības, tirgi, izsoles, izstādes un citi pasākumi ar dzīvnieku piedalīšanos”, ko 14.augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Normatīvā akta grozījumu projektā paredzēts, ka sacensībās, tirgos, izsolēs, izstādēs un citos pasākumos ar dzīvnieku piedalīšanos var piedalīties tikai apzīmēti un reģistrēti mājas (istabas) dzīvnieki. Savukārt šo pasākumu organizētājam valsts aģentūrā “Lauksaimniecības datu centrs” būs jāreģistrē pasākuma norises vieta un jānodrošina dzīvnieku reģistrēšana novietnes dzīvnieku reģistrā.

Tāpat grozījumu projekts precizē prasības pasākumiem ar dzīvnieku piedalīšanos, nosakot, ka pasākuma organizētājam ir jāuzrāda ar praktizējošu veterinārārstu noslēgts līgums un dzīvnieku saraksts, kuri piedalās pasākumā.

Grozījumi stāsies spēkā pēc to izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

 

ZM: Par kārtību bīstama augu slimības ierosinātāja apkarošanai

Zemkopības ministrijai (ZM) padotais Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) izstrādājis Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Fitosanitārie pasākumi un to piemērošanas kārtība augu un augu produktu aizsardzībai pret Phytophthora ramorum”, ko 14.augustā izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekts izstrādāts, lai ieviestu Eiropas Komisijas (EK) 2002.gada 19.septembra lēmumu par pagaidu neatliekamiem fitosanitārajiem pasākumiem, lai novērstu bīstama augu slimību ierosinātāja – mikroskopiskas sēnes Phytophthora ramorum Werres, De Cock & Man in ’t Veld sp. nov. – ievešanu un izplatību Kopienā. Normatīvā akta projekta būtība ir noteikt kārtību, kādā apkaro šo īpaši bīstamo augu kaitīgo organismu, kā arī ierobežo tā izplatību.

Phytophthora ramorum ir bīstams slimības ierosinātājs dekoratīvo koku un krūmu kokaudzētavās, apstādījumos un dārzos. Šis mikroskopiskais organisms – sēne – izraisa smagu augu saslimšanu, no kuras inficētie augi ātri aiziet bojā. Līdzīgi, kā tas ir bakteriālām iedegām, efektīvu preparātu cīņai ar šo slimību nav. Latviešu valodā oficiāli šim organismam pagaidām vēl nav dots nosaukums, bet speciālisti un lauksaimnieki to dēvē par “pēkšņo ozolu nāvi” un ar šādu nosaukumu to arī atpazīst.

VAAD jau ilgstoši veic Latvijā izaudzēto un ievesto augu pārbaudes šī bīstamā kaitīgā organisma atklāšanai. Tādējādi Phytophthora ramorum izplatība Latvijā praktiski nav konstatēta.

Par normatīvā akta “Fitosanitārie pasākumi un to piemērošanas kārtība augu un augu produktu aizsardzībai pret Phytophthora ramorum” īstenošanu atbildīgā iestāde būs Valsts augu aizsardzības dienests, kurš veiks saimniekaugu pārbaudi atbilstošā laikā saimniekaugu augšanas, audzēšanas vai tirdzniecības vietās un, konstatējot organisma vizuālās pazīmes, ņems paraugu un nosūtīs to laboratoriskām analīzēm. Tāpat VAAD laboratoriski diagnosticēs organismu, tā atklāšanas gadījumā piemēros fitosanitāros pasākumus un uzraudzīs to izpildi, kā arī informēs Eiropas Komisiju un pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis par pārbaužu rezultātiem.

Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā izskatīšanas valdībā un publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!