• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem likumā "Par pašvaldībām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2008., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177836

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā

Vēl šajā numurā

08.07.2008., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem likumā “Par pašvaldībām”

Pašvaldības par savas kompetences jautājumiem varēs rīkot referendumus, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā “Par pašvaldībām”.

Likumprojektu par referendumu rīkošanas un norises kārtību, kā arī tajos izlemjamie jautājumi Ministru kabinetam jāizstrādā līdz nākamā gada beigām. Patlaban pašvaldībām par administratīvās teritorijas robežu grozīšanu, pašvaldības attīstības programmu un teritorijas plānojumu jāorganizē publiskās apspriešanas.

Pašvaldības no to funkcijām izrietošus pārvaldes uzdevumus, piemēram, sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanu, varēs deleģēt privātpersonām vai citām publiskām personām.

Likumprojekts paredz veidot pašvaldību teritoriālās komitejas un novadu valdes. Teritoriālā komiteja izskatīšanai domē varēs sagatavot lēmuma projektus par atsevišķu novada teritoriālo vienību pārdali, pagastu vai pilsētu pārvalžu darbības jautājumiem, pašvaldības pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu un citiem jautājumiem. Savukārt novada valdes uzdevums būs saskaņot pašvaldības komiteju viedokļus un sagatavot priekšlikumus domes lēmumu pieņemšanai. Novada valdē, kuru vadīs domes priekšsēdētājs, strādās priekšsēdētāja vietnieki un komiteju priekšsēdētāji.

Kopīgu uzdevumu risināšanai pašvaldības, savstarpēji vienojoties, varēs izveidot arī kopīgas iestādes, kuru kompetenci noteiks attiecīgo domju nolikums. Iestāžu darbības pārraudzībai paredzēts izveidot uzraudzības padomi.

Likumprojekts nosaka, ka jaunizveidotajai novada domei gada laikā jāizvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi un jāpieņem jauni. Līdz jauno noteikumu pieņemšanai spēkā būs iepriekšējie. Jaunie saistošie noteikumi pašvaldībai būs jāsaskaņo ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju.

Grozījumi likumā “Par pašvaldībām” nepieciešami saistībā ar pašvaldību reformu, kas noslēgsies līdz ar nākamā gada pašvaldību vēlēšanām. Latvijā no 2009.gada 1.jūlija būs divu veidu vietējās pašvaldības – novadi un republikas pilsētas.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pašvaldībām”” trešajā, galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!