• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pasaulē ir nemainīgas vērtības, tādas kā statistika". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.09.1999., Nr. 312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17877

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - tiekoties ar ASV ebreju kopienas pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

23.09.1999., Nr. 312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pasaulē ir nemainīgas vērtības, tādas kā statistika"

Latvijas statistikai  — 80 gadi

"Statistikas galvenais uzdevums ir sniegt sabiedrībai objektīvu, savlaicīgu, ticamu un vispusīgu informāciju par procesiem un stāvokli valstī," atgādināja Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšniece Aija Žīgure savā runā Latvijas statistikas 80 gadu jubilejas svinībās, ko pārvaldes bijušie un esošie darbinieki un viesi atzīmēja vakar, 21.septembrī, VEF Kultūras pilī. Vienlaikus tika prezentēti arī vairāki jubilejas izdevumi — Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes un Latvijas Statistiķu asociācijas izdotie rakstu krājumi "Latvijas statistikas 80 gadi" un "Latvijas 80 gadi statistikas spogulī".

Lai arī nemitīgi mainījusies līdzi laikam, statistika savās publikācijās kā spogulī rādījusi notiekošo valsts tautsaimniecībā. Tai kā ekonomikas nozarei Latvijā ir sena vēsture un tradīcijas, bet oficiālajai statistikai šogad tiek atzīmēta astoņdesmitgade. Par atskaites punktu sākumam tiek uzskatīts 1919.gada 1.septembris, kad toreizējais Ministru kabinets Kārļa Ulmaņa vadībā apstiprināja noteikumus, uz kuru pamata tika dibināta Valsts statistiskā pārvalde.

Mainījušies laiki, mainījušās varas un statistikas nozarē strādājošie cilvēki. Kā uzsvēra A.Žīgure, īpaši lielas pārmaiņas notikušas pēdējo desmit gadu laikā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas — izveidota būtībā jauna statistikas sistēma, kuras pamatā ir gan Latvijas, gan citu valstu pozitīvā pieredze. Joprojām norit darbs pie statistiskās uzskaites principu pilnveidošanas un moderno informācijas tehnoloģiju ieviešanas, jo viens no būtiskākajiem statistikas rādītājiem ir kvalitāte un savlaicīgums. Tomēr par Latvijas statistikas pārvaldes pamatu CSP priekšniece atzina nozarē strādājošos cilvēkus.

Apliecinājumu tam varēja saklausīt arī bijušo Centrālās statistikas pārvaldes vadītāju, kas svinībās bija aicināti goda viesu statusā, vārdos. Viens no viņiem — Arvils Sautiņš — kā statistiķu raksturīgākās īpašības minēja augsto profesionalitāti un entuziasmu, uzsverot, ka, pateicoties šīm īpašībām, Latvijas statistika ir spējusi pārdzīvot tai grūtus laikus un uzrādīt maksimālus rezultātus labvēlīgās situācijās.

Izteikt pateicību par darbu un sveikt statistiķus svētkos bija ieradies arī ekonomikas ministrs Vladimirs Makarovs, kurš pasniedza Ekonomikas ministrijas atzinības rakstus daudziem Centrālās statistikas pārvaldes darbiniekiem. Viņa vēlējums bija vienlaikus arī uzdevums — uzskaitīt ik mirkli notiekošo, arī to, ko dara "netīrā ekonomika".

Plašo Latvijas statistiķu saimi jubilejas reizē bija ieradušies sveikt arī kolēģi no Lietuvas un Igaunijas un daudzi citi laba vēlētāji un sadarbības partneri. Un, kā jau svētkos pienākas, neizpalika arī dziesmas, mūzika un, protams, svētku mielasts, kura lielākais kārums bija milzīga torte. Bet starp daudzajiem laba vēlējumiem izcēlās no pašu statistikas darbinieku mutes nākušais — strādāt tā, lai sabiedrībai statistika kļūtu nepieciešama kā gaiss.

Liena Pilsētniece, "LV" iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!