• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.08.2008., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179899

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2008.gada 14.augustā

Vēl šajā numurā

19.08.2008., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šonedēļ žurnālā “Jurista Vārds”

 

Agnese Beļska. Noziedzīga nodarījuma subjektīvā puse ASV un Latvijas krimināltiesībās

Par cilvēka prātam neatrisināmu mīklu līdz šim ir izrādījusies paša cilvēka prāta jeb psihes pasaule, lai gan šo fenomenu pētījušas teju visas zinātnes, sākot no pirmatnējām reliģijām un beidzot ar modernām psiholoģijas un psihiatrijas zinātnēm. Taču nevienam līdz šim nav izdevies ielūkoties psihes dzīlēs un rast atbildes tik neskaidrajiem jautājumiem par cilvēka rīcību un tās motīviem, lai gan teoriju šajā jomā ir ļoti daudz. Arī tajos gadījumos, kad iegūtas padziļinātas liecības par tiem psihiskajiem procesiem, kas norisinās cilvēka prātā, tam nav gūti nedz taustāmi pierādījumi, nedz simtprocentīgi drošs izskaidrojums.

Rakstā autore izvērtē, kā ar personas psihi saistītos jautājumus krimināltiesību teorijā un praksē risina citu valstu tiesību zinātnieki, izvēloties sīkāk pētīt Amerikas Savienoto Valstu pieredzi, jo kā lielvalstij tai ir daudz lielākas iespējas investēt resursus atsevišķu aktuālu krimināltiesību jautājumu izpētē.

 

Andris Kluss. Paredzamais līguma pārkāpums Civillikuma modernizācijas aspektā

Pēdējā laikā vērojamas plašas diskusijas attiecībā uz jautājumu par Latvijas Republikas Civillikuma modernizāciju. Tiek izvirzīti pretrunīgi viedokļi ne tikai par likumprojekta “Grozījumi Civillikumā” saturisko pusi, bet arī par grozījumu nepieciešamību Civillikumā vispār. 2008.gada 22.aprīlī Juristu dienu laikā diskusijā Latvijas Universitātē kā referents zvērināts advokāts Jānis Loze pauda viedokli, ka “plānotie grozījumi dos iespēju lauzt praktiski jebkuru līgumu, līdz ar to nebūtu saprātīgi grozīt pacta sunt servanda principu šā brīža ekonomiskajā situācijā”.

Taču Latvijas Universitātes pasniedzēji Baiba Broka, Kalvis Torgāns un Kaspars Balodis Latvijas Universitātē izteica viennozīmīgu nostāju, ka grozījumi Civillikumā ir nepieciešami. Šajā rakstā uzmanība tiks pievērsta likumprojekta 3.pantam, kas paredz Civillikumā iekļaut 1592.1 pantu, ļaujot līdzējam vienpusēji atkāpties no līguma būtiska pārkāpuma gadījumā. Jānorāda, ka būtisks līguma pārkāpums ir cieši saistīts ar paredzama līguma pārkāpuma jautājumu saistību apturēšanas un vienpusējās atkāpšanās no līguma kontekstā.

 

Kalvis Torgāns. Jauns mācību gads – jauni profesori Latvijas Universitātē

Latvijas Universitātes Juridiskās zinātnes Profesoru padomei 2008.gada pirmā puse bija intensīva un ražena darba laiks, izvērtējot un konkursa kārtībā ievēlot jaunus profesorus. 29.augustā LU akadēmiskā kolektīva sanāksmē Lielajā aulā saņemt profesora diplomu aicināti pirmo reizi par profesoriem ievēlētie Ārija Meikališa, Kristīne Strada-Rozenberga un Jānis Lazdiņš. Atkārtoti, pēc sešu gadu darba, profesora amatā ievēlētas profesora titulu jau agrāk ieguvušās Ilma Čepāne un Valentija Liholaja. Apsveicot ar ievēlēšanu visus profesorus, sniedzam informāciju par jaunajiem šī augstā titula ieguvējiem.

 

“Jurista Vārda” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!