• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ministrijas darba prioritātēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2008., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177720

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts sekretāres darba vizīti Briselē

Vēl šajā numurā

04.07.2008., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par ministrijas darba prioritātēm

 

Finanšu ministrs Atis Slakteris, skaidrojot ministrijas darba prioritātes, atzina: “Lai gan šobrīd aktīvi strādājam pie budžeta grozījumiem un valsts pārvaldes darba efektivitātes paaugstināšanas, mēs noteikti nedrīkstam aizmirst par uzņēmējiem. Palēninoties tautsaimniecības attīstības tempiem, šis jautājums ir īpaši aktuāls. Uzņēmējdarbības attīstības un investīciju piesaistes veicināšana noteikti ir viena no Finanšu ministrijas prioritātēm. Esam sagatavojuši vairākus būtiskus priekšlikumus.”

Finanšu ministrija (FM) aplūkojusi dažādu veidu iespējamos nodokļu stimulus investīciju piesaistei – gan uzņēmēju ieteiktos, gan arī FM un Starptautiskā valūtas fonda ekspertu piedāvātos. Izvērtējot dažādu nodokļa stimulu priekšrocības un trūkumus, secināts, ka visefektīvākais veids investīciju stimulēšanai tieši ražošanas sektorā būtu saglabāt īpašo pamatlīdzekļu nolietojuma norakstīšanas kārtību jaunām ražošanas tehnoloģiskajām iekārtām – neatkarīgi no investīciju veikšanas gada turpināt piemērot pamatlīdzekļu iegādes vērtībai palielinošu koeficientu 1,5. Tādējādi apliekamais ienākums vairāku gadu laikā papildus no investīcijām pamatlīdzekļos tiktu samazināts par 50%. Minētā kārtība ir vienkārši administrējama un uzņēmējiem jau pazīstama.

Vienlaikus FM par efektīvu veidu uzņēmumu pašu kapitāla palielināšanas veicināšanai uzskata arī iespēju apliekamo ienākumu samazināt par summu, kas ir līdzvērtīga procentu maksājumiem, kādus uzņēmums maksātu bankai, ja pašu kapitāla palielinājuma daļu tam nāktos aizņemties no kredītiestādes. Šis stimuls varētu radīt atvieglojumu uzņēmumiem, kas no pašu kapitāla iegulda uzņēmuma attīstībā (neatkarīgi no veiktā ieguldījuma veida), kā arī ir relatīvi neitrāls pret budžeta ieņēmumiem.

Lai sekmētu novecojušu pamatlīdzekļu aizstāšanu ar jaunākiem un modernākiem, FM uzskata, ka ir jāievieš tā sauktais reinvestīciju stimuls, kas paredzētu, ka, uzņēmumam pārdodot pamatlīdzekli un noteiktā periodā to aizstājot ar līdzīgu pamatlīdzekli, ienākums no pamatlīdzekļa pārdošanas netiek aplikts ar nodokli.

Būtiski ir arī novērst problēmas, kas saistītas ar nekustamā īpašuma nodokļa palielinājumu kadastrālās vērtības izmaiņu ietekmē. Visefektīvākais un vienkāršākais risinājums būtu iesaldēt nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu – tādējādi 2009.gadā maksājamajam nodoklim nevajadzētu pārsniegt 2008.gadā maksājamo nodokli.

Īstenojot valdības iecerēto uzņēmumu ienākuma nodokļa atvieglojumu ieviešanu, lai stimulētu uzņēmējdarbības attīstību un investīciju piesaisti, FM valdībai sniegusi informatīvos ziņojumus, kuros analizēta līdzšinējā uzņēmumu ienākuma nodokļa stimulu izmantošana, to ietekme uz budžeta ieņēmumiem un korelācija ar investīciju pieaugumu.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!