• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valstsvizīti Ukrainā 25.–27.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2008., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/177444

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

01.07.2008., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valstsvizīti Ukrainā 25.–27.jūnijā

“Vizīte ir devusi būtisku politisko un ekonomisko ieguldījumu Latvijas un Ukrainas starpvalstu attiecībās,” vizītes noslēgumā žurnālistiem teica Valsts prezidents Valdis Zatlers. Valsts prezidents arīdzan atzīmēja konstruktīvās un draudzīgās sarunas ar Ukrainas augstākajām amatpersonām, kā arī veiksmīgos biznesa forumus Kijevā un Ļvovā.

“Sarunas ar Ukrainas augstākajām amatpersonām bija daudz garākas, nekā plānots, un bija ļoti saturīgas. Mūsu domas sakrita par divpusējām attiecībām – tās ir tiešām draudzīgas un tās ir jāstiprina valdības līmenī, parlamenta līmenī un, es ceru, arī mūsu tautu līmenī. Mēs, protams, atbalstām Ukrainas virzību uz Eiropas Savienību un NATO, un es vizītes laikā guvu skaidru apliecinājumu no Ukrainas augstākajām amatpersonām, ka tās patiešām vēlas šo stratēģisko mērķi sasniegt. Mēs savukārt esam gatavi palīdzēt Ukrainai šajā procesā un mēs – abas puses – apzināmies, ka tas nav dažu dienu jautājums, bet tam ir nepieciešami vairāki gadi. Moto, pie kā ieteicu pieturēties Ukrainai, ir ne mirkli nešaubīties par mērķiem, kas izvirzīti. Mēs ar Ukrainas augstākajām amatpersonām vienojāmies, ka mūsu tikšanās turpmāk būs biežākas, jo ir jāapmainās ar viedokļiem un jāuzzina otras puses turpmākās rīcības plāni. Man gandarījumu sagādāja abi biznesa forumi – gan Kijevā, gan Ļvovā. Varēja redzēt interesi no Latvijas puses un atsaucību Ukrainas uzņēmējos. Biznesa saites ir tas, kas mūsu valstis savienos daudz ciešāk. Bija svarīgi apmeklēt Černobiļas atomelektrostaciju, lai varētu pieņemt lēmumus nākotnē. Vēl mani priecē Rīgas un Ļvovas pilsētu sadarbība, kas stiprinās Latvijas un Ukrainas kultūras sakarus, kā arī jūtos gandarīts par līdzīgo izpratni abām tautām būtiskos vēstures jautājumos,” novērtējot valstsvizīti, teica Valsts prezidents.

Izvērtējot vizītes pirmajā dienā notikušās sarunas ar Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko, V.Zatlers atzinīgi novērtēja abu valstu prezidentu kopīgi parakstīto komunikē, kas skaidri apliecina Latvijas ārpolitiskās nostājas nemainību – būt uzticamam Ukrainas partnerim un sabiedrotajam reformu ceļā uz Eiropas Savienību un NATO.

Tāpat jāatzīmē abu valstu prezidentu kopīgajā komunikē paustais atzinīgais vērtējums Latvijas jau sniegtajam atbalstam un padomam Ukrainas eiroatlantiskās intergrācijas procesos.

Turpmākās Latvijas un Ukrainas divpusējās sadarbības pilnveidošanas iespējas, kā arī sadarbība starptautisko organizāciju ietvaros tika apspriesta, arī tiekoties ar Ukrainas Augstākās Radas spīkeru Arsēniju Jaceņuku un Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko.

Tiekoties ar Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko, Valsts prezidents pārrunāja arī konkrētas attīstības sadarbības programmas, kuras ar Latvijas valdības atbalstu tiek īstenotas Ukrainā. Tāpat tika pārrunāti Ukrainas valdības iecerētie turpmākie soļi, izpildot ES un NATO izvirzītos politiskos, ekonomiskos un tiesiskos standartus. V.Zatlers uzsvēra Latvijas gatavību arī turpmāk atbalstīt dažādus pieredzes apmaiņas projektus, piemēram, robežkontroles un civildienesta reformas ietvaros, kas ļautu Ukrainai veiksmīgāk īstenot izvirzītos stratēģiskos mērķus. Turklāt abas amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvijas zināšanas un pieredze, izpildot labas pārvaldības un tiesiskuma stiprināšanas kritērijus, būs būtisks atbalsts Ukrainas reformu ceļā.

Sarunas gaitā apspriesti arī enerģētiskās neatkarības jautājumi, piemēram, enerģijas avotu diversifikācijas un tirgus liberalizācijas iespējas, kā arī citas ekonomiskās sadarbības sfēras.

Turklāt abas amatpersonas bija vienisprātis, ka nākotnē abu valstu ekonomiskās sadarbības pilnveidošanā būtisku ieguldījumu dos gan Valsts prezidenta valstsvizītes laikā parakstītie līgumi abu valstu atbildīgo amatpersonu starpā, gan biznesa forumi, kuriem būtu jāliek pamats jauniem uzņēmēju sadarbības formātiem un kopprojektiem.

Vizītes laikā Valsts prezidents piedalījās abu biznesa forumu atklāšanā. Kijevā līdz ar Valsts prezidentu biznesa forumu atklāja Ukrainas prezidents Viktors Juščenko, bet Ļvovā – apgabala gubernators Nikolajs Kmitja.

Gan Kijevā, gan Ļvovā V.Zatlers, uzrunājot uzņēmējus, atzīmēja abu valstu konstruktīvās divpusējās attiecības, kas balstītas kopīgās vērtībās un interesēs, kā arī Latvijas atbalstu Ukrainai, pilnveidojot uzņēmējdarbības vidi atbilstoši ES izvirzītajām prasībām. “Es zinu, ka reformu ceļš uz Eiropas Savienību jums reizēm šķiet tāls, sarežģīts un birokratizēts. Taču tieši tam domāti draugi. Latvija ir un būs jūsu draugs un sabiedrotais šajā ceļā uz Eiropas Savienību,” atklājot biznesa forumus, teica Valsts prezidents. Tāpat viņš vizītes gaitā vairākkārt dažādu tikšanos laikā uzsvēra Latvijas iespējas un potenciālu būt vienai no svarīgākajām valstīm Austrumu–Rietumu tirdzniecības un tranzīta koridorā.

Valstsvizītes ietvaros būtiska loma tika atvēlēta arī turpmākām reģionālās sadarbības iespējām. Tas pārrunāts, gan Valsts prezidentam tiekoties ar Ļvovas reģiona gubernatoru, gan Ļvovas mēru.

Kā būtisku valstsvizītes sastāvdaļu Valsts prezidents novērtēja arī Černobiļas apmeklējumu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!