• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lidostas "Rīga" attīstības perspektīvām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2008., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/179202

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstules Latvijas vēstniecei Melnkalnē

Vēl šajā numurā

01.08.2008., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lidostas “Rīga” attīstības perspektīvām

 

0.JPG (16765 bytes)
Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (no labās) un valsts akciju sabiedrības “Starptautiskā lidosta “Rīga”” valdes priekšsēdētājs Krišjānis Peters vakar, 31.jūlijā, prezentējot starptautiskā konkursa par turpmāko lidostas attīstību starpposma rezultātus
Foto: Krists Spruksts, A.F.I.

Jau 2011.gadā, atverot jauno VAS “Starptautiskā lidosta “Rīga”” termināli, tranzīta pasažieru īpatsvars veidos vismaz 50% no visu lidostas apkalpoto pasažieru kopskaita.

Turklāt 2009.gads būs visstraujākais izaugsmes periods visā lidostas pastāvēšanas vēsturē. Šādu pārliecību satiksmes ministrs Ainārs Šlesers pauda vakar, 31.jūlijā, lidostā “Rīga” notikušajā preses brīfingā, kurā tika prezentēti starptautiskā konkursa par turpmāko lidostas “Rīga” attīstību starpposma rezultāti.

Šā gada jūnijā lidosta “Rīga” izsludināja starptautisku konkursu par infrastruktūras attīstību, kas paredz jaunas, mūsdienīgas lidostas ar jaunu termināli izveidi, kas būtu daudz ērtāka un pieejamāka gan vietējiem, gan ārvalstu pasažieriem.

Noslēdzoties starptautiskā konkursa pirmajai kārtai, saņemti astoņi pieteikumi no nopietnām starptautiskām kompānijām un konsorcijiem, no kuriem tiks izvēlēti pieci pretendenti turpmākai piedāvājumu izvērtēšanai tuvāko mēnešu laikā, bet 2009.gada sākumā plānots parakstīt līgumu ar uzvarētāju. Iecerēts, ka jau 2009.gada vasarā sāksies jaunā termināļa celtniecības darbi, kas 2011.gadā tiks pabeigti. Tiek prognozēts, ka kopējās investīcijas lidostas attīstībā sasniegs 0,5 miljardus eiro. 

“Esmu pārliecināts, ka mūsu lidosta nākotnē būs Latvijas “Nokia” – pārliecinošs un pasaulē atpazīstams veiksmes stāsts, kas sekmēs arī citu sektoru, piemēram, viesnīcu biznesa, attīstību,” uzsvēra satiksmes ministrs.

Optimistisku prognozi par lidostas “Rīga” turpmāko attīstību pauž arī tikko publiskotais Starptautiskās gaisa transporta asociācijas (IATA – apvieno 265 biedrus, kas nodrošina 95% no visiem pasaules gaisa pārvadājumiem. IATA galvenais birojs atrodas Monreālā, Kanādā, bet vadība – Cīrihē, Šveicē. Asociācijai pasaulē ir vairāk nekā 100 biroju, kuros kopumā nodarbināti vairāk nekā 1000 darbinieki.) pētījums, kurā atzīts, ka labvēlīgos apstākļos 25 gadu laikā lidostas “Rīga” pasažieru gada apgrozījums var sasniegt 20 miljonus. Reālistiskā prognoze paredz 14 miljonus apkalpoto pasažieru gadā, bet pesimistiskā – nepilnus 9 miljonus.

Savukārt satiksmes ministrs Ainārs Šlesers uzsvēra, ka lidostai jātiecas uz to, lai 20 miljoni pasažieru gadā tiktu apkalpoti jau 2022.–2024. gadā. “Laikā, kad pasaules ekonomikā visi runā par krīzi, mums ir jāizmanto visas iespējas nodrošināt strauju izaugsmi. Gan lielā interese par iespēju piedalīties lidostas attīstībā, gan šis IATA pētījums dod nopietnu signālu, ka mūsu plāni ir pareizi un pamatoti,” uzsvēra ministrs.

IATA atzīst, ka starptautiskā lidosta “Rīga” kļūs par svarīgu lidostu Ziemeļeiropā. Pētījumā norādīts, ka Latvijai ir unikāla iespēja attīstīt lidostu, ņemot vērā vēsturisko pieredzi, ģeopolitiskās robežu izmaiņas un jaunās pasaules ģeogrāfijas saskarsmi. IATA par galveno pasažieru plūsmas avotu uzskata Eiropu, Krieviju un Centrālāziju, kā arī Ziemeļamerikas un Tālo Austrumu tirgu.

Lidosta “Rīga” patlaban ir visstraujāk augošā lidosta Eiropā, kas ik gadu būtiski palielina pārvadājumu apjomus, atklājot arvien jaunus regulāros reisus. Nākamajā gadā nacionālā aviokompānija “airBaltic” vien plāno atvērt vismaz 15 jaunus reisus, taču ambiciozi plāni ir arī citām aviokompānijām. Kopumā lidostā “Rīga” šobrīd strādā 19 aviokompānijas.

 

Elīna Balgalve, Satiksmes ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!